Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Geheimhouding examens nog nooit geschonden'

Dit bericht is door het uitgelekte vwo-examen Frans inmiddels achterhaald. Al het nieuws daarover lees je hier.

------------------------------------------------------------------------------------------

Oké: spieken op de examens, dat kan best. Hoewel maar heel weinig leerlingen dat durven, zijn er wel degelijk een paar methodes. Met je grafische rekenmachine bijvoorbeeld, of met een henna-tattoo.

Maar een examen van tevoren inzien? Dankzij een lieve docent die vast wat vragen verklapt, of door zelf het hele examen te jatten? Dat is écht onmogelijk, aldus het College voor Examens. Daarvoor is de beveiliging veel te streng.

Slechts een heel beperkt aantal onderwijsmedewerkers heeft toegang tot examens. "Het CITO maakt de vragen van het centraal examen en stelt deze toetsen samen. Vervolgens worden die toetsen voorgelegd aan de vaststellingscommissies van het CvE", legt een woordvoerder van het College voor Examens uit. "Deze commissies stellen uiteindelijk de definitieve examens vast. Per vak zijn er zo'n acht mensen bezig met één examen."

Examens onderweg

Onderwijsorganisatie DUO is verantwoordelijk voor de productie en distributie van de examens. "De examens worden verzegeld, zodat we zeker weten dat ze goed aankomen. Vervolgens leveren waardetransporten de examens af op de scholen." Het pakketje mag niet zomaar afgegeven worden bij de conciërge of administratie, maar alleen overhandigd worden aan bevoegde functionarissen, zoals de examensecretaris van een school.

"Ook de school heeft geheimhoudingsplicht. De directeur van een school is verantwoordelijk voor goede afname van de examens op zijn school, dus ook voor de geheimhouding."

In kluis bewaard

Zou het in de periode vóór de examens een leerling lukken om de lerarenkamer in te sluipen en snel wat foto's van een examen te maken? Volgens docenten en medewerkers is dat onmogelijk. Alle examens worden in een kluis bewaard en alle betrokkenen moeten tekenen voor geheimhouding.

Voor zover bekend heeft iedereen altijd zijn mond kunnen houden, aldus het CvE. "Het is tot nog toe niet voorgekomen dat de geheimhouding tijdens dit proces is geschonden. We houden wel een noodscenario achter de hand, voor het geval dat de vragen uit de examens vroegtijdig bekend worden gemaakt."

In dat geval kan de Onderwijsinspectie besluiten dat het examen geheel of gedeeltelijk bij één of meerdere kandidaten opnieuw wordt afgenomen. "Dat gaat trouwens niet ten koste van de herkansingsmogelijkheden van de deelnemer."

Gepubliceerd op 27 mei 2013


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?