Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Waarschijnlijk vóór woensdag uitsluitsel gestolen examens

Bij het LAKS stromen vragen van ongeruste scholieren binnen, nadat dit weekend duidelijk werd dat mogelijk meerdere examens van het vmbo, de havo en het vwo zijn gestolen."Deze periode vol onduidelijkheid is voor scholieren verschrikkelijk", laat het LAKS weten. 

Het LAKS en de VO-raad verwachten niet dat er landelijk examens herkanst moeten worden. De Onderwijsinspectie streeft ernaar vóór woensdag uitsluitsel te geven over wat er gaat gebeuren, zo zegt woordvoerder van de inspectie Hans van der Vlies.  

“Wij weten niet hoeveel examens er zijn uitgelekt”, laat Lotte Savelberg, voorzitter van het LAKS, weten. “We zijn ontzettend geschrokken door de berichten dat er meerdere examens uitgelekt zouden zijn, maar er is momenteel nog erg veel onduidelijk. Wij wachten een reactie van het College voor Examens af en hopen dat zij vandaag met duidelijkheid komen. Woensdag krijgen alle vmbo’ers hun examenuitslag, dan moet duidelijk zijn wat het gevolg is van de gestolen examens. De kans dat een examen in heel Nederland herkanst moet worden, lijkt mij heel erg klein”, aldus Savelberg. 

Een persvoorlichter van de VO-raad denkt ook dat het onmogelijk is dat examens landelijk herkanst moet worden. “Uiteindelijk zal het besluit bij het College voor Examens liggen, zij kunnen alles nog besluiten. Maar wat ons betreft kan het niet zo zijn dat honderdduizenden leerlingen teruggeroepen worden", benadrukt de persvoorlichter.

Onrust en onduidelijkheid

Toch is vwo-scholier Bart Bloem er niet gerust op. “Het is schokkend dat er meer examens zijn gestolen. Het lijkt me logisch dat het College voor Examens overweegt om examens te schrappen. Als het echt zo is dat we examens over moeten doen, hoop ik dat we voldoende tijd krijgen om proefexamens te maken. Dan kan het best nog wel eens beter gaan dat de eerste keer." Scholier Tessa Houwing hoopt vooral dat ze geen leervak hoeft te herkansen, zoals maatschappijwetenschappen of geschiedenis. "Een taalexamen, waarbij je teksten moet lezen, zou geen probleem zijn om te herkansen”, zegt Tessa.

Vwo'er Mark Romme snapt alle onrust over de gestolen examens niet. “Het zou zonde zijn als ik weer drie uur moet besteden aan het maken van een examen. Daarnaast komt de uitslag natuurlijk later, maar ik heb niet het gevoel dat ik een examen slechter zal maken als het herkanst moet worden. Ik wacht het allemaal rustig af”, aldus Mark. Zo nuchter ziet Bart het niet. Hij maakt zich vooral druk om het gebrek aan informatie. "Ik vind het erg slecht dat er zoveel onduidelijkheid is, net als bij het examen Frans van vorige week”, vertelt hij.

College voor Examens wacht onderzoek af

Iedereen wacht met smart op een reactie van het CvE over de gang van zaken na het uitlekken van meer examens. Mirjam van Kapelle, woordvoerder van het Cve, zegt eerst de uitkomsten van het onderzoek van de politie en de Onderwijsinspectie te moeten afwachten. "De inspectie is de instantie die uiteindelijk een beslissing neemt. Het CvE richt zich op dit moment op de voortzetting van de werkzaamheden die moeten leiden tot de eindexamenuitslag", vertelt van Kapelle. 

Na het uitlekken van het examen Frans, stelde het CvE geen enkele aanleiding te hebben om te denken dat er meer examens zouden zijn uitgelekt. Ze zouden daarom ook geen verder onderzoek gaan doen. Wij legden dit voor aan het CvE en vroegen hen of ze hier nu misschien anders naar kijken. "In het belang van het onderzoek konden en kunnen we verder geen mededelingen doen. Wij hebben na het uitlekken van het examen Frans nog twee meldingen binnen gekregen. Die hebben we aan de politie en de inspectie doorgegeven", aldus van Kapelle.  

'Diep bedroefd'

Ayhan Tonca, bestuursvoorzitter van het Ibn Ghaldoun in Rotterdam, laat weten diep bedroefd te zijn door het nieuws. “Wij weten niets meer dan wat het ministerie in hun persbericht naar buiten heeft gebracht. We weten niet om hoeveel examens het gaat en welke examens er gestolen zijn. Ik vind het vooral verschrikkelijk voor alle leerlingen, van onze school maar ook van andere scholen, die hier misschien vergaande gevolgen van ondervinden. Natuurlijk zullen wij zelf ook stappen ondernemen tegen de leerlingen die het examen hebben gestolen”, aldus Tonca.

Wat de school gaat doen om dit in het vervolg te voorkomen, kan Tonca nog niet zeggen. Wij stellen voor de kluis te laten vervangen. “Het is het gesprek van de dag hier op school en er zijn erg veel ongeruste reacties. Onze zorg is nu om medewerking te verlenen aan het onderzoek en de leerlingen hun les te laten volgen”. De Onderwijsinspectie gaat ook de examenuitslagen van de laatste drie jaar van het Ibn Ghaldoun onderzoeken, om te zien of de resultaten afwijken van het gemiddelde.

Meer weten over de examendiefstal? In ons nieuwsdossier uitgelekte examens kun je alles nog eens rustig nalezen.

Gepubliceerd op 10 juni 2013


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?