Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Begrip 'informatisering' verraste vwo'ers op het examen MAW

Door Roos

"Mijn handschrift ging echt van mooi naar bijzonder onleesbaar", vertelt Amber Weurding (17) na het vwo-examen maatschappijwetenschappen, of in het kort MAW. Dat examen staat altijd garant voor heel veel schrijfwerk. Het was echt een kwestie van goed timemanagement om het af te krijgen.

Amber zat continu te schrijven: "Dan switchte ik even naar mijn horloge om te kijken hoeveel tijd ik nog had en weer snel schrijven." Nora Stokvis (17) vond het examen echt heel lang. "Elk kwartier moest ik twee vragen afmaken. Maar ik liep al snel achter op mijn eigen schema. Niemand is eerder uit de zaal weggegaan."

Ook op onze vraagsticker op Instagram reageren ook veel mensen op de lengte van het examen: 'Kneiterlang', 'echt gigantisch lang' en 'ik heb hem nog lang niet af'.

Perfectionisten

Het probleem is volgens Nova Spier (17) dat je gewoon heel veel moet schrijven, voor relatief weinig punten. "Bij het beantwoorden van een vraag moet je bijvoorbeeld 2 kernconcepten noemen, 2 verwijzingen maken naar de tekst en nog een verband leggen. Voor zoiets krijg je dan maar 2 punten. En als een deel hiervan niet klopt, dan heb je heel veel geschreven voor niks." Nova had uiteindelijk 14 kantjes volgeschreven.

Docent Volkan Tasdan maakt zich een beetje zorgen om de perfectionisten. "Je moest inderdaad wel 3, 4 dingen per vraag doen. Ik kan me voorstellen dat perfectionisten hierdoor in tijdsnood komen." Tasdan vond het verder wel een mooi gemêleerd examen. "Ik vond het een van de beste examens van afgelopen jaren. Dit was echt een kwestie van voorzet, kijken, scoren. Dus eerst je inzicht laten zien, dan je begrippenkennis en vervolgens toepassen."

Dit was echt een kwestie van voorzet, kijken, scoren.

Informatisering

Nora vond het examen inhoudelijk moeilijk. "Het was net te doen. Er was niet een opdracht die ik echt niet wist, maar het was gewoon wel pittig. Overigens was er wel één begrip dat ik niet herkende: informatisering." Dit horen we van meer scholieren. Amber: "Dat was bij vraag 13, die was bijzonder vaag. Het ging over informatisering van primaire groepen. Ik weet zeker dat wij dat niet gehad hebben. Ik had mijn hand nog opgestoken omdat ik dacht dat er informalisering moest staan."

Er was één begrip dat ik niet herkende: informatisering.

Tasdan is het niet helemaal met de leerlingen eens. "Dat begrip informatisering staat volgens mij wel in de syllabus, ik weet zeker dat het de afgelopen 10 jaar een paar keer in het examen zat."

Sterre Heyliger (17) merkte daarnaast op dat er geen vragen in het examen zaten over de Europese Unie. "Dat behandel je in de zesde, maar er kwam niets over in het examen. Vond ik overigens niet zo erg, want ik vind dat moeilijk."

MAW & Nederlands

Het eindoordeel over het MAW-examen is lang en pittig. "Het was wel te doen, maar ik vond het pittiger dan normaal", zegt Amber. "De vraagstelling was heel anders dan bij de schoolexamens." Mijke Taal (17) noemt het examen "niet super super moeilijk, maar wel moeilijk."

De meiden die we gesproken hebben, maken vanmiddag ook nog het examen Nederlands. Sterre: "Die combi van Nederlands en MAW is niet ideaal, qua concentratie en schrijven, ik ben er om 17:00 uur wel klaar mee denk ik." Gelukkig staat er een lang weekend voor de deur. 

Gepubliceerd op 21 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?