Atlas-fail bij aardrijkskunde vwo

Door Oscar

Ongeveer 13.000 vwo-leerlingen waren keihard bezig met het examen aardrijkskunde vanochtend, dat vanwege een ontbrekende Coca-Cola-kaart kon rekenen op een aantal verwarde kandidaten. Juliette Mannaerts: “Er was geen kaart van Coca-Cola, dus iedereen wist niet zo goed of het zelfinterpretatie moest zijn, of dat de kaart gewoon miste in het geheel.”

Ze vroegen bij vraag 5 om de kaarten van Ikea, McDonalds en Coca Cola te vergelijken in verband met de diffusie van deze drie”, vervolgt Juliette. De desbetreffende kaart stond namelijk in atlaseditie 53, terwijl menig school editie 54 gebruikt. Ook bij Chloë Simons viel deze vraag op. “De kaart die je moest gebruiken in de Bosatlas bevatte volgens mij niet de juiste informatie.”

Docent Pieter Thielen is desondanks niet ontevreden. "Het examen was wel te doen. Het viel niet tegen. Er zaten veel inzichtvragen in, waarbij je je kennis moest toepassen, maar ook een paar hele simpele vragen zoals die over religies in Zuid-Oost Azië."

En wat was dat met Alaska?


Weinig aarde; geen kust

Jeroen van Straten zegt ‘’zeker een zeven’’ te hebben. “Ik was ook al om elf uur klaar, en heb echt geen vragen gemist. Dat zou lullig zijn.” De onderwerpen vond Jeroen prima. “Over aarde werd weinig gevraagd, en over de Nederlandse kust helemaal niets. Over globalisering dan weer wel; dat vond ik ook leuk.”

Docent Thielen vult aan dat bepaalde onderwerpen wel oververtegenwoordigd waren. "Er zaten opvallend veel vragen over dimensies en schaalniveaus in dit examen."

“Het examen van het vorig jaar was makkelijker’’, stelt Juliette. “Maar als je geleerd had was het wel te doen hoor. Ik ben wel in tijdnood gekomen, maar dat was vooral omdat ik zelf veel tijd nodig heb. Oh, en je moest heel veel atlaskaarten opzoeken.”

Coca Cola-klacht
Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, geeft aan de door Juliette en Luuk geschetste commotie rondom vraag 5 te herkennen. “Verder zijn er een aantal klachten over tijdnood, vage bronnen of vage klachten, maar het valt nog allemaal mee.”

Thielen denkt dat er over een aantal vragen nog flink gediscussieerd zal worden door de correctoren. "Ik vond het bijvoorbeeld bij opgave twee niet heel duidelijk wat er nou van de leerlingen gevraagd werd."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard eindexamens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 16 mei 2017


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.