Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zwarte zwaan door Gideon Samson

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Zwarte zwaan
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1026 woorden
  • 26 juni 2014
  • 136 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
136 keer beoordeeld

Boekcover Zwarte zwaan
Shadow

Rifka heeft iets geweldigs bedacht. Ze verzint altijd al goeie dingen, maar zo goed als nu is het haast nooit. Ja, oké, Duveke zegt dan misschien wel dat het niet kan, maar wat weet die er nou van? Rifka laat zich door niemand tegenhouden. Ze gaat de hele wereld voor gek zetten.

Een goeie schuilplaats vinden. Dat is het belangrijkste. Rifka moet daar kleren …

Rifka heeft iets geweldigs bedacht. Ze verzint altijd al goeie dingen, maar zo goed als nu is het haast nooit. Ja, oké, Duveke zegt dan misschien wel dat het niet kan, maar …

Rifka heeft iets geweldigs bedacht. Ze verzint altijd al goeie dingen, maar zo goed als nu is het haast nooit. Ja, oké, Duveke zegt dan misschien wel dat het niet kan, maar wat weet die er nou van? Rifka laat zich door niemand tegenhouden. Ze gaat de hele wereld voor gek zetten.

Een goeie schuilplaats vinden. Dat is het belangrijkste. Rifka moet daar kleren en eten verstoppen, en daarna zichzelf. Ondertussen krijgen haar ouders twee prachtige brieven en dan gaat alles vast en zeker precies zoals ze het heeft uitgedacht.

Het is een ingewikkeld plan. Gelukkig is Rifka het slimste meisje van de wereld. Met een klein beetje hulp van Duveke wordt dit de stunt van eeuw. Rifka heeft aan alles gedacht. Dus wat kan er nog misgaan? Niks toch?

Zwarte zwaan door Gideon Samson
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Rifka(12jaar) is een meisje die altijd volgends haar goede ideeën heeft. Duveke(12jaar) is haar vriendin en is volgends Rifka een sloom meisje. Ze noemt haar vaak Duuf. Toch doet Rifka tegen haar aardig ,omdat ze bij haar plan haar nodig heeft. Rifka vindt het leuk als mensen voor haar bang zijn en alles voor haar doen. Als iemand onaardig/gemeen tegen haar doet neemt ze wraak op diegene.  Rifka vindt zichzelf de king van de klas de jongens zijn volgends haar ‘piemelpikkies’ en de meisjes een ‘truttenkoppen’De ouders van Rifka zijn nooit thuis door werk en ze heeft nooit liefde gekend. Rifka doet zo erg haar best om Duuf helemaal in te palmen als beste vriendin dat ze op een schuurtje bij haar op school R.D.F schrijft. Rifka vertelt dat het Rifka Duveke forever betekent. Voor Rifka heeft het de betekenis Rifka de fantastische.  Rifka zegt vrijdagmiddag aan Duuf dat ze een begrafenis wilt voor zichzelf waarbij ze zelf aanwezig is. Duuf vindt het onmogelijk. Rifka wilt zich verstoppen in het bos vlakbij de paarse plas. Ze vraagt Duuf of ze een slaapzak, eten,scherp mes en een tent wilt kopen. Duuf zegt dat ze een tent thuis heeft.  Ook moet ze de rest van het overgebleven geld aan Rifka geven. Duuf doet alles wat ze zegt.

Bij Duuf thuis gaan ze twee brieven maken dat Duveke op moet sturen naar de ouders van Rifka. Rifka vertelt dat ze eerst de eerste brief moet sturen en als de postbode is geweest de tweede brief in de brievenbus moet gooien. Ze maken een dreigbrief met krantenknipsels. In de brief komt te staan dat ze 1 miljoen moeten neer leggen bij een plaats en dat ze moeten wachten op een teken. Omdat de ouders van Rifka zo een groot bedrag niet zomaar hebben maken ze een tweede dreigbrief. In de tweede brief komt te staan dat de ouders zich niet aan de regels hebben gehouden en hun dochter wordt vermoord.

Bij Rifka thuis gaan ze muziek uitzoeken dat er kan worden gedraaid bij de begrafenis van Rifka. Rifka vindt dat het zielig moet klinken maar niet heel zielig. Duuf moet twee liedjes onthouden.

Duveke krijgt soms een gevoel en die gevoel noemt Duveke ‘Het Gevoel’. Het is een gevoel dat ze in een oneindig zwart gat valt.

Op een dag pakt Duveke de bus naar de stad. Ze is van plan de post te versturen en de nodige spullen te kopen. Ze komt  in de winkel  en komt Ilona tegen. Ilona vertelt dat ze verliefd is haar broer Olivier. Duveke heeft Olivier en Joeri zijn vriend horen praten en zeggen dat Ilona een dom wijf was. Als Olivier een sms krijgt van Ilona vertelt hij dat Joeri dat zij en dat hij haar leuk vond en ze spraken af. Toen Ilona achter in het magazijn was pakte Duuf een mes ,omdat ze dat nodig had volgends Rifka maar ze had niet genoeg geld. Toen Duuf de bus aan het wachten was kwam ze de moeder van Mori tegen. Mori was een jongen die vroeger bij haar in de klas zat maar is overleden aan een ziekte aan zijn hart. Rifka heeft hem nooit aardig gevonden. Ze was van plan om op het einde van hun kamp zijn staart af te knippen. Mori kon toen niet mee op kamp,omdat hij ziek was. De moeder vertelde aan Duveke dat hij verliefd was op Rifka.

Rifka zat in het bos en verveelde zich. Ze ging naar een boom toe en krastte in ene van de bomen de eerste letters van de voornaam van Rifka en Olivier. Rifka heeft hem proberen te zoenen maar Olivier wilde dat niet . Toen Rifka plotseling stemmen hoorde verstoptte ze zich in de boom. Ze zag Olivier en Ilona zoenen onder de boom waar de namen opstonden. Gelukkig hebben ze het niet gezien. Rifka was boos en wilde dit afreageren op Duveke. Rifka was ook van plan om naar de oude huis van Mori te gaan waar het een lange tijd leeg stond. Er was geen stroom. Rifka vond brieven van Mori op zijn kamer waarop stond dat hij verliefd was op Duveke.

Duveke heeft de brieven uiteindelijk niet verstuurd,omdat ze niet meer wist welke de eerste brief was en of de postbode wel langs was geweest.

Rifka probeerde Duveke te laten schrikken in het donker en er kwam een sigaret die nog brandde tegen de been van Duveke aan. Duveke durfde het niet terug te doen bij Rifka. Uiteindelijk brandt het hele huis af en ontsnappen Rifka en Duveke net op tijd. Ze gaan naar de paarse plas. Rifka vertelt dat Duveke met een mes een klein snee moet maken en dat ze dan strompelend het dorp inkomt en het net lijkt alsof ze ontvoerd is geweest. Duveke kijkt naar de boom waar de namen opstonden pakt de mes en steekt haar neer.

Duveke vertelt alles aan haar broer Olivier en hij neemt de schuld op zich. Dat is vroeger ook zo geweest als Duveke iets had gedaan. Zo had Duveke een zwarte zwaan neer laten vallen en Olivier zei tegen zijn moeder dat hij het had gedaan. Duveke heeft ook de heilige doos laten zien waar een regenjas en de brieven in lagen.

Personen:

Duveke is een meisje die alles doet wat Rifka haar vraagt. Ze is bang dat ze haar anders kwijt raakt. Ook is een stil meisje en vertelt alleen hara problemen aan haar grote broer Olivier.

Rifka is een meisje dat niet te vertrouwen is en heel erg onaardig is. Ze behandelt kinderen als slaven en scheld ze uit. Ze probeert ook haar plannen waar te maken.

Olivier is een jongen die alles doet voor haar zusje Duveke.

Tijd: heden

Plaats: bij de paarse plas, in het bos, bij Mori, Duveke thuis en op school.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Plaats: bij de paarse plas, in het bos, bij Mori, Duveke thuis en op school.

Beoordeling: Ik vind het spannende boek waarin je mensen vanbinnen leert kennen en je weet niet hoe de plannen lopen.

Titelverklaring: Het boek heet zwarte zwaan ,omdat Duveke vroeger een zwarte zwaan per ongeluk kapot heeft laten vallen.

REACTIES

H.

H.

de titelverklaring klopt niet heel erg bedankt hierdoor heb ik een dikke onvoldoende >:(

9 jaar geleden

J.

J.

gast rustig man je kan ook gewoon zelf een titel verklaring schrijven en niet alles klakkeloos overtypen

4 jaar geleden

L.

L.

Dit boek is echt super! Zeker aan te raden!!!

6 jaar geleden

H.

H.

Dit is dikke bullshit klopt niks van

6 jaar geleden

A.

A.

Ik vond het een erg leuk en bijzonder boek, omdat het vanuit drie personages geschreven was.

10 maanden geleden

A.

A.

Ik vond het een erg leuk en bijzonder boek, omdat het vanuit drie personages geschreven was.

10 maanden geleden

A.

A.

Ik vond het een erg leuk en bijzonder boek, omdat het vanuit drie personages geschreven was.

10 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwarte zwaan door Gideon Samson"