Klem door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Klem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1164 woorden
  • 31 december 2013
  • 138 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
138 keer beoordeeld

Boekcover Klem
Shadow

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een leuke trip lijken aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Wat is er die nacht gebeurd? Wie heeft het ge…

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een …

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een leuke trip lijken aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Wat is er die nacht gebeurd? Wie heeft het gedaan? Door het slechte weer kan niemand van het eiland af. Steeds meer feiten komen aan het licht; bijna iedereen lijkt een motief te hebben, bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Vriendschappen komen onder druk te staan en langzaam maar zeker verandert het verblijf in een regelrechte hel.

Klem door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding
We kregen de opdracht om een boekverslag te maken. Op de lijst met boeken waar we een boek uit moesten kiezen, stond een titel van het spannendste boek dat ik ooit gelezen heb. Het boek heet: Klem.  Het gaat over een klas die op schoolreisje gaat naar Vlieland. Het lijkt een doodgewoon schoolreisje te worden, maar het eindigt in een drama. Kiki wordt gewurgd in de duinen gevonden. Iedereen is geschokt maar niet echt verdrietig. Wie is de moordenaar? Bijna iedereen heeft een motief. Door het slechte weer kan er niemand van het eiland af. Niets is wat het lijkt……

Samenvatting 
Een klas is op schoolreisje naar Vlieland. Na een avondje dansen in het café keert iedereen terug naar hotel De Vliehorst, alleen sommige kinderen keren wat eerder terug en hebben daar alle redenen toe. Als eerste vertrekt Lotte uit het café. Kiki leek haar vriendin te zijn. Maar ze deed alleen maar aardig om de hoofdrol in de musical te krijgen. Nu ze die rol heeft laat ze Lotte keihard vallen.
Daarna rent Nynke, één van Kiki’s beste vriendinnen, huilend het café uit. Kiki heeft gezoend met haar grote liefde Milan. Hoe kon ze? Ook Juno, Kiki’s andere beste vriendin, is woest op haar. Juno vertelt Kiki eens goed de waarheid. Als Kiki zegt dat ze gewoon jaloers is omdat ze de hoofdrol niet heeft gekregen slaan bij Juno de stoppen door. 
 ’s Nachts verlaat Kiki hotel De Vliehorst en wordt de volgende dag dood gevonden in een vogelkijkhut .                                                                                                                 
Uiteindelijk kom je er achter wie de moordenaar is: De leraar Nederlands, Thomas Rijsterbos. Hij en Kiki hadden een geheime relatie. Maar Kiki wilde niet meer en begon te dreigen dat ze het door zou vertellen aan zijn vrouw. Kiki begon geld te eisen, Thomas moest dat op Vlieland geven. Toen hij haar zag in de vogelkijkhut besefte hij dat Kiki de macht over hem had en besloot er voor eens en voor altijd een einde aan te maken. Toen hij een andere leerlinge wilde vermoorden, omdat zij wist dat Thomas Kiki vermoord had , werd hij betrapt.

Personen
Het leuke van dit boek is dat alles verteld wordt door de hoofdpersonen. Steeds vertelt er iemand iets vanuit zijn of haar gezichtspunt.
Kiki is de hoofdpersoon van dit boek. Ze is 17 jaar, en het populairste meisje van de school. Door haar grote mond is ze niet bij iedereen geliefd. Juno is een vriendin van Kiki en is ook 17 jaar. Na haar eindexamen wil ze naar de toneelschool, ze baalt ervan dat ze niet de hoofdrol in de musical heeft. Nynke is de andere vriendin van Kiki. Ze is 17 jaar en al jaren verliefd op Milan, tot nu toe is die liefde onbeantwoord gebleven. Nynkes grote liefde Milan, slaapt met Floris en Tony op een kamer. Floris sluit de eerste avond een weddenschap met Tony: wie Kiki weet te regelen krijgt 150 euro. Tony wil heel graag de weddenschap winnen. Tony is het type straatschoffie. 
Lotte is 16 en was eigenlijk een beetje de nepvriendin van Kiki. Kiki deed heel aardig tegen haar maar dat was alleen om de hoofdrol in de musical te krijgen, de vader van Lotte verdeelt de rollen in de musical. Anneke is de slimste leerlinge maar kan moeilijk aansluiting vinden in de klas. Ze is 16 en erg geïnteresseerd in het heelal. Het kind met de rijkste ouders is Floris, hij raakt zijn portemonnee kwijt met 300 euro erin. 
We hebben ook nog een rijtje leraren: Rob de Vries, leraar Gymnastiek. Ella Bruins, lerares Engels, net nieuw op de school. Harriet Aarsman, lerares Biologie, ging alleen mee omdat je op Vlieland mooie planten kunt vinden. Thomas Rijsterbos, leraar Nederlands, hij is als enige van de leraren getrouwd en hij heeft twee kinderen.  
Er komen ook nog eilandbewoners in het boek voor: Frank Berendschot, veerbootkapitein. Pieter Vos, de hoofdcommissaris. Benny Jongstra, net afgestudeerde politieman.


Stukje tekst uit het boek
"10.36 uur                                                                             Anneke
Ik tril en zweet, alsof ik hoge koorts heb. De busreis terug naar De Vliehorst is in een roes aan me voorbijgegaan. Ik weet nog dat ik het moeraskartelblad aan het bestuderen was, ik weet nog dat meneer De Vries ons bij elkaar riep. En toen de klap: Kiki lag dood in de vogelkijkhut! Vanaf dat moment werd alles in mijn hoofd een grote chaos. Mijn gedachten zijn een soort moeras geworden waarin ik steeds verder weg zak.                   Voorzichtig leg ik mijn hand op mijn wang, en ik merk dat ik huil. Wat moet ik doen? O mijn god, wat moet ik doen? Kon ik maar verder lezen in mijn boek, kon in maar rustig worden, kon in me maar verstoppen. Kon ik maar vergeten wat ik heb gezien. Alle leerlingen staan op en lopen naar de gang. Als een zoutzak blijf ik zitten. Ik zie Rijsterbos in mijn richting kijken en vragend een wenkbrauw optrekken.   Nee, ik mag de aandacht niet op me vestigen! Heel langzaam sta ik op en ik begin naar de uitgang te lopen. Ik voel Rijsterbos’ ogen in mijn rug prikken. Ik moet het vertellen. Ik moet het echt vertellen. Maar niet nu."


Schrijfster
Mel Wallis de Vries is geboren in Leiden op 8 februari 1973. Ze studeerde biologie en journalistiek. In 1997 studeerde ze af. Daarna werkte Mel als freelancejournalist voor De Telegraaf. Na de geboorte van een dochter in 2005 stopte ze met werken. Sindsdien combineert Mel werken met het moeder zijn. In 2008 kreeg ze nog een zoon en in 2012 nog een kind. Mel woont met haar gezin in Amsterdam. Ze heeft verschillende boeken geschreven zoals: Verblind, Waanzin , Fout en Vals. Het boek Vals werd in 2012 door de Jonge Jury verkozen tot beste jeugdboek van Nederland.

Slotwoord
Dit was mijn boekverslag over het spannendste  boek dat ik ooit gelezen heb. De andere boeken van Mel Wallis de Vries zijn ook heel erg spannend. Het was leuk om te doen. De moeilijkheden waren dat we een beperkt aantal woorden mochten gebruiken. 
Het stukje tekst dat ik heb uitgekozen vind ik het spannendste stukje uit het boek. Je krijgt een beeld over wat er in het boek gebeurt en de manier waarop de schrijfster het beschrijft. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Slotwoord
Dit was mijn boekverslag over het spannendste  boek dat ik ooit gelezen heb. De andere boeken van Mel Wallis de Vries zijn ook heel erg spannend. Het was leuk om te doen. De moeilijkheden waren dat we een beperkt aantal woorden mochten gebruiken. 
Het stukje tekst dat ik heb uitgekozen vind ik het spannendste stukje uit het boek. Je krijgt een beeld over wat er in het boek gebeurt en de manier waarop de schrijfster het beschrijft. 

REACTIES

R.

R.

Heel goed verslag! je hebt alles behandeld!! complimenten

9 jaar geleden

K.

K.

de samenvatting is geweldig en duidelijk TOP!!!

9 jaar geleden

S.

S.

Is het een open of gesloten einde ?

9 jaar geleden

D.

D.

Gesloten, het is daarna afgelopen.

9 jaar geleden

..

..

Milan sluit een weddenschap met Tony. Floris niet.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Klem door Mel Wallis de Vries"