Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1559 woorden
  • 20 juni 2013
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
11 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  1. 1.    Bibliografische gegevens:

 

Naam schrijver:  Saskia Noort

Titel: De eetclub

Uitgever: Anthos

Plaats van uitgave: Amsterdam

Druk: niet vermeld

 

  1. 2.    Typering:

In dit verhaal kom je twee verhaallijnen tegen. De ene gaat over het verleden, nog in de tijd dat Evert leeft. En de andere speelt zich af vanaf net na de dood van Evert. Het boek gaat over Karin die met haar gezin verhuisd is naar een forensendorp. Karin is getrouwd met Michel.

In het nieuwe dorp voelt ze zich niet erg op haar gemak. Gelukkig maakt ze al snel vrienden, waarmee ze een “eetclub” oprichten. Hanneke is de beste vriendin van Karin. Hanneke was ook de eerste vriendin van Karin in het dorp. Op een koude winternacht gaat de villa van Evert en Babette in vlammen op. Evert komt hierbij om het leven. Karen vangt Babette en de kinderen op in hun huis. In de nacht na de begrafenis loopt Hanneke weg en vertrekt naar Amsterdam. De volgende dag wordt ze dood aangetroffen. Men vermoedt dat ze zelfmoord heeft gepleegd omdat ze de dood van Evert niet kan verwerken, ze had namelijk een relatie met hem. Karen heeft hierbij haar twijfels, ze denkt niet dat de dood van Evert en die van Hanneke zelfmoord zijn geweest. Ze gaat op zoek naar de werkelijkheid en komt erachter dat de Eetclub helemaal niet zo’n ‘geweldige’ vriendengroep was, ze hadden allemaal problemen die geheim moesten blijven en Simon had eigenlijk de macht binnen het hele stel. Ze besluit om alles op een rijtje te zetten en de dader te achterhalen. 

  1. 3.      Analyse van de tekst:

Thema: het thema is niet erg duidelijk omdat het om meerdere onderwerpen gaat. Het gaat over relaties en moord. Maar ik denk dat het centrale probleem schuld is.

 

Titel, ondertitel en motto: het boek gaat over de gebeurtenissen die in de groep afspelen. De groep gaat vaak met elkaar eten en daarom: de eetclub.

Motto: er is geen motto. Het boek is wel opgedragen: aan mijn geliefde, Marcel.

 

Structuur:

  1. a.    Is er een proloog of epiloog?  Het verhaal begint met een proloog. Daarin wordt er door een verteller terug gedacht aan de relatie met zijn vrouw en zijn gezin.
  2. b.    Hoe begint het verhaal? Als eerste lees je een stukje vanuit de ogen van een man. Je weet niet waar het over gaat en wie het is. Het is een soort raadsel, waarin vragen gesteld worden die later in het boek worden beantwoord. Dus als je het verhaal verder leest kom je er achter wat er met de inleiding bedoeld wordt.
  3. c.    Hoe eindigt het verhaal? Het verhaal eindigt met een gesloten einde. Alles is opgelost. Het verhaal over het overlijden van Evert en Hanneke is ook opgelost. Ik vind het wel een goed einde. Zo weet je wat er gebeurd is en denk je er niet verder over na. Ik denk dat het storend zou zijn als het boek een open einde had omdat het verhaal er om gaat of het opgelost wordt of niet.
  4. d.    Zijn er verschillende verhaallijnen? Er lopen twee verhaallijnen door elkaar. De ene verhaallijn gaat over het verleden. Toen Evert nog leefde. De andere verhaallijn gaat over de tijd nadat Evert overleden is.
  5. e.    Is het boek in hoofdstukken verdeeld? Het boek is verdeeld in 13 hoofdstukken.
  6. f.      Zijn er hoofdstuktitels? Het boek heeft geen hoofdstuktitels.

 

Personages:

 

Karen en Michel:

hebben twee kinderen: Sophie en Annabelle.

Karen beslist samen met Hanneke een eetclub te organiseren zodat ze meer vrienden kunnen maken omdat ze net verhuisd zijn naar het dorp.

 

Simon en Patricia: hebben

drie kinderen: Thom, Thies en Thien.

Simon is de beste vriend van Evert.

 

Evert en Babette: hebben twee kinderen: Luuk en Bean.

Evert was een familieman. Hij is omgekomen bij een brand. Zelfmoord of niet?

Ivo en Hanneke: hebben twee kinderen: Mees en Anna.

Hanneke is de beste vriendin van Karen. Ze is een emotionele vrouw.

Angela en Kees: hebben drie kinderen: Lotte, Daan en Joep.

Angela en Kees komen bijna niet voor in het verhaal.

Deze vijf koppels vormen dus samen een vriendengroep/de eetclub.

 

  1. a.    Ontwikkelen de hoofdpersonen zich? Karen werd in het begin erg beïnvloed door de rest van de groep. Later wordt ze zelfstandiger.
  2. b.    Welke personen vind jij sympathiek? Ik vind Karen sympathiek. De rest is erg arrogant en wil graag laten zien hoe rijk ze zijn. Ze roddelen ook allemaal over elkaar. Ze zijn allemaal erg schijnheilig maar Karen is het minst schijnheilig en het minst arrogant vind ik.
  3. c.    Is er een persoon in wie jij je herkent? Nee, ik kan mezelf niet herkennen in een persoon. Ik vind de personen erg schijnheilig en ze lijken me niet erg aardig.

 


 

Ruimte:

  1. a.    Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in een dorp vlakbij Amsterdam. Ze vertellen niet hoe het dorp heet. Wel vertellen ze dat het een rijke buurt is met villa’s en dure auto’s. Een deel van het boek speelt zich ook af in Amsterdam en Akersloot.

  1. b.    Is die plaats van belang of willekeurig?

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Het verhaal speelt zich af in een dorp vlakbij Amsterdam. Ze vertellen niet hoe het dorp heet. Wel vertellen ze dat het een rijke buurt is met villa’s en dure auto’s. Een deel van het boek speelt zich ook af in Amsterdam en Akersloot.

  1. b.    Is die plaats van belang of willekeurig?

De plaats is willekeurig. Want de naam van het dorp is niet gegeven. Ze hadden het ook op een andere locatie kunnen laten afspelen.

 

Historische tijd:

  1. a.    Wanneer speelt het verhaal zich af? Waaruit leid je dat af?

Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Dat merk je aan de luxe spullen, grote huizen en dure auto’s.

  1. b.    Is die tijd van belang voor het verhaal of is die willekeurig?

Ik denk dat de tijd wel van belang is. Anders zou het veel te lang duren en is de spanning er vanaf.

 

Tijdsduur:

  1. a.    Hoe lang duurt het verhaal ongeveer?

Het duurt ongeveer een paar maanden. Maar sommige terugblikken zijn tot 4 jaar geleden. Er zijn verschillende hoofdstukken die terugblikken. De terugblik duurt dan een heel hoofdstuk.

  1. b.    Zitten er opvallende versnellingen of vertragingen in het verhaal?

Er zitten geen opvallende versnellingen of vertragingen in het verhaal. Wel is het verhaal niet volledig chronologisch verteld. Af en toe is er een hoofdstuk dat terugblikt.

  1. c.    Hebben die een speciale functie?

Voor de spanningsopbouw van het boek.

Tijdsvolgorde:

  1. a.    Het verhaal is niet chronologisch verteld. Af en toe komt er een hoofdstuk dat in het verleden verteld wordt. Hoofdstuk 4,5,8,10,15,16,20 en 24 zijn flashbacks. De andere hoofdstukken worden wel chronologisch verteld.
  2. b.    Wat is de functie in de afwijkingen (flashbacks, flashforwards) van chronologie?

Ik denk voor de spanning en om het verhaal logisch te houden. Ze hebben de flashbacks nodig. Zo kom je meer te weten over de personen en wordt het nog spannender.

 

Perspectief:

  1. a.    Wordt er door de auteur “van buitenaf”(auctoriaal) of kruipt hij in de huid van een van de personages (personaal).

Hij kruipt niet helemaal in één personage. Wel kom je van verschillende personages wat te weten. Maar ik denk dat je van Karen het meeste te weten komt.


 

  1. b.    Is er iets opvallends aan dit perspectief?

Er zijn verschillende personen. De ik is belevend en soms vertellend en er wordt zeker veel afgewisseld van "ik" naar "hij" of "zij".

  1. c.    Ben je door dat perspectief beïnvloed tijdens het lezen?

Een beetje. Zo lees je wel het verhaal van meerdere kanten. Je leeft je in in verschillende personen en je leert ze beter kennen.

 

Idee:

  1. a.    Ik denk niet dat het boek met een speciaal idee is geschreven. Ik denk dat het geschreven is voor vermaak. Ik vond er niet een speciaal idee achter.
  2. b.   

 

Fictie/werkelijkheid:

  1. a.    Wordt er in het verhaal verwezen naar feiten in de werkelijkheid?

Ja. Er wordt alleen maar werkelijkheid gebruikt. Alles zou echt gebeurd kunnen zijn.

  1. b.    Wordt er verwezen naar of gebruikgemaakt van andere literaire teksten?

Er wordt geen gebruik gemaakt van andere literaire teksten.

 

Literatuur/ lectuur:

  1. a.    Waarom behoort dit boek volgens jou tot de literatuur?

Omdat het erg goed geschreven is. Het is een spannend boek en het blijft leuk. Ook is het niet te kort en ook niet te lang. Er zijn veel flashbacks en het is gemakkelijk te begrijpen.

 

Eigen mening:

Ik vond het boek erg leuk. Het is goed geschreven en gemakkelijk te begrijpen. Ik vond het leuk om te lezen en ik bleef maar doorlezen. Het boek was spannend en het was niet te langdradig. De personages waren verschillend en je leerde ze goed kennen. Ook vond ik de flashbacks erg leuk tussendoor. Zo begreep je het verhaal gemakkelijk en kwam je nog meer te weten. Ik vond het echt een super leuk boek en binnenkort ga ik de film kijken. Ik hoop dat die net zo spannend is als het boek.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"