Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo | 882 woorden
  • 29 december 2012
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
41 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

De titel van het boek is Oorlogswinter. De schrijver van het boek is Jan Terlouw. De eerste druk van het boek was in 1972 bij uitgeverij Lemniscaat in Rotterdam.

 

Wat moet er allemaal in het verslag

 

 

  1. 5p Schrijf titel, schrijver, jaar van uitgave, uitgeverij en plaats van uitgave in je schrift.
  2. 5p Geef kort aan waarom je dit boek gekozen hebt.
  3. 5p Schrijf je mening over het boek. Gebruik beoordelingswoorden en beargumenteer  deze.
  4. 10p Schrijf een samenvatting van 75 – 100 woorden. Kort en krachtig dus!

5.  5p Zoek op internet een samenvatting van dit boek. Zorg voor een bronvermelding en  beargumenteer waarom je deze samenvatting gekozen hebt.

6. 20p Verwerkingsopdracht:

Lees nu onderstaande opdracht goed door.

De decemberfeestdagen staan voor de deur. Thuis word je overladen met reclamefolders vol ideeën voor cadeautjes. Ontwerp een folder voor de plaatselijke boekhandel over het door jou gelezen boek. Neem een A4 papier in de breedte voor je en vouw hem in drieën. Zorg dat er een korte samenvatting instaat en noem de personen die een rol spelen in het boek. Je kunt het geheel verder voorzien van illustraties en bijvoorbeeld kaartjes of iets dergelijks uit het boek. Buiten de titel en de naam van de schrijver zullen ook de uitgeverij en het ISBN nummer genoemd moeten staan. Ook is het belangrijk de prijs te vermelden. Zorg voor een mooie lay-out. Laat je creativiteit en je fantasie er maar op los.

Plak met een stukje plakband je folder in je schrift zó vast dat alle zijdes nog te zien zijn.

 

 

 

 

Waarom koos ik dit boek?

 

Ik koos dit boek omdat dit boek me leuk leek omdat ik de achterkant had gelezen.

Het boek sprak me ook aan omdat het over de tweede wereldoorlog ging want dit onderwerp vind ik wel interessant en de hoofdpersoon kan dit misschien ook echt meegemaakt hebben .

 

 

Eindoordeel van het boek

 

Ik vond het boek erg spannend omdat Michiel (Hoofdpersoon) de hele tijd in problemen kwam. Ik ga dit boek ook aanraden aan lezers die van een spannend en avontuurlijk verhaal houden. Het boek ging zelfs over mijn verwachtingen ik had meer gedacht dat het boek saaier zou zijn. Je ging ook echt mee in het verhaal want het leek net als je naast Michiel stond. Op sommige momenten vond ik het een beetje langdradig worden en dat vind ik wel een minpuntje.

 

 

Samenvatting van het boek

 

Michiel is een doodnormale jongen van 16 die in de tijd van de laatste winter van de tweedewereldoorlog doormaakt. Zijn vader is burgemeester en zijn moeder werkt niet. Maar op een dag komt zijn buurjongen Dirk naar hem toe en geeft hem een brief met geheime informatie die hij moet bezorgen aan Bertus Hardhorend als Dirk gepakt word want Dirk zit namelijk in het ondergronds verzet. Dirk word gepakt en Michiel bezorgt de brief maar leest hem eerst en komt erachter dat Dirk een Engels piloot onder zijn hoeden heeft. Michiel besluit om zelf voor de piloot te zorgen en besluit zijn nep oom ben hier over in te lichten maar oom ben is een verader en Michiel schiet hem neer. Maar op het einde komt alles goed en het dorp wordt bevrijd.

 

 

 

Bron: http://zoeken.zita.be/entertainment/nieuws/1262549_oorlogswinter-verovert-amerikaanse-filmzalen.html

Samenvatting van het internet

 

Michiel( een jongen van 16 jaar ) leeft in de tweede wereldoorlog. Hij is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt Dirk dat hij en drie anderen het distributiekantoor gaan overvallen. Als dit mislukt moet Michiel de brief aan Bertus geven. De overval mislukt en Michiel wil de brief naar Bertus brengen. Maar deze is al opgepakt door de Duitse bezetters. Hij besluit zelf de brief te openen, en raakt door de inhoud van de brief, verwikkeld in het verzetsleven. Hij moet een Engelse piloot verzorgen die gewond is. De piloot is in het bos ondergedoken. Hij neemt zijn zus Erica in vertrouwen omdat zij zuster is, en daardoor de piloot kan verzorgen, ook informeert hij zijn ‘oom Ben’.

 

 

 

Er worden dan tien mannen uit het dorp gevangen genomen, omdat er een Duitser in het bos is doodgeschoten. Als straf voor degene die zich niet komt melden dat hij de Duitser heeft vermoord, worden vijf van de tien mannen geëxecuteerd, waaronder de vader van Michiel. Later in het verhaal komt Michiel erachter dat ‘oom Ben’ geen oom is, maar een verrader in Duitse dienst. Terwijl Michiel al die tijd dacht Schafter de verrader in het dorp was. Maar Schafter had zelfs joden die bij hem ondergedoken waren. Samen met enkele anderen wordt het plan gemaakt om Ben van Hierden uit de weg te ruimen. Deze nare klus klaart Michiel samen met meneer Postma.

 

 

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/44577

 

Waarom koos ik deze samenvatting?

 

 

Ik koos deze samenvatting omdat ik deze samenvatting erg goed vond omdat hij het boek goed weergeeft. Ik vind hem ook beter dan de andere samenvattingen omdat de andere die ik had bekeken heel erg lang waren en te veel vertelde dat je het boek al niet meer hoefde te lezen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"