Rode sneeuw in december door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Rode sneeuw in december
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1740 woorden
  • 24 december 2012
  • 262 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
262 keer beoordeeld

Boekcover Rode sneeuw in december
Shadow
Rode sneeuw in december door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene informatie

Titel: Rode sneeuw in december

Auteur: Simone van der Vlugt

Uitgeverij: Anthos, Amsterdam, 2012-1,

Bladzijde: 437 blz. (eerste druk 2012)

Persoonlijke gegevens

- Ik heb dit boek gekozen omdat ik wist dat Simone van der Vlugt mooie boeken kan schrijven. Bovendien vind in de Tachtigjarige Oorlog een van de leukste onderwerpen van de geschiedenis. Eerst vond ik het wel veel bladzijden, maar ik bedacht dat ik in de herfstvakantie genoeg tijd had om te lezen.

- Na de eerste bladzijden vond ik het meteen een prachtig boek. Ik had meteen het idee dat ik middenin het verhaal zat. Zoals verwacht was de schrijfstijl zo dat het boeiend was om te lezen.

 

De inhoud

Het verhaal speelt zich af voor en in de Tachtigjarige oorlog en gaat over de katholieke Lideweij, de enige dochter van Boudewijn Feelinck, een rijke lakenhandelaar in Leiden. En over Andries Griffioen, een meer protestants geneigde dokter uit Amsterdam. Ook wordt er verteld over Willem van Oranje en zijn oorlogvoeringen.

Wanneer Lideweijs vader ziek wordt, haalt ze een bekende dokter, Andries Griffioen. Hij redt haar vader en ze worden verliefd op elkaar. Boudewijn wil daar niets van weten, omdat hij streng katholiek is. Toch kiest Lideweij voor Andries. Boudewijn onterft Lideweij en wil haar nooit meer zien.

Andries en Lideweij vestigen zich in Breda, waar Andries als lijfarts bij Willem van Oranje mag werken. Ze hebben het goed naar hun zin, ook al mist Lideweij haar vader erg. Andries en Lideweij krijgen drie dochters: Isabella, Susanna en Alida.

Maar de dreiging van de katholieken neemt toe. De in 1555 aangetreden koning Filips II treedt veel harder op dan zijn vader keizer Karel V, met wie Willem van Oranje goed bevriend was. Aangezien het in Breda bekend is dat Andries en Lideweij in hun hart protestants zijn lijkt het hun veiliger om te vluchten. Willem van Oranje vlucht ook, naar zijn geboorteplaats slot Dillenburg.

In 1567 wordt Andries stadsarts in Naarden, een stadje waar geen Beeldenstorm is geweest, dus waar de situatie veiliger lijkt. Ondertussen wordt Alva naar Nederland gestuurd, en wordt de kettervervolging nog erger. Willem van Oranje is bezig een (huur)leger op de been te brengen. In 1568 begint de Tachtigjarige Oorlog. Willem van Oranje vecht samen met zijn broers en Lumey, een geuzenleider, tegen de troepen van Alva.

In Naarden is het nog rustig, het staat bekend als katholiek en koningsgezind, Andries en Lideweij vrezen dan ook geen gevaar.

Op 1 april 1572 veroveren de watergeuzen Den Briel. De Spanjaarden zetten de tegenaanval in en veroveren verschillende steden.

Eind 1572 valt Naarden in handen van de Spanjaarden. Alle inwoners van Naarden moeten naar de kerk komen. Isabella hoeft niet mee omdat ze ziek is. In de kerk openen de Spanjaarden het vuur en schieten bijna iedereen dood. Andries, Lideweij, Susanna en Alida sterven ook.

Isabella kan nadat ze verkracht is vluchten. Ze gaat naar Amsterdam, waar vrienden van haar ouders wonen. Vervolgens gaat ze naar Leiden. Isabella wil haar opa leren kennen, maar ze is bang dat hij haar afwijst. Daarom gaat ze anoniem bij hem werken als dienstmeid. Als haar achterneef Folckert, die het lakenbedrijf runt omdat Boudewijn (geestelijk) ziek is, Isabella betrapt als ze in de spullen van haar moeder zoekt, moet ze wel vertellen wie ze echt is. Isabella krijgt ook nog een zoon, Pepijn, hij komt van de Spanjaard die haar verkracht heeft. Isabella komt ook Reinier Benningh tegen, ze had hem al eerder ontmoet in Amsterdam, ze kunnen het goed met elkaar vinden.

Op gegeven moment sterft Boudewijn. In 1570 heeft hij zijn testament nog veranderd, zodat Isabella alles erft. Maar het bedrijf gaat niet echt goed, er staan nog een hoop leningen open.

In 1573 wordt Leiden omsingeld door de Spanjaarden, dat beleg wordt opgeheven, maar in 1574 wordt de stad opnieuw omsingeld en uitgehongerd. Gelukkig heeft Isabella genoeg eten ingeslagen, zelfs genoeg om de schuldeisers te eten te geven, zodat Isabella de schulden kwijt is.

In 1578 komt Willem van Oranje met zijn vrouw Charlotte de Bourbon naar Leiden. Ze logeren in het huis van Reinier Benningh. Benningh is sinds kort getrouwd met Isabella. Zo ontmoet Willem van Oranje de dochter van zijn vroegere vriend Andries.

 

Verhaaltechniek

Tijd: Het verhaal speelt zich af in vier stukken. Deel één loopt van 1552 tot 1556, deel twee van 1565 tot 1568, deel drie van 1572 tot 1574 en het laatste hoofdstuk is in 1578. De epiloog beschrijft de rest van de Tachtigjarige Oorlog. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Tachtigjarige oorlog. De hoofdstukken over Willem van Oranje zijn om de geschiedenis te vertellen.

Het verhaal is chronologisch, op een paar kleine stukjes na. Dat komt omdat er twee verhaallijnen door elkaar lopen, namelijk die van Andries en Lideweij en later Isabella en die van Willem van Oranje. Daardoor gaat het een stukje terug in de tijd om vanaf daar het verhaal van de andere perso(o)n(en) te vertellen.

Plaats: Het boek speelt zich af op veel verschillende plaatsen. In Leiden begint en eindigt het verhaal en is het beleg van Leiden. In Breda werkt Andries voor Willem van Oranje. In Naarden worden Andries, Lideweij, Susanne en Alida vermoord. De plaatsen zijn belangrijk omdat er bepaalde historische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, en de hoofdpersonen moesten dat ook meemaken, dus moesten ze wel op die bepaalde plek zijn.

Vertelwijze: het verhaal is beschreven vanuit een alwetend perspectief. Je krijgt niet echt met diepe gevoelens één bepaalde persoon te maken, maar je weet van iedereen een beetje.

Motieven: -Willem van Oranje zegt tegen Lideweij: Je kunt niet alles krijgen, soms moet je keuzes maken die andere dingen waar je waarde aan hecht uitsluiten.

-Lideweij denkt tijdens de eerste hagenpreek die ze bijwoont: Jaren geleden heeft ze zich tegen haar vader verzet en haar vrijheid opgeëist, hetzelfde recalcitrante gevoel neemt nu bezit van haar. Misschien heeft ze er over een paar uur bittere spijt van, zal ze tot de conclusie komen dat het offer voor de vrijheid te groot was, maar terugkeren kan niet meer.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

-Lideweij denkt tijdens de eerste hagenpreek die ze bijwoont: Jaren geleden heeft ze zich tegen haar vader verzet en haar vrijheid opgeëist, hetzelfde recalcitrante gevoel neemt nu bezit van haar. Misschien heeft ze er over een paar uur bittere spijt van, zal ze tot de conclusie komen dat het offer voor de vrijheid te groot was, maar terugkeren kan niet meer.

-Willem is diep geschokt door de Beeldenstorm, die zoveel kostbare kerkschatten heeft verwoest. Voor het eerst realiseert hij zich wat de edelen met hun smeekschrift en hun geuzenliederen in gang hebben gezet. Hij beseft dat de extreme reactie van de bevolking niet alleen voortkomt uit het verlangen naar geloofsvrijheid, maar ook een wanhopige uiting is van hun armoede en gebrek. Een totale omwenteling willen ze, niet alleen op religieus gebied maar ook op sociaal gebied. Hun woede is sterk genoeg om legers te verslaan. Hij hoeft zich maar aan het hoofd van het geuzenleger te stellen en ze zullen hem blindelings volgen.

               Maar hij kan het niet. Zijn trouw aan de koning zit te diep, zijn angst voor wat hij zal losmaken is te groot. Hij heeft veel te verliezen: zijn reputatie, zijn bezittingen, zijn leven. In ongenade vallen bij de koning zal aan alles wat hij sinds zijn elfde jaar heeft opgebouwd een einde maken. Hij twijfelt, blijft bemiddelen en schipperen tussen het volk en de landvoogdes, die beiden zijn steun eisen.

-Lideweij kiest ervoor om met Andries te trouwen

-Willem van Oranje heeft drie vrouwen gehad: Anna van Egmont, Anna van Saksen en Charlotte de Bourbon. Hij had ook maîtresses.

-Lideweij wil geen maîtresse worden van Willem van Oranje omdat ze van Andries houdt.

-Ondanks dat Willem van Oranje veel weg is houdt hij heel veel van zijn kinderen, hij neemt ze zelfs mee naar Delft

-Isabella wordt verliefd of Joris uit Amsterdam, een kennis van haar ouders, hij wordt ook verliefd op haar. In Amsterdam komt Isabella erachter dat Joris verloofd is omdat dat economisch voordeliger was.

-Isabella verzorgt haar opa in de laatste fase van zijn leven, terwijl Boudewijn geen enkele reactie vertoont.

-Isabella trouwt met Reinier Benningh, die handelt met de Spanjaarden, dus er eigenlijk verkeerde zaakjes op nahoudt.

Leidmotief: De jongere broer van Willem van Oranje, Lodewijk, wil als jongen bij het leger om de Spanjaarden te verjagen.

De zoon van Willem van Oranje, Justinus, wil bij het leger om de Spanjaarden te verjagen.

Isabellas zoontje Pepijn (een half-Spanjaard) wil bij het leger om de Spanjaarden te verjagen.

Thema: liefde (in oorlogstijd) en (het verlangen naar) vrijheid en keuzes daarvoor.

 

Schrijfster

Simone van der Vlugt is geboren op 15 december 1966 in Hoorn. Op jonge leeftijd wist ze al dat ze schrijfster wilde worden. Op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manu naar een uitgever, die wees haar werk af. Ze heeft Nederlands en Frans gestudeerd in Amsterdam. Ze debuteerde in 1995 met de ‘De amulet’, een jeugdboek over heksenvervolging.

In totaal heeft Simone van der Vlugt 33 boeken geschreven, voor volwassenen, jongeren en kinderen. Haar boeken zijn de verschillende talen vertaald. In 2006 won ze de Alkmaarse Literatuurprijs voor haar tot dan toe geschreven werk. Voor ‘Rode sneeuw in december’ heeft ze (nog) geen prijzen gekregen.

 

Eindoordeel

Ik vond het een prachtig boek, in eerste plaats omdat het over de Tachtigjarige Oorlog gaat. Uit normale geschiedenisboeken is informatie vaak saai. Maar Simone van der Vlugt weet zelfs de feitjes zo te beschrijven dat het boeiend is. Het verhaal van Andries en Lideweij is zo goed in de waarheid verweven dat het net lijkt of het er echt bij hoort.

Het taalgebruik is niet moeilijk, er waren geen ingewikkelde zinnen of woorden. Het was precies zo dat het lekker snel las, maar niet te simpel was.

De personages Andries en Lideweij waren prima om het verhaal te volgen, maar echt bijzonder waren ze niet. Het waren een beetje standaard personen, Lideweij was precies zoals ze moest zijn; ze maakte de goede keuzes en was knap maar niet verwaand. Willem van Oranje daarentegen vond ik wel goed neergezet. Je las niet alleen over hem als legeraanvoerder, maar maakte ook kennis met zijn persoonlijke situatie, dat vond ik wel vernieuwend.

Het las lekker dat het verhaal gewoon chronologisch was. Dat maakt het overzichtelijk. Er zijn geen personen van wie je later pas achter komt wie ze waren, dus ik hoefde niet zo goed op te letten tijdens het lezen.

Het bloedbad in Naarden vond ik vies, al dat bloed dat in het rond spoot en de beschrijving van hoe mensen dood gingen. Gelukkig ben ik goed tegen zulk soort dingen bestand, daarom houd ik er wel van als zulk soort dingen in het boek niet geschuwd worden.

REACTIES

A.

A.

Heeft het boek ook een motto? Ps. het is trouwens een goed verslag!

10 jaar geleden

N.

N.

nee. volgensmij niet

6 jaar geleden

L.

L.

Ik vind dit een erg goed boekverslag. Ik zit zelf in de derde en moet precies dezelfde dingen doen. De samenvatting (inhoud) is ook zeer volledig. Ik vind het ook heel knap hoe je dat hebt gedaan. Je bent erg duidelijk en je doet het echt uit eigen woorden.

10 jaar geleden

A.

A.

niet zo leuk

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rode sneeuw in december door Simone van der Vlugt"