Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 3275 woorden
  • 12 december 2011
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
24 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Persoonlijke reactie
Ik vind het een goed boek. Het verhaal zit goed in elkaar. Alles klopt. Alles word goed beschreven. Er zitten alleen redelijk veel moeilijke woorden in. Maar daarvoor is dit een literatuur boek en geen jongeren boek. Ik had verwacht dat het heel anders zou zijn want ik had de film al gezien. Het verhaal in grote lijnen klopt maar niet in details. Het boek is redelijk droevig. De een na de ander gaat dood. Er word de hele tijd om getreurd. De manier van schrijven laat me wel meeleven met de personages. Je kan hun pijn en verdriet bijna voelen. Dat vind ik bijzonder. Er zijn veel boeken maar niet alle boeken hebben dat.

Ik heb het boek gekozen omdat ik dacht dat het een spannend boek zou gaan, ik had namelijk de trailer van de film gezien en later ook de film. Die waren heel spannend en aangrijpend. In het boek zelf is dat niet heel erg als bij de film. Dat kan ik best snappen. De film is anders heel saai na een tijdje.

Aantal woorden: 177


Samenvatting
Karen, Michel en hun twee dochters Sophie en Annabelle verhuizen naar een dorpje in de buurt van Amsterdam. Ze verhuizen omdat ze uit Amsterdam komen en ze vinden dat hun kinderen daar niet op kunnen groeien. In het nieuwe dorp voelt Karen zich in het begin niet zo thuis. Op een gegeven moment komt Karen in contact met Hanneke, die haar verteld dat ze een eetclub wilt oprichten. Ze kent wel meer mensen die mee willen doen, Patricia, Babette en Angela. Karen vindt dit wel leuk en doet mee, zo leert ze nieuwe mensen kennen. Ongeveer een jaar nadat de eetclub is opgericht gaat er iets mis. Het huis van Evert en Babette staat in brand. Snel gaat iedereen van de eetclub naar het huis toe. Babette heeft haar zoons Beau en Luuk gered alleen Evert niet, haar man. Evert lag in de keuken en was dood. Babette en haar zoons mogen bij Karen wonen, ze zouden eerst bij Angela gaan wonen, maar Angela wou het niet meer. Iedereen denkt dat Evert zelfmoord heeft gepleegd en zijn hele gezin geprobeerd er in mee te trekken. Dit wordt gedacht omdat Evert al een lange tijd psychisch is. Na de begrafenis van Evert was iedereen naar het huis van Karen en Michel gegaan. Daar werd gehuild en gedronken. Hanneke vraagt aan Karen of ze even mee naar buiten gaat, frisse lucht. Als hun gesprek een ruzie is geworden loopt Hanneke weg. Dat doet ze wel vaker, zegt Ivo haar man. Ze denken dat ze wel weer terug komt. Als bijna iedereen naar huis is, behalve Simon, gaat Michel, dronken boven de wc hangen en naar bed. Karen geeft Simon een fiets want het is te gevaarlijk om te gaan rijden. In het fietsen schuurtje hebben Simon en Karen seks. Karen voelt zich hierover heel schuldig tegenover Michel.

De volgende ochtend blijkt dat Hanneke vermist is. Karen krijgt een telefoontje van Hanneke dat ze wou praten en dat ze naar het café moest gaan. Hanneke komt niet opdagen en later blijkt dat Hanneke verongelukt is. Maar is het een ongelukje of is ze geduwd.

Dorien Jager onderzoekt Hanneke haar dood. Door Dorien is iedereen opeens tegen Karen. Dorien heeft gezegd dat Karen zei dat Hanneke een relatie had met Evert.

Als Karen nog een keer met Simon afspreekt om te praten over wat er was gebeurt in het schuurtje, vind Karen een e-mail van Evert naar Hanneke. Karen leest de e-mail en weet zeker dat Evert geen zelfmoord heeft gepleegd. Ook hebben Angela en Patricia haar verteld dat ze de middag voor Hanneke’s val nog met haar gesproken hadden.

Na de begrafenis van Hanneke, de dokters konden niks meer doen om Hanneke te redden, gaat Karen met Dorien praten. Ze laat de e-mail zien en verteld over Angela en Particia. Maar Dorien kan niks meer doen. Ze is van de zaak gehaald door Simon.

Dan verteld Dorien dat ze Simon al langer kent. Hij was vroeger een marktkoopman. En dat hij haar vader in de afgrond heeft gesleept.

Dorien en Karen besluiten dat Karen nog een keer met Simon moet afspreken om nog meer e-mails mee te nemen.

Karen doet dat. Ze spreekt met Simon af in een hotel. Als ze daar is gaan ze praten. Opeens wordt er op de deur geklopt en Karen doet open. Er wordt peperspray in haar ogen gespoten en ze word geschopt en geslagen door Babette. Karen hoort alleen nog maar de gesprekken tussen Babette en Simon.

Babette was het, Babette had Evert vermoord, ze had de brand aangestoken. Evert zat in de weg omdat ze graag met Simon wilde zijn. Maar dat kon niet met Evert erbij. Ze heeft Hanneke geduwd omdat zij de enige was die zag dat Babette alles had gedaan.

Babette is zo boos over wat ze zag in de hotelkamer. Haar Simon en Karen? Ze is zo boos dat ze Karen wil vermoorden. Karen kan nog net op tijd Babette neerslaan met een koffer.

Als de politie komt is alles over.

Karen wil niet meer in dit dorp wonen. Ze heeft hier te veel ellende meegemaakt dat het te veel is. Ze verhuizen ergens anders heen. Voor een nieuw begin.

Aantalwoorden: 698



Verhaalaspecten

Spanning

In het begin van het verhaal word er veel met tijden verwisselt. Nu en 2 jaar eerder. Dat zijn dus flashbacks. De schrijfster maakt veel gebruik van dwaalsporen door de gedachtes van Karen. Ook laat ze veel openplekken. De spanning is gedeeltelijk op het verleden en de toekomst gericht. Je begint namelijk met de dood van Evert. Dat is het begin van alle problemen maar ook van de oplossingen. Op de toekomst gerichte spanning, omdat Karen allemaal dingen gaat ontdekken. En je niet weet of dat haar wel gaat lukken. De globale spanning is: Waarom, en hoe zijn Evert en Hanneke dood gegaan?

Personages
Hoofdpersoon  Karen van der Made
Door de waarheid te weten te komen over de dood van Evert en Hanneke verandert haar kijk op de mensen om haar heen. Iedereen kan het opeens gedaan hebben, terwijl ze eerst er niet zo over dacht.

Positief:
- Gaat recht op haar doel af  Als Karen een doel heeft, in het verhaal er achterkomen wie er achter de dood van Evert en Hanneke zit, dan gaat ze er echt voor. Wat haar vrienden en haar man ook zeggen ze gaat gewoon door met haar eigen plan.
- Nieuwsgierig  Of dat nou altijd iets positiefs is bij Karen dat is iets anders, maar net als bij de vorige ze gaat door. Ze wil alles te weten komen wat er te weten komen valt.

Negatief:
- Flapuit  Karen zegt nog wel eens dingen die ze niet had willen zeggen en daar kwetst ze mensen mee. En daar wordt ook misbruik van gemaakt door Dorien Jager. Zij probeert door te doen alsof Karen iedereen verraden heeft emoties op te wekken. Hierdoor komt de dader misschien naar boven.
- Impulsief  En dat brengt Karen nog al eens in gevaar. Karen gaat zomaar in het huis van Hanneke en Ivo kijken of ze wat kan vinden over Hanneke haar dood. Ze had niet gedacht over de gevolgen die daar achter zaten.

Bijfiguren  Michel, Hanneke, Ivo, Evert, Babette, Simon & Dorien.

Michel Brouwers:
Vertrouwd iemand snel  Hij heeft een zaken deal met Simon afgesloten. Hij had alleen niet Simons achtergrond ge controleert.

Hanneke Lemstra:
Open  Hanneke vertelde bijna altijd alles, ze had overal wel wat over te zeggen en was heel sociaal.

Ivo Smit:
Wil maar een ding zien  Ivo is een soort van blind tegen de waarheid. Hij wil niet dat iemand er achter komt dat het misschien helemaal geen ongeluk is dat Hanneke dood is gegaan. Dan gaat alles fout met zijn geld. Hij heeft namelijk niet altijd even eerlijk gehandeld.

Evert Struyk:
Wantrouwend  Dat komt allemaal door zijn psychoses. Omdat hij dan denkt dat iedereen hem weg wil hebben. Zijn vrouw, zijn vrienden. Iedereen.

Babette Struyk:
Onbetrouwbaar  In het begin lijkt alles zo goed te zijn bij Babette. Ze lijkt een hele aardige vrouw. Alleen is er een probleem. Zij zit achter de dood van Evert en Hanneke.Evert zat in de weg omdat ze eigenlijk Simon wou en Hanneke had haar als enige door.

Simon Vogel:
Een glad mannetje  De vrouwen kunnen hem niet weerstaan en hij neemt alle mannen van de eetclub mee in zijn bedrijf door zijn o zo mooie praatjes. Maar als hij in de problemen komt is hij een harde zakenman.

Dorien Jager:
Eerlijk  In het begin denkt Karen dat Dorien wat tegen Simon heeft, maar als ze met Dorien gaat praten komt ze achter het werkelijke verhaal. Dorien haar vader heeft geleden onder Simons daden.


Thema
Het thema van De eetclub is thriller.

Opbouw
De eetclub staat tot over del helft niet in chronologische volgorde. Je krijgt flashbacks van twee jaar eerder. Het motorisch moment is de dood van Evert het huis van Evert en Babette dat in de brand staat.
De eetclub heeft een droevig einde, want Evert en Hanneke zijn dood, Babette is een moordenaar en Karen, Michel en hun kinderen gaan verhuizen.

Tijd
De eetclub speelt zich af in deze tijd, dat zie je aan computers, auto’s, mobieltjes.
De schrijfster gebruikt een redelijk snel vertel tempo. De gebeurtenissen gebeuren vlot na elkaar en het blijft boeien.

Vertelsituatie
De vertelsituatie van De eetclub is de ik - vertelsituatie.

Ruimte
- Het dorp waar de vrienden wonen.
- Het huis van Karen en Michel.
- Het huis van Hanneke en Ivo.
- Het huis van Evert en Babette.
- Een hotel in Amsterdam.
- Het AMC.
- Een hotel kamer, waar de laatste scene is beschreven.


Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Vragen uit het boek

Onderwerp
Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat?
Het spreekt me aan in de zin van ik wil het boek wel lezen, maar of ik het echt helemaal begrijp is iets anders. Ik ben niet in de situatie waar Karen in zit. Ik ben nog niet op die leeftijd.

Is uitgekomen wat je van tevoren van het verhaal verwachte?
Deels wel, maar ik had de film gezien en dacht dat het einde iets spannender was. In de film word een van de laatste scenes in een gebouw afgespeeld die nog niet af is en wordt Babette van dat gebouw afgeduwd. In het boek wordt Karen alleen neer geslagen.

Is het onderwerp verassend uitgewerkt uitgewerkt of juist voorspelbaar?
Ik vind dat het onderwerp heel verassend uitgewerkt is. De manier waarop het gebracht word. Het laat dingen weg en zet je op dwaalsporen die uiteindelijk toch deels blijken te kloppen.

Heb je wel eens een ander verhaal over dit onderwerp gelezen of beken? Vind je dit verhaal beter of het andere?
Over de dood en moord heb ik wel andere boeken gelezen. Maar niet in deze trant. Niet zo. Ik had andere soort thrillers gelezen, zoals die van Mel Wallis de Vries. Dat is een heel andere soort thriller. Ik vind dat beide verhalen goed in elkaar zitten elk op hun eigen manier. Die van Mel, daar zit veel spanning in. En die van Saskia, daar klopt het verhaal goed bij, alles heel goed uitgedacht.

Gebeurtenissen
Zit er genoeg tempo in het verhaal of valt het af en toe stil?
Ja, er zit een heel goed tempo in. Soms vertraagt het even omdat er een heel belangrijk gesprek bij zit maar over het algemeen is het tempo overal het zelfde.

Gaat het verhaal vooral om de gebeurtenissen of om de gedachten en de gevoelens van de personen? Wat vind je van de nadruk daarop?
Eigenlijk over beide. De gebeurtenissen zijn heel egr belangrijk voor de gedachten van Karen. En ik vind dat heel goed bij het verhaal passen. Door Karen haar gedachten wordt je snel op een dwaalspoor gezet.

Zijn de gebeurtenissen geloofwaardig en waarschijnlijk?
Ja, het zou zo echt kunnen gebeuren. Zo zijn de situaties geschreven. Als er iemand dood gaat ga je natuurlijk rouwen. Dat neemt tijd en dat is in dit boek goed verwoord.

Staan er in het verhaal gebeurtenissen die je graag zou willen meemaken of juist niet? Welke gebeurtenissen vooral? Waarom juist die?
Er staan zeker gebeurtenissen in die ik niet zou willen meemaken. Het gedeelte op de hotelkamer als Babette binnen komt. Ik zou niet graag peperspray in mijn ogen krijgen of in elkaar geschopt en geslagen worden.

Personages
Is de hoofdpersoon iemand die voor je gaat leven? Hoe komt dat? Hoe levendig zijn de andere personages?
Alle personages spelen voor mij als een film voor me. Ze zijn een beetje anders dan in de film, want het is al een tijdje geleden dat ik de film heb gezien. Het komt, omdat het zo goed in detail is geschreven.

Is de hoofdpersoon een heldin op wie je graag zou willen lijken? Wat spreekt je zo in haar aan?
Ja, ze gaat zelf achter de waarheid aan. Ook al denkt iedereen dat het niet goed is om te doen. Haar man en vriendinnen raden het haar af, omdat de waarheid niet altijd het leukste is om te weten.

Kom je genoeg van de personages te weten om hun gedrag te kunnen begrijpen?
Ja, je komt genoeg te weten om ze te kunnen begrijpen waarom ze doen wat ze doen. Ze hebben allemaal hun dingetjes. En je weet waarom ze dat doen.

Veranderen de personages door wat ze meemaken en is dat begrijpelijk en aannemelijk?
Ja, Karen verandert heel veel. Van een naïeve vrouw veranderd ze naar een meer ervaren vrouw. Ze ziet eerst niet dat Babette haar eigenlijk gebruikt als dekmantel. Zij heeft ervoor gezorgd dat er gebeurt is wat er is gebeurt.


Bouw
Vind je dat de gebeurtenissen logies op elkaar volgen?
Ja, de gebeurtenissen volgen logies op elkaar. Er gaat iemand dood  Rouwen  Er gaat weer iemand dood  Weer rouwen  Achter de waarheid proberen te komen. Dat zal ik ook doen als ik in zo een situatie zou komen.

Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het wel of niet spannend?
Ja, er zit een globale spanning in. Dat komt omdat je wil weten wat er echt gebeurt is niet met wat losse feiten en wat gedachten wat er zou gebeurt kunnen zijn.

Heeft het verhaal een ingewikkelde opbouw? Hoe komt dat?
Een beetje, je begint met de dood van Evert en dan ga je steeds om het hoofdstuk naar twee jaar geleden. Dat kan het best ingewikkeld maken want je weet niet, als je begint aan het hoofdstuk, waar je bent. Nu of twee jaar geleden.

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je het een plezierig slot? Hoe komt dat?
Ja, ik vind van wel. Ik vind dat het een goed passent slot is, omdat na alles wat gebeurt is ik begrijp dat je daar niet meer wilt wonen in dat dorp. Op zich is het wel mooi weer een nieuwe start maken. En je dan voordoen dat er niks is gebeurt. Nieuwe mensen, nieuwe avonturen.

Taalgebruik
Zitten er veel dialogen in het verhaal? Vind je dat plezierig of juist niet?
Er zitten redelijk veel dialogen in. Dat vind ik op zich altijd wel prettig. Zo kan je de personages beter plaatsen. De manier waarop ze praten kan een goed zijn om een beschrijving van een personage te maken.

Bevat het verhaal veel beschrijvingen? Heeft dit gevolgen voor de leesbaarheid van het verhaal en het vertel tempo?
Ook redelijk veel. Dat is in de meeste boeken. Ik vind het wel goed. Dan is het duidelijker hoe de sweer is en hoe alles gaat.

Zijn de zinnen makkelijk te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden of juist niet?
Het verhaal bevat veel moeilijke woorden maar dat maakt voor mij het verhaal niet minder duidelijk.

Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen?
Ik kon best goed door het verhaal heen komen. Het klopte voor mij allemaal. Het is ene ‘volwassenen’ boek, dus het moet een moeilijker verhaal zijn. Maar ik vond het gewoon goed te doen.


Verwerkingsopdracht
Verwerkingsopdracht 9. Schrijf 4 kleine stukjes uit het dagboek van een van de personen uit het verhaal.

1. Dag van het overlijden van Evert.
Vandaag was er brand. We werden door Patricia gebeld. Het huis van Evert en Babette stond in brand. We zorgde voor oppas voor de kinderen en gingen er snel heen. Iedereen was er al. Babette was samen met Luuk en Beau het huis uit. Ze konden Evert niet meer redden. Hij is dood. Zo een aardige man. De politie denkt dat het zelfmoord is. Babette en de kinderen komen nu bij ons wonen, als ze het ziekenhuis uit zijn.

2. De begrafenis van Evert.
Evert is vandaag begraven. Het was echt heel mooi. Na de begrafenis gingen we naar ons huis toe waar we wat dronken en huilde. Wat een verlies. Ik zou niet graag in Babette haar schoenen willen staan. Je man, zomaar opeens kwijt. Als dat bij mij gebeurt weet ik echt niet hoe ik verder zou moeten. Ik kan Michel niet verliezen. Ik had ook ruzie met Hanneke, ze liep weg. Ik hoop dat ze weer terug komt. Later in het schuurtje heb ik seks gehad met Simon. Op dat moment leek het een goed idee. Maar nu ik er op terug kijk betwijfel ik het me. Dit zou ik nooit aan Michel durven te vertellen. Dan ben ik hem echt kwijt. Ook al hadden we besloten altijd eerlijk tegen elkaar te zijn. Dit kan ik gewoon niet.

3. Hanneke ligt in het ziekenhuis.
Hanneke is gevallen. Van het balkon van een hotelkamer waar ze zat. Ik schrok me dood toen ik het hoorde. We hadden afgesproken om te praten in het café. Dat kwam er dus niet van. Ze heeft bijna alles gebroken. Ik denk niet dat ze gesprongen is. Dat zal Han nooit doen. Nu is het hopen dat ze het red. Ivo is helemaal van slag. Eerst Evert nu zijn vrouw. Arme Ivo. Ik heb een hele tijd gehuild. En dan kwam die trut van een Dorien Jager het alleen nog maar erger maken. Ze denken dat ze gesprongen is na de dood van Evert.

4. Nieuwe huis.
We wonen nu al twee maanden in ons nieuwe huis. Ik heb het helemaal achter me gelaten. Alles wat er is gebeurt met Babette. Ik hoop dat hier niet zulke mensen rond lopen. Ik had dat nooit achter haar gezocht. Maar Sophie en Annabelle hebben het hier heel erg naar hun zin. Ze hebben al een heleboel vriendjes en vriendinnetjes die regelmatig bij ons komen. De ouders zijn ook heel aardig. Ik kan het vooral goed vinden met Rachelle, de moeder van Kimberley een vriendinnetje van Sophie. Ze weet misschien niets van wat er een paar maanden geleden is gebeurt maar het klikt. Ze heeft ook in Amsterdam gewoond en werkt als mode ontwerpster in Amsterdam.


Vragen uit het boek

Onderwerp
Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat?
Het spreekt me aan in de zin van ik wil het boek wel lezen, maar of ik het echt helemaal begrijp is iets anders. Ik ben niet in de situatie waar Karen in zit. Ik ben nog niet op die leeftijd.

Is uitgekomen wat je van tevoren van het verhaal verwachte?
Deels wel, maar ik had de film gezien en dacht dat het einde iets spannender was. In de film word een van de laatste scenes in een gebouw afgespeeld die nog niet af is en wordt Babette van dat gebouw afgeduwd. In het boek wordt Karen alleen neer geslagen.

Is het onderwerp verassend uitgewerkt uitgewerkt of juist voorspelbaar?
Ik vind dat het onderwerp heel verassend uitgewerkt is. De manier waarop het gebracht word. Het laat dingen weg en zet je op dwaalsporen die uiteindelijk toch deels blijken te kloppen.

Heb je wel eens een ander verhaal over dit onderwerp gelezen of beken? Vind je dit verhaal beter of het andere?
Over de dood en moord heb ik wel andere boeken gelezen. Maar niet in deze trant. Niet zo. Ik had andere soort thrillers gelezen, zoals die van Mel Wallis de Vries. Dat is een heel andere soort thriller. Ik vind dat beide verhalen goed in elkaar zitten elk op hun eigen manier. Die van Mel, daar zit veel spanning in. En die van Saskia, daar klopt het verhaal goed bij, alles heel goed uitgedacht.

Gebeurtenissen
Zit er genoeg tempo in het verhaal of valt het af en toe stil?
Ja, er zit een heel goed tempo in. Soms vertraagt het even omdat er een heel belangrijk gesprek bij zit maar over het algemeen is het tempo overal het zelfde.

Gaat het verhaal vooral om de gebeurtenissen of om de gedachten en de gevoelens van de personen? Wat vind je van de nadruk daarop?
Eigenlijk over beide. De gebeurtenissen zijn heel egr belangrijk voor de gedachten van Karen. En ik vind dat heel goed bij het verhaal passen. Door Karen haar gedachten wordt je snel op een dwaalspoor gezet.

Zijn de gebeurtenissen geloofwaardig en waarschijnlijk?
Ja, het zou zo echt kunnen gebeuren. Zo zijn de situaties geschreven. Als er iemand dood gaat ga je natuurlijk rouwen. Dat neemt tijd en dat is in dit boek goed verwoord.

Staan er in het verhaal gebeurtenissen die je graag zou willen meemaken of juist niet? Welke gebeurtenissen vooral? Waarom juist die?
Er staan zeker gebeurtenissen in die ik niet zou willen meemaken. Het gedeelte op de hotelkamer als Babette binnen komt. Ik zou niet graag peperspray in mijn ogen krijgen of in elkaar geschopt en geslagen worden.

Personages
Is de hoofdpersoon iemand die voor je gaat leven? Hoe komt dat? Hoe levendig zijn de andere personages?
Alle personages spelen voor mij als een film voor me. Ze zijn een beetje anders dan in de film, want het is al een tijdje geleden dat ik de film heb gezien. Het komt, omdat het zo goed in detail is geschreven.

Is de hoofdpersoon een heldin op wie je graag zou willen lijken? Wat spreekt je zo in haar aan?
Ja, ze gaat zelf achter de waarheid aan. Ook al denkt iedereen dat het niet goed is om te doen. Haar man en vriendinnen raden het haar af, omdat de waarheid niet altijd het leukste is om te weten.

Kom je genoeg van de personages te weten om hun gedrag te kunnen begrijpen?
Ja, je komt genoeg te weten om ze te kunnen begrijpen waarom ze doen wat ze doen. Ze hebben allemaal hun dingetjes. En je weet waarom ze dat doen.

Veranderen de personages door wat ze meemaken en is dat begrijpelijk en aannemelijk?
Ja, Karen verandert heel veel. Van een naïeve vrouw veranderd ze naar een meer ervaren vrouw. Ze ziet eerst niet dat Babette haar eigenlijk gebruikt als dekmantel. Zij heeft ervoor gezorgd dat er gebeurt is wat er is gebeurt.


Bouw
Vind je dat de gebeurtenissen logies op elkaar volgen?
Ja, de gebeurtenissen volgen logies op elkaar. Er gaat iemand dood  Rouwen  Er gaat weer iemand dood  Weer rouwen  Achter de waarheid proberen te komen. Dat zal ik ook doen als ik in zo een situatie zou komen.

Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het wel of niet spannend?
Ja, er zit een globale spanning in. Dat komt omdat je wil weten wat er echt gebeurt is niet met wat losse feiten en wat gedachten wat er zou gebeurt kunnen zijn.

Heeft het verhaal een ingewikkelde opbouw? Hoe komt dat?
Een beetje, je begint met de dood van Evert en dan ga je steeds om het hoofdstuk naar twee jaar geleden. Dat kan het best ingewikkeld maken want je weet niet, als je begint aan het hoofdstuk, waar je bent. Nu of twee jaar geleden.

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je het een plezierig slot? Hoe komt dat?
Ja, ik vind van wel. Ik vind dat het een goed passent slot is, omdat na alles wat gebeurt is ik begrijp dat je daar niet meer wilt wonen in dat dorp. Op zich is het wel mooi weer een nieuwe start maken. En je dan voordoen dat er niks is gebeurt. Nieuwe mensen, nieuwe avonturen.

Taalgebruik
Zitten er veel dialogen in het verhaal? Vind je dat plezierig of juist niet?
Er zitten redelijk veel dialogen in. Dat vind ik op zich altijd wel prettig. Zo kan je de personages beter plaatsen. De manier waarop ze praten kan een goed zijn om een beschrijving van een personage te maken.

Bevat het verhaal veel beschrijvingen? Heeft dit gevolgen voor de leesbaarheid van het verhaal en het vertel tempo?
Ook redelijk veel. Dat is in de meeste boeken. Ik vind het wel goed. Dan is het duidelijker hoe de sweer is en hoe alles gaat.

Zijn de zinnen makkelijk te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden of juist niet?
Het verhaal bevat veel moeilijke woorden maar dat maakt voor mij het verhaal niet minder duidelijk.

Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen?
Ik kon best goed door het verhaal heen komen. Het klopte voor mij allemaal. Het is ene ‘volwassenen’ boek, dus het moet een moeilijker verhaal zijn. Maar ik vond het gewoon goed te doen.


Verwerkingsopdracht
Verwerkingsopdracht 9. Schrijf 4 kleine stukjes uit het dagboek van een van de personen uit het verhaal.

1. Dag van het overlijden van Evert.
Vandaag was er brand. We werden door Patricia gebeld. Het huis van Evert en Babette stond in brand. We zorgde voor oppas voor de kinderen en gingen er snel heen. Iedereen was er al. Babette was samen met Luuk en Beau het huis uit. Ze konden Evert niet meer redden. Hij is dood. Zo een aardige man. De politie denkt dat het zelfmoord is. Babette en de kinderen komen nu bij ons wonen, als ze het ziekenhuis uit zijn.

2. De begrafenis van Evert.
Evert is vandaag begraven. Het was echt heel mooi. Na de begrafenis gingen we naar ons huis toe waar we wat dronken en huilde. Wat een verlies. Ik zou niet graag in Babette haar schoenen willen staan. Je man, zomaar opeens kwijt. Als dat bij mij gebeurt weet ik echt niet hoe ik verder zou moeten. Ik kan Michel niet verliezen. Ik had ook ruzie met Hanneke, ze liep weg. Ik hoop dat ze weer terug komt. Later in het schuurtje heb ik seks gehad met Simon. Op dat moment leek het een goed idee. Maar nu ik er op terug kijk betwijfel ik het me. Dit zou ik nooit aan Michel durven te vertellen. Dan ben ik hem echt kwijt. Ook al hadden we besloten altijd eerlijk tegen elkaar te zijn. Dit kan ik gewoon niet.

3. Hanneke ligt in het ziekenhuis.
Hanneke is gevallen. Van het balkon van een hotelkamer waar ze zat. Ik schrok me dood toen ik het hoorde. We hadden afgesproken om te praten in het café. Dat kwam er dus niet van. Ze heeft bijna alles gebroken. Ik denk niet dat ze gesprongen is. Dat zal Han nooit doen. Nu is het hopen dat ze het red. Ivo is helemaal van slag. Eerst Evert nu zijn vrouw. Arme Ivo. Ik heb een hele tijd gehuild. En dan kwam die trut van een Dorien Jager het alleen nog maar erger maken. Ze denken dat ze gesprongen is na de dood van Evert.

4. Nieuwe huis.
We wonen nu al twee maanden in ons nieuwe huis. Ik heb het helemaal achter me gelaten. Alles wat er is gebeurt met Babette. Ik hoop dat hier niet zulke mensen rond lopen. Ik had dat nooit achter haar gezocht. Maar Sophie en Annabelle hebben het hier heel erg naar hun zin. Ze hebben al een heleboel vriendjes en vriendinnetjes die regelmatig bij ons komen. De ouders zijn ook heel aardig. Ik kan het vooral goed vinden met Rachelle, de moeder van Kimberley een vriendinnetje van Sophie. Ze weet misschien niets van wat er een paar maanden geleden is gebeurt maar het klikt. Ze heeft ook in Amsterdam gewoond en werkt als mode ontwerpster in Amsterdam.


Informatie over de auteur
Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Ze heeft twee kinderen. Na haar havo, studeerde Saskia journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht. Sinds begin jaren negentig schreef Saskia Noort voor een groot aantal bladen, waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté en Ouders van Nu. Eerder schreef ze columns voor VT Wonen en Playboy. Op dit moment schrijft ze samen met Jan Heemskerk haar maandelijkse column in het glossymagazine LINDA. Saskia Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, gevolgd door haar tweede thriller De eetclub. Voor beide boeken werd Saskia genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek.In mei 2006 verscheen Nieuwe buren, een adembenemend spannende en provocerende thriller over seks en liefde, en over de drang naar vrijheid – maar ook over de allesoverheersende angst daarvoor.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"