Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De gebroeders Boetkaboet door Hans Sahar

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover De gebroeders Boetkaboet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1474 woorden
  • 31 oktober 2010
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
49 keer beoordeeld

Boekcover De gebroeders Boetkaboet
Shadow
De gebroeders Boetkaboet door Hans Sahar
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inhoudsopgave
1 Biografische Gegevens
2 Wat gebeurt er in het boek ?
2.1 Thema
2.2 Titelverklaring
3 Personages
4 Wat vind je van het boek?
5 Is het onderwerp nieuw voor je?


1 Biografische Gegevens

De auteur van dit boek maakt gebruik van een pseudoniem(een artiesten naam) genaamd Hans Sahar zijn echte naam is Farid Boukakar.

Het titel ven het boek is De gebroeders Boetkaboet gedrukt in 2008 , maar dat is niet zijn enigste titel hij heeft er velen gemaakt zoals “Hoezo bloedmooi” in 1995 zo werd hij een van de eerste allochtone schrijvers van Nederland, “Zoveel liefde” in 1996, en een verhalenbundel “Heimweekaravaan” in 2000. Van de Gebroeders Boetkaboet heb ik de 1e druk. Het boek bevat in totaal 182 bladzijden.

2 Wat gebeurt er in het boek ?
Gebroeders Boetkaboet gaat over een vader (Driss)en z’n twee zonen (Fadil en Redouan) die in een Haagse schilderwijk opgroeien zonder moeder. Fadil die de slechte pad was opgegaan wil nu zijn leven verbeteren net als zijn vriend Najib. Oom Hafid wil hem daarmee helpen en zorgt dat hij een baan krijgt bij de post. Fadil vindt dat Najib erg is veranderd hij is nu een streng gelovige moslim geworden samen met zijn vrouw Marlies ze hadden dit te danken aan Ibn Hamsa, leider van een extremistische groep.

Fadil werd ondervraagd door twee beveiligingsmannen of hij contact heeft met Ibn Hamsa en zijn volgelingen. Fadil wilde zijn vrienden niet verraden dus zweeg. De laatste tijd gedroeg Redouan zich ook als een strenge moslim net als Najib en Marlies. Fadil is erg nieuwsgierig wie die Ibn Hamsa is. Hij komt er later achter dat zijn broer Ibn Hamsa is , leider van een extremistische groep . Redouan is dus ook niet van plan om in een land te wonen waar de moslims niet serieus worden genomen en besluit naar Egypte te vertrekken met zijn toekomstige vrouw Esra. Ze had veel erge dingen over hem gehoord dus weigerde ze om mee te gaan. Oom Hafid, haar vader, wilde haar verdedigen, maar toen hij dat deed, trok Redouan per ongeluk de trekker van zijn wapen over en schoot hem dood. Uit woede vermoordde Driss zijn bloedeigen zoon (Redouan).

2.1 Thema
Redouan en Fadil proberen op het goede pad te blijven, maar lopen toch het slechte pad op.

2.2 Titelverklaring
Gebroeders Boetkaboet is het titel van het boek.

Het slaat op de achternaam van het gezin die in het verhaal de hoofdpersonen zijn.

Daarom heeft hij het boek zo genoemd. 

3 Personages
Fadil : is iemand die niet weet wat hij met zijn leven moet doen hij kan er ook met niemand praatten niet met zijn vader, want die vind hem een vervloekt kind. Ook niet met zijn broer daar gaat hij weinig mee om en heeft weinig met hem gemeen, omdat hij het voor zichzelf al heeft verpest om in zijn jeugd de criminele pad te gaan volgen. Dus de meeste vrienden die hij kent zijn ook crimineel waardoor hij steeds in de verleiding wordt gebracht om hun te volgen. Maar hij probeert zich niet blind te laten maken met alle voordelen die hij dan krijgt.

Hij is zeker trouw aan de mensen waar hij omgeeft. Bijvoorbeeld toen hij Najib mocht, zweeg hij over hem tegenover de beveiligingsmannen, maar toen hij door hem bedrogen werd, verachtte hij hem.

Redouan : is iemand die voor maar één ding strijd, zijn geloof (de islam).

Hij kent geen genaden voor de mensen die de regels van de islam overtreden bv.

Redouan heeft een schuilnaam bedacht genaamd Ibn Hamsa om in het geheim een terroristische aanslag voor te bereiden. Het is een lafhartig persoon die denkt dat je alles goed kan maken met geweld.

Driss: is iemand die jaren lang wegrent van geweld maar het geweld heeft hem in gehaald. Hij is naar Nederland geïmmigreerd zodat hij niks meer te maken heeft met geweld. Dan blijkt dat beide zonen geweld gebruiken voor het onnodige. Een teleurgestelde man, want alles wat hij hier heeft opgebouwd: zijn zaak, een goede naam, maken zijn zonen kapot. Hij weet niet meer wat hij moet denken en wat hij moet doen het is hem allemaal te veel geworden.

Najib: is iemand die veel spijt heeft van het leven die hij geleid heeft toen hij nog een crimineel was. Hij wilde dus zijn leven verbeteren na al die fouten die hij gemaakt heeft. Daarom wilde hij meer in zijn geloof (de islam) verdiepen. En door Ibn Hamsa wordt hij verleid om een extreme strenge moslim te worden.

Oom Hafid: is iemand die met iedereen om kan gaan. Een man met grote status.

Hij is de kennis van Fadil en Redouan, maar ze noemen hem oom, omdat hij een hele goede kennis van hun is. Bijvoorbeeld: hij heeft grote aanzien en status. Als hij naar Marokko op vakantie gaat dan wordt hij bij alle zaken zoals ruzie erbij geroepen om ze op te lossen.

Esra: is iemand die meeleeft met anderen en het gevaar liever vermijd. Bijvoorbeeld ze had eerst iets met Fadil, maar toen Fadil in de gevangenis terecht kwam, wilde ze niks meer met hem te maken hebben net als toen ze over Redouan allemaal slechte verhalen hoorde, wilde ze niks meer met hem te maken hebben.


4 Wat vind je van het boek?

1. Bij het lezen van het boek kreeg ik veel medelijden met Driss waar hij heel zijn leven voor wegrent is opeens heel dicht bij, en zijn zoons zorgen ervoor dat zijn successen in één keer weg zijn. Teleurgesteld en ook een beetje boos op de manier hoe Najib, Redouan en Marlies van de ongelovigen willen afkomen, ik ben zelf moslim en daardoor word ik echt geraakt.

2. Maar dat betekent niet gelijk dat ik het boek verafschuw het heeft hele goede kanten .Dit boek is niet langdradig geschreven het is een vlotte tekst met veel snelle gebeurtenissen. Het is niet zo’n verhaal waar in een bladzijde wordt uitgelegd hoe een tuin er uit ziet. Nee het is een verhaal waar de spanning er in blijft , want de ene gebeurtenis word gelijk gevold door de ander, dan blijft het leuk om het boek te lezen.

3. Er zit ook een hele grote tegenstelling in het verhaal: goed en kwaad. Fadil speelt daar een groot rol in tussen het goede en het kwaad. Fadil weet goed dat als je naar het kwaad zoekt het kwaad jouw opzoekt, en hij weet maar al te goed dat als hij de kwade kant kiest veel problemen krijgt. Hij besluit dan maar het goede pad op te gaan, maar word steeds door zijn vrienden het slechte pad ingetrokken

4. Ik hou ook erg van boeken die realistisch zijn en dit boek is ook realistisch. Het gaat over mensen die diep in hun geloof gaan verdiepen en zo op het idee komen om aanslagen te plegen tegen de mensen die hun voor hun voeten lopen. En dat is geen sprookje het gebeurd ook in het echte leven. Of dat mensen na het uitzitten van hun straf het goede weg volgen, maar dan toch worden ze verleid om het slechte pad te volgen. Ik vindt het fijn dat het verhaal realistisch is, omdat je er makkelijker in kan leven.

5. Het verhaal heeft een duidelijke inleiding, middenstuk en slot. Het leuke is dat je bij elke gebeurtenis wordt verast bv. toen Fadil te horen kreeg dat zijn broer Redouan een leider is van een terroristische groep dat had ik niet verwacht, want hij was de nummer één zoon, maar dan blijkt dat hij een leider is van een terroristische groep

6. Hans Sahar heeft zeker iets duidelijk willen maken maar daar kom je pas achter als je het boek helemaal hebt uitgelezen. Hans Sahar wil duidelijk maken dat je sowieso niet het slechte pad moet volgen, want hij laat daarvan de verschrikkelijke gevolgen zien en dat zijn: dat je niet alleen jezelf maar ook anderen in jouw omgeving vreselijke pijn bezorgt. Het soort pijn dat nooit weggaat.

5 Is het onderwerp nieuw voor je?
Het onderwerp is niet echt nieuw voor mij ik heb er wel vaker van gehoord in het nieuws of in een film gezien. In de film ging het over een onschuldig persoon die dan mee moest doen met een terroristische aanslag . Er zitten veel overeenkomsten in het verhaal samen met de film. In de film worden onschuldigen vermoord die alleen hun dierbare willen verdedigen zo ook in het verhaal toen Hafid zijn dochter wilde beschermen tegen Redouan, maar dan dood werd geschoten. Maar er zitten ook tegenstelingen tussen de film en het boek. De manier waarop het in het verhaal staat geschreven is veel anders, want in het verhaal volgen er veel gebeurtenissen snel achterelkaar op. Maar de film die ik heb gezien zaten er heel veel scenes in waar het een stuk langzamer ging en dat er soms momenten waren dat er niks boeiends gebeurde.

Dus het onderwerp is niet nieuw voor mij maar de manier waarop het geschreven is, is wel nieuw voor mij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.