Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 
7.1 / 10
5e klas havo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 2190 woorden
  • 152410 keer
    250 deze maand
  • 8 november 2004
Primaire gegevens

Auteur: Mark haddon
Titel: the curiuos incident of the dog in the night-time
Verschenen in: 2003
Aantal blz.: 221
Leestijd: 8 uur
Uitgelezen op: 24 oktober 2004

Verantwoording van keuze

Ik was eerst van plan om een ander boek te lezen, maar aangezien ik daar veel te laat mee was begonnen heb ik dit boek erbij gelezen en die had ik eerder uit. Ook vond ik dit boek leuker beginnen. Het begon veel duidelijker. Ik had mevrouw Smit om een paar aanraders gevraagd. Dit boek stond dus onder andere op het lijstje. Ik hoorde mijn moeder ook al over dit boek en zij heeft het voor mij gekocht.

Verwachting vooraf

Ik verwachtte dat ik het snel uit zou hebben want mijn moeder zei dat het taalgebruik behoorlijk makkelijk was. Verder dacht ik wel dat het een goed boek was, want ik had al veel recensies en dergelijke over het boek gelezen.

Samenvatting

Ik heet Christopher John Francis Boone. Ik ken alle landen van de wereld met hun hoofdstad en alle priemgetallen tot 7507.”
Zo stelt Christopher, de hoofdpersoon uit het boek “The curiuos incident of the dog in the night time” van Mark Haddon, zichzelf voor. Christopher houdt van feiten, cijfers, formules, mooie volgordes en logica. Als hij vier rode auto’s achter elkaar ziet, is het een teken dat het een goede dag wordt. Vier gele auto’s betekent een zwarte dag. Zo past Christopher allerlei wiskundige formules toe op de dingen en gebeurtenissen om zich heen. Dit maakt de wereld voor hem logischer en overzichtelijker. Mensen, met hun gecompliceerde emoties, zijn voor Christopher soms moeilijk te begrijpen. Hij houdt meer van honden, want die hebben maar vier gemoedstoestanden: blij, droevig, boos en geconcentreerd. En honden praten tenminste niet. Want als mensen praten, of hem aanraken, weet Christopher niet wat er gaat gebeuren en wordt hij angstig. En wat bedoelen mensen eigenlijk als ze zeggen “ Ik schrok me een hoedje!” Krijgen ze een hoedje als ze schrikken?
Dit boek gaat over een autistische jongen, Christopher. Hij woont in Swindon, vlakbij London. Hij gaat naar een aparte school ook daar. Samen met zijn vader woont hij in een rustig buurtje. Op een dag komt hij bij een buurvrouw, mevrouw Shears thuis en treft daar een dode hond aan. De hond is gestoken met een vork. Christopher denkt dat hij vermoord is en besluit daarom detective te spelen en probeert de moord op te lossen door middel van de mensen uit de buurt te ondervragen. Christopher houdt een boek bij. Maar zijn vader daarentegen zegt dat hij met z’n neus uit andermans zaken moet blijven. De jongen gaat stiekem toch door met zijn onderzoek. Dit boek is eigenlijk een verslag van dat onderzoek. Maar hij komt achter nog veel meer dingen. Ondertussen verteld Christopher erg veel over hoe hij de dingen ziet en hoe hij in elkaar zit. Zijn moeder is overleden aan een hartaanval. Althans dat heeft zijn vader hem verteld. Hij heeft nog veel herinneringen aan zijn moeder en dat wordt ook verteld in het boek.
Nadat zijn vader zijn boek vond en heeft gelezen heeft hij het boek afgepakt en verstopt. Christopher is het hier niet mee eens wat nu kan hij zijn onderzoek niet doorzetten. Dus hij gaat op zoek. Overal in het huis zoekt hij naar zijn boek. Totdat hij op een gegeven moment in zijn vaders kamer kijkt, onder het bed, in een doos. En inderdaad vindt hij zijn boek. Maar dat is niet het enige wat hij vind. Een envelop met zijn naam erop. Hij wil de brief wel openen maar hij bedenkt dat zijn vader dan misschien ziet dat hij in zijn zaken heeft gesnuffeld. Toch neemt hij het boek en de brief mee naar zijn kamer en opent de brief. Hij is van zijn moeder. Eerfst snapt hij er niks van maar als hij wat meet brieven leest begint hij steeds meer te berijpen. Zijn moeder is niet dood gegaan aan een hartaanval. Zijn moeder leeft nog, ze woont in London. Alle puzzekstukjes vallen op hun plaats en dan wordt Christopher misselijk. Hij wordt heel ziek en kotst alles eronder. Zijn vader komt binnen en ziet de brieven liggen. Hij weet niet wat hij moet doen. Raakt in paniek. Dan verteld hij aan Christopher dat hij nooit meer zal liegen en biecht ook op dat hij de hond van mevrouw Shears heeft vermoord. Christopher weet niet of het een grapje is, want dat kan hij nooit inschatten. Maar als vader het verder uitlegt ziet hij wel in dat het serieus is. Hij wordt bang voor zijn vader en besluit te vluchten naar zijn moeder in London. Na een lange reis vol gebeurtenissen komt hij bij haar aan. Hij ziet dat ze samenwoont met meneer Shears. Daar is hij ook behoorlijk bang voor. Zijn vader is naar hem op zoek en heeft de politie al ingeschakeld. Zijn moeder verlaat meneer Shears en gaat met Christopher terug naar Swindon. Uiteindelijk gaat hij daar wonen damen met moeder in een huisje. Omdat Christopher nog steeds zo’n afschuw voor zijn vader heeft, heeft hij een soort project bedacht waardoor hij langzaam Christophers vertrouwen terug zal winnen. En hij geeft hem een hond als candeau. Sandy.

Eerste reactie achteraf

Dit werk heeft mij aan het denken gezet: Ja, ik snap nu beter hoe autistische mensen denken. Ik ken zelf ook iemand die autistisch is en kijk nu anders tegen hem aan.
Ik heb iets aan dit werk gehad: ja, voor een verslag was het prima te gebruiken.

De persoonlijke beoordeling

Het onderwerp

Het onderwerp is de belevingswereld van een autistische jongen. Ik vind dit wel interessant want dat is heel anders dan hoe ik tegen de dingen aan kijk. Ik ken zelf ook iemand die autistisch is, wel een lichtere vorm maar soms kwamen er wel vergelijkbare dingen voor in het boek. Zoals dat hij die spreekwoorden niet begrijpt of soms grapjes niet begrijpt. Dat vond ik interessant. Ik ben wijzer geworden over de ziekte autisme en dat vind ik leuk.

De gebeurtenissen
De gevoelens en gedachten waren belangrijker dan de gebeurtenissen. In het boek werd goed uitgelegd wat hij voelde en dacht. Daarom zijn die belangrijker. De gebeurtenissen bouwden zich goed op, totdat het uiteindelijk allemaal duidelijk werd wat zijn vader had gedaan. Zo werd het plaatje compleet. De gebeurtenissen vond ik meestal wel geloofwaardig. Ze werden zo beschreven dat het net was alsof de schrijver zelf autistisch was. Want het was zó geloofwaardig. Ik vond het erg verrassend dat zijn vader de hond had vermoord. Dat had ik niet verwacht. Ik vond het heel zielig voor de jongen wat zijn vader allemaal had geflikt bij hem. Bijvoorbeeld dat hij had gezegd dat zijn moeder dood was terwijl dat helemaal niet zo was.

De personen
De hoofdpersonen kwamen levensecht over. Ik vond dat er erg goed werd beschreven wat Christopher (die autistische jongen) dacht en hoe hij leefde als autistisch zijnde. Zó goed dat het net was alsof Mark Haddon zelf autistisch was. Een persoon waar ik me erg goed in kon leven was de moeder. De moeder werd soms helemaal gek van haar zoon zoals hij zich gedroeg dat kon ik me erg goed voorstellen. Ik denk dat ik het geduld ook niet zou kunnen opbrengen, net als zij. Ik vond het heel knap dat Christopher doorzette om in London te komen. Ook al is hij doodsbang voor veel lawaai en veel mensen bij elkaar in ruimte zette hij toch door om uiteindelijk bij zijn moeder te zijn.

De opbouw
Het verhaal was vlot te lezen, dat kwam ook door het makkelijke taalgebruik. Maar ook was het goed opgebouwd. Er waren wel een paar flashbacks. Maar dat waren meer herinneringen die hij had en vertelde. Het stukje dat hij verteld over welke detective boeken leuk vond en waarom vond ik wel een beetje saai, dat kwam omdat dat stuk erg langdradig was. Het moment dat Christopher de brieven van zijn moeder leest vond ik erg spannend. Dat kwam omdat ik, en de hoofdpersoon ook, dacht dat zijn moeder overleden was aan een hartaanval. Dan kom je er dus achter dat zijn vader die brieven expres voor hem achter gehouden heeft. Dan komt zijn vader ook nog eens en binnen en toen was ik erg nieuwsgierig naar zijn reactie.

Het taalgebruik
De woordkeuze en zinsbouw vond ik erg makkelijk. Daar heeft de schrijver bewust voor gekozen denk ik. Het is namelijk geschreven uit ik-perspectief. Door een autistische jongen. Ik denk dat een autistische jongen werkelijk zo denkt en schrijft. Er kwamen niet veel dialogen in voor, maar dat was niet erg. Het ging vooral over hoe Christopher zich voelde en wat hij dacht.

Verwerkingsopdracht C8
Interview met Ed, de vader van Christopher.

1. Houdt u van u zoon, Christopher?

Ed: Ik hou heel veel van mijn zoon. Ik doe altijd alles voor hem. Ik heb zoveel voor mijn zoon over, dat weet hij ook wel.

2. Maar als ik het goed heb bent u niet altijd eerlijk tegen hem geweest?

Ed: Dat klopt, maar dat was voor zijn eigen best wil. Zijn moeder heeft ons verlaten. Ze is zomaar vertrokken met die verdomde Rodger. Daar blijkt uit dat ze niet van Christopher houdt. Het enige wat ik kon doen was tegen hem liegen. Zeggen dat zijn moeder was overleden aan een hartaanval dus.

3. Vind u niet dat dat ontzettend oneerlijk is tegenover jullie zoon? Ze heeft hem elke week geschreven en u heeft ze gewoon verstopt gehouden.

Dat is misschien oneerlijk volgens u, maar ik weet toch echt wel wat het best is voor mijn zoon. Het zou alleen maar verwarrend voor hem zijn.

4. is het niet juist nu oneerlijk en verwarrend, nu hij er alsnog achter is gekomen?

Het was niet de bedoeling dat hij ze zou lezen. En is het inderdaad verwarrend voor hem maar ik had nooit verwacht dat hij naar London zou gaan alleen. Ik dacht dat ik er wel met hem over zou kunnen praten en dat hij het misschien zou begrijpen dat ik het allemaal uit goede bedoelingen had achtergehouden.

5. Uw zoon is bang voor u geworden dat komt ook doordat u Wellington heeft vermoord. Denkt u niet dat u dat beter anders had aan kunnen pakken?

Nadat ik de hond vermoord had, had ik inderdaad spijt. Maar mevrouw Shears gaf voor mijn gevoel meer om die verdomde hond dan om mij. Daar kon ik niet tegen en toen had ik het allemaal niet meer in de hand. Ik weet dat Christopher daar heel erg aangeslagen door is maar ik kan het niet terug draaien.

6. U had een verhouding om mevrouw Shears, waarom wou u haar dan kwetsen door haar hond te doden?

Nadat mijn vrouw ons had verlaten hadden wij het heel moeilijk. We gingen door een moeilijke tijd. Ze was heel goed voor me. Ik weet niet of het een verhouding was want het was in een keer over. Ze wou niet bij ons komen wonen en kwam niet meer zo vaak langs en hielp mij… eh ons niet zo veel meer. We kregen ruzie en ik dacht dat ze dus meer om die hond gaf dan om mij. Ze was altijd lief voor die stomme hond. In een opwelling heb ik een vork in zijn nek gestoken. Dat was dom van me en had ik niet moeten doen. Het was nooit de bedoeling mevrouw Shears te kwetsen.

7. U zegt telkens dat het achteraf gezien stom van u is geweest. Hoe komt het dat u telkens eerst doet en dan nadenkt?

Dat doe ik niet telkens. Alleen met wat ik die hond heb aangedaan, ja. Maar het achter houden van de brieven en zeggen dat moeder is overleden heb ik uit voorzorg gedaan.

8. Voorzorg? U houdt een kind bij zijn moeder vandaan! Terwijl u best weet dat zij om hem geeft. Nu is er alleen maar troep van gekomen. Denkt u dat als u het opnieuw kon doen, dat u dan anders gehandeld had?

Ja, ik had inderdaad beter na moeten denken. Christopher is totaal van mij gedistantieerd. Daar baal ik wel zeker van. Maar als ik het opnieuw moet doen had ik de brieven verbrand. En was mijn zoon nooit achter die brieven gekomen.

9. Gaat dat niet een beetje ver? Uw ex-vrouw wou contact houden met uw zoon en is hem zeker nooit vergeten. Vind u uzelf niet egoïstisch?

Nou… egoïstisch? Dat is wel een groot woord. Ik moet wel toegeven dat ik het ook uit eigenbelang deed. Ik gunde het mijn vrouw niet meer Christopher te zien na wat ze ons geflikt had.

10. Dus toch! Als u het mij vraagt kan dat niet als het om een kind gaat. De relatie tussen uw zoon en uw ex-vrouw had best kunnen voortzetten maar dan in mindere maten. U denkt te veel aan uzelf. Dat met Wellington en met uw vrouw deed u alleen maar uit eigenbelang. Nu is Christopher daar flink de dupe van geworden. Zal hij ooit nog de oude zijn?

Ik deed niet alles uit eigenbelang! Veel ook voor zijn eigen bestwil! Misschien een beetje soms. Maar… Dat is menselijk! Maar eh… nou, het is allemaal verkeer uit gepakt.
Ik probeer zijn vertrouwen terug te winnen. Dat zal langzaam gaan, maar ik doe mijn best. En ik heb ook geen ruzie meer met mijn vrouw. Zo komt alles langzamerhand toch goed. Ik hou van Christopher.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6240

reacties

Hij nam het boek niet mee, alleen de brieven,, hij liet het boek liggen omdat hij dacht dat zijn vader erachter zou komen! Een brief zou hij niet missen een boek wel!
door Marloes Zonnevld (reageren) op 9 juni 2010 om 16:26
Wat is die verwerkingsopdracht precies? Was dat van school moest je dan reacties verzinnen aan de hand van hoe de personage (de vader van Christopher) deed in het boek?
door Anoniem (reageren) op 27 november 2010 om 14:19
hallo weet iemand mischien of er ook een samenvatting is per hooftstuk of per aantal bladzijdes want ik moet die boekje in het engels lezen voor school en aangezien ik een 3 sta voor engels ?
door anoniem (reageren) op 8 december 2010 om 15:10
BEETJE KORT VERDER OKÉ
door henk (reageren) op 1 maart 2011 om 22:07
helemaal ok
door Allie allo (reageren) op 20 mei 2011 om 9:51
autisme is geen ziekte...
door esrt (reageren) op 21 juni 2011 om 17:17
@esrt: Het niet bepaald een ziekte, maar meer een stoornis die valt onder het autistisch spectrum.
door Pepijn (reageren) op 6 januari 2014 om 15:43
Christopher vond de boeken niet onder het bed, maar op een kast of i.d. .. Maar bedankt voor je samenvatting! (:
door Elise (reageren) op 30 juni 2011 om 15:52
er staat damen i.p.v. samen onder aan in de tekst. verder is het wel oke.
door pim (reageren) op 31 oktober 2011 om 16:46
@pim: dat was niet de enige spelfout
door Jayden de Neijl (reageren) op 14 oktober 2014 om 20:53
Er staan ongelooflijk veel fouten in: hij is niet autistisch, maar heeft asperger. En er staan fouten in zoals: wat (moet want zijn), meet (moet meer zijn) etc.
door Plume (reageren) op 1 december 2011 om 22:11
@Plume: Asperger valt onder het autistisch spectrum (DSM 5). Dus het is eigenlijk wel een vorm van autisme...
door Pepijn (reageren) op 6 januari 2014 om 15:45
@Plume je moet wel weten dat asperger onder de groep autisme valt. Technisch gezien is dat dus geen fout.
door aida (reageren) op 17 december 2011 om 11:26
goed verhaal, beetje veel spelfouten. Zie: Hij gaat naar een aparte school (ook) daar.
door anoniem (reageren) op 10 januari 2012 om 15:31
Het gaat er toch om dat je het begrijpt, als vwo leerling zou je dat toch moeten kunnen, ookal staan er spelfouten... Wees gewoon blij dat iemand een samenvatting op internet gezet heeft.
door sofie (reageren) op 5 februari 2012 om 14:33
Hij vind de brieven in de kast, verder ok!
door Roos (reageren) op 27 maart 2012 om 16:43
Wat een ongelofelijke mierenneukers zijn jullie. Prima samenvatting. Kort en bondig de verhaallijn verteld.
door Bas (reageren) op 1 april 2012 om 17:56
het zijn wel altijd die vwo-stuutjes die commentaar hebben op iets, deze samenvatting is gewoon goed
door stan (reageren) op 30 april 2012 om 20:03
Er staan toch wel veel spelfouten in hoor Stan.
door Aida (reageren) op 8 mei 2012 om 17:53
heej, ik vind het best wel goed. ik heb er morgen een boektoets over. ik heb het boek ook gelezen maar dit is wel fe handig. thnks xxxx
door menno. (reageren) op 10 juni 2012 om 17:01
Goed gedaan Sommige dingen klopte niet helemaal, maar het is een mooi verslag!
door Koray (reageren) op 18 oktober 2012 om 17:12
Thaaankkks, precies wat ik nodig had. Heb het boek wel gelezen. Ik wist niet eens dat hij autistisch was. Goede samenvattin =D
door pietje (reageren) op 11 december 2012 om 21:34
@pietje: Heb je het boek überhaupt wel gelezen eigenlijk??
door Pepijn (reageren) op 6 januari 2014 om 15:46
Thanks for the text
door Erwin L (reageren) op 15 januari 2013 om 14:32
Autisme is geen ziekte! Autistische mensen hebben geen hersenaandoening of zo en je kunt ook niet genezen aan autisme want het is helemaal geen ziekte. Autisme is een gedragsstoornis. Sommige dingen aan je verslag klopten niet helemaal en er stonden verder een heleboel typefouten in. De inhoud is over het algemeen wel oké.
door britt (reageren) op 31 januari 2013 om 16:19
@britt: Autisme valt (vanaf het DSM 5) onder het autistisch spectrum. Het is dus een persoonlijkheidsstoornis. Ik wil het ook niet onder het kopje ziekte plaatsen, want het is een persoonlijkheidsstoornis, stoornis dus...
door Pepijn (reageren) op 6 januari 2014 om 15:50
Hallo ! Fijne samenvatting, heel handig als je er een toets over hebt die je moet maken binnen 30minuten !
door Pikachu (reageren) op 3 april 2013 om 11:15
weet iemand waar je de film kan downloaden?
door jan (reageren) op 6 mei 2013 om 14:45
Dank je Stan mensen die er problemen mee hebben dat er een fout in zit, ik zou van u eens een verslag willen zien ze!
door Lol Face (reageren) op 6 november 2013 om 16:22
@Lol Face: De 'ze' in je laatste zin mag je weglaten Maar je mag van mij een verslag zien hoor, staat hier ook op. Gaat over de Barok en klassieke periode. Moet je maar even op zoeken, vind je het wel.
door Pepijn (reageren) op 6 januari 2014 om 15:52
hallo. ik heb alleen de samenvatting gelezen. Prima, maar er staan veel typefouten en dat kan echt niet. Je zit in de 5e. ik in de 3e. Vertelt met een d??? toch bedankt, mvg, Philip
door philip Ledeboer (reageren) op 19 juni 2014 om 8:55
Dankuwel voor de zeer goede samenvatting, wilt u alstublieft de volgende keer letten op: - Kapot veel spelfouten - Brieven lagen in de kast (jou geboorteplaats) - Het is Kristoffer en niet Cristopher. Dankuwel, en een goede nachtrust.
door Hannah Rape (reageren) op 20 april 2015 om 14:14
@Hannah Rape: wauw iemand fout verbeteren, het is ook niet Kristoffer maar Christopher engelse versie van de deense naam Christoffer
door tim (reageren) op 11 mei 2015 om 17:21

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Jessica zeker weten goedZeker Weten Goed
anoniem6e klas vwo7.5
anoniem5e klas havo7.1
Sonja 6e klas vwo7.1
anoniem3e klas vwo6.9
anoniem5e klas vwo6.8
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Rutger over Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht