Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Vergelijking De Generaal met de Zes Vingers vs. De Garnalenpelster

Nederlands

Boekverslag

4.6 / 10
6e klas vwo
 • icegirl com
 • Nederlands
 • 475 woorden
 • 20030 keer
  2 deze maand
 • 15 november 2003
Zakelijke gegevens:
Titel: De generaal met de zes vingers
Auteur: Yasmine Allas
Jaar van eerste uitgave: 2000
Uitgever: Uitgeverij de Geus
Plaats van uitgave: Breda
Aantal pagina’s: 223

Titel: De garnalenpelster
Auteur: Nilgün Yerli
Jaar van eerste uitgave: 2001
Uitgever: De arbeiderspers
Plaats van uitgave: Amsterdam
Aantal pagina’s: 215

Thema:
Aanpassen aan de Nederlandse cultuur.

De generaal met de zes vingers:
Het thema van dit boek is vluchten en integratie. De familie Samater woonde eerst in Afrika, maar als er een staatgreep wordt gepleegd vlucht de familie naar Nederland. Voordat de familie naar Nederland kwam, hadden ze een mooi beeld van hoe Nederland was. Alles was positief beschreven. Als ze eenmaal in Nederland zijn, blijkt dat het hier helemaal niet zo geweldig is. Dit boek gaat erover hoe moeilijk vluchtelingen het hebben. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in het land waar ze vandaan komen.


De garnalenpelster:
Dit boek is een autobiografie, het gaat over het leven van de hoofdpersoon Nilgün Yerli. Haar leven in Turkije en in Nederland wordt beschreven. Als Nilgün tien jaar is, verhuist ze met haar familie naar Nederland, omdat haar vader hier een baan krijgt. In Nederland heeft Nilgün erg veel moeite met de Nederlandse cultuur. Ze moet een nieuwe taal leren en zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur en dat gaat niet bepaald makkelijk. Ze vertelt over de problemen waarmee ze te maken krijgt. Dit doet zij op een luchtige, grappige manier hoewel het eigenlijk erg zielig is.

Overeenkomsten:
Beide boeken gaan over integratie en de moeite die ze daarmee hebben. Voor beide families is het een groot verschil met het land waar ze vandaan komen. Hele andere gewoontes, normen, waarden en een heel andere cultuur. In dat geval zitten ze dus in hetzelfde schuitje. Ze missen hun eigen land erg en willen het liefst terug naar het land van herkomst. Bij beide boeken komt duidelijk naar voren hoe slecht het integratiebeleid eigenlijk geregeld is.

Verschillen:
Als de ouders van Nasiib in ‘De generaal met de zes vingers’ het leven in Nederland niet meer aankunnen en verzwakken, neemt Nasiib het heft in eigen handen. Zij regelt alles voor de familie. Bij ‘De garnalenpelster’ is dit niet het geval. De vader heeft daar de macht in huis en heeft de dochter, Nilgün, niet zoveel te zeggen. Maar als haar moeder overlijdt en later haar vader terug naar Turkije gaat, moet zij het allemaal in haar eentje doen. Zij wordt onafhankelijk en is vastberaden haar school af te maken en een goede toekomst op te bouwen.
Een ander verschil is de reden van immigratie. Nilgün en haar familie komen naar Nederland, omdat haar vader hier werk krijgt. Nasiib en haar familie zijn vluchtelingen en komen naar Nederland, omdat ze in hun eigen land niet meer veilig zijn. Er is daar namelijk een staatsgreep.
Ook de manier waarop de problemen beschreven zijn, is anders. ‘De garnalenpelster’ is veel luchtiger en grappiger geschreven dan ‘De generaal met de zes vingers’.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2132

reacties

De boek is erg slecht vergeleken en ik vind het Nederlands vreselijk slecht voor iemand uit 6 VWO, ik had juist meer verschillende aspecten tussen de boeken vergeleken.
door Rubert (reageren) op 10 november 2011 om 13:58

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?