Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Zware start van tweede examenweek

Zware start van tweede examenweek

Door Merel

Week twee gaat van start met een zware dag: zowel vwo'ers, havisten en vmbo'ers zwoegen vanochtend op geschiedenis. Vwo-scholieren moeten verder aan de slag met natuurkunde, de havo doet vanmiddag Frans. Voor de verschillende niveaus vmbo staat wiskunde, natuurkunde of Nederlands op het middagprogramma.

Het geschiedenisexamen is berucht vanwege het vele schrijven, dus er zullen flink wat vingers gestrekt worden tijdens de ochtend.

Havo-scholier Ernest Adu heeft het weekend gebruikt om nog even flink te stampen voor geschiedenis. "Dit weekend heb ik urenlang filmpjes van JORTgeschiedenis gekeken en samenvattingen gemaakt." Ook havist Roy van Busken heeft tijdens het mooie zomerweekend flink lopen blokken voor geschiedenis. "Zaterdag stond de Republiek op het menu, zondag de VS. Het is echt veel stof."

Vmbo-bb maakt in de ochtend het examen Nederlands, en vanmiddag natuur/scheikunde 1. 

Natuurkunde en wiskunde

Daarnaast maken 11.344 havisten vandaag het examen Frans: dat is ongeveer een vijfde van alle examenkandidaten op de havo. 

Voor vwo'ers staat vanmiddag natuurkunde op het programma. Voor vmbo'ers kb en gl/tl is wiskunde aan de beurt. Vmbo-scholier Lorena Luijkenaar ziet erg op tegen dat wiskunde-examen. "Ik ben er totaal niet goed in. Formules blijven lastig voor mij, hoe vaak ik ook oefen. Ik heb wel veel proefexamens gemaakt, maar ik blijf steken op een 5,5 of 6. Ik hoop dat het tijdens het echte examen beter gaat."

Pilotexamens

Voor zowel geschiedenis (op havo en vwo) en natuurkunde wordt vandaag ook een zogenaamde 'pilot' afgenomen. Wat is dat, en hoe werkt het precies?

Het College voor Examens organiseert pilotexamens als een vak toe is aan 'vakvernieuwing'. Soms betekent dat gewoon dat er iets kleins verandert in de eindexamensyllabus, soms is de verandering in het eindexamenprogramma drastischer.

Maar voordat alle middelbare scholen in Nederland meteen hun hele lesprogramma omgooien, wordt er eerst een soort proef gedraaid: een klein aantal scholen werkt dan al een tijdlang met de vernieuwde examenstof, en de scholieren die op die 'nieuwe' manier de stof geleerd hebben, doen dus ook een ander examen. Als de pilot goed bevalt, is de kans groot dat over een tijd het hele land met de vernieuwde examenstof werkt.

Reacties op Twitter:

Gepubliceerd op 19 mei 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

B.

B.

''Voor iets meer dan de helft (51 procent) van de vwo'ers staat wiskunde op het programma. Voor vmbo'ers kb en gl/tl is wiskunde aan de beurt." Gaan de vwo'ers niet aan de slag met natuurkunde i.p.v. wiskunde?

9 jaar geleden

Chris

Chris

Dag Bambi, je hebt helemaal gelijk. We hebben het inmiddels aangepast!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.