Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo voorkom je uitstelgedrag

Zo voorkom je uitstelgedrag

Door Samar

Je komt eindelijk thuis na een lange schooldag. Je hebt geen zin meer om te leren en wil gewoon uitrusten. En ja hoor, daar komt het: je hebt morgen een toets. Je bedenkt je dat het misschien wel handig is om te leren, maar in plaats daarvan ga je 'heel even' op je telefoon zitten. 

Voor je het weet is het buiten alweer donker, heb je geen zin meer om te leren en scoor je de volgende dag niet goed op je toets. Hoe kan je zoiets nou de volgende keer voorkomen? Hier zijn een paar tips om je te helpen.

1. Start meteen met leren!

Nog snel even leren voor een toets die je over een paar uur hebt. Kan werken, maar vaak niet. Om deze stress voor te zijn, is een oplossing voor: vermijd alle vormen van afleiding en start gewoon met leren. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het maar. Als je nu meteen je apparaat uitdoet (telefoon, computer, laptop, chromebook, etc.), dan kun je gelijk beginnen met het echte werk.

Als je bijvoorbeeld je laptop nodig hebt om voor een bepaald vak te leren, is het handig om alle vensters te sluiten die niet te maken hebben met jouw leerwerk. Want je weet wel dat de beste manier om goede cijfers te halen begint met het leren voor de toets. Het is niet altijd leuk, maar dat hoeft ook niet. Je zal zien dat als je goed je best doet, het vanzelf wel leuker wordt. 

2. Begin met het moeilijkste vak

Beginnen met het moeilijkste vak is vaak verstandig. Als je daarmee begint ben, je er het snelst vanaf. Dan volgen later nog de wat makkelijkere vakken, waar je met minder moeite doorheen komt. Het voordeel hiervan is dat je, als je ergens nog moeite mee hebt, hulp aan je docent kunt vragen.

Als je het moeilijkste vak als laatste doet en er dan pas achter komt dat je iets lastig vindt, kun je moeilijker om hulp vragen omdat je misschien de volgende dag de toets al hebt. Vind je alle vakken moeilijk en weet je niet welke makkelijker is dan de ander? Dan kan je het minst leuke vak als eerste doen. Dan ben je daar ook weer gauw vanaf.

3. Begin op tijd

Op tijd beginnen, hoe cliché ook, is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om goede cijfers te halen. Je zal veel verschil merken als je een week van tevoren leert voor een toets in plaats van een dag van tevoren. Stress zal dan het laatste zijn waar je aan denkt. Ook kun je veel meer dingen herhalen, waardoor je alles beter onthoudt.

Niet iedereen vindt school leuk, maar als je iets goed kunt, wordt het wel leuker. Het gaat niet altijd om motivatie, want discipline speelt ook een grote rol. Het ligt allemaal in jouw handen. Veel succes!

Gepubliceerd op 10 januari 2023
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.