Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo overleef jij een hittegolf

Zo overleef jij een hittegolf

Het is zomer! Dat betekent natuurlijk vakantie, veel vrije tijd en ook lekker weer. Maar soms heb je van die periodes dat het gewoon té warm is: een hittegolf. Hierbij de beste tips om die te overleven.

1. Te warme kamer

Voor mij is de hitte overdag niet eens het vervelendste aan een hittegolf. Nee, het begint pas echt naar te worden als je urenlang ligt te zweten in een bloedhete kamer voordat je eindelijk in slaap valt. Nu heb ik ook de pech dat mijn slaapkamer op zolder in een supergoed geïsoleerd huis zonder airco zit. Gelukkig kan je hier wat aan doen. En nee, dat is niet een ventilator naast je bed zetten in een wanhopige poging nog iets af te koelen. Vaak blijf ik juist langer wakker door het irritante gezoem van de ventilator.

Maar wat kan je dan wel doen? Het is belangrijk om te beseffen dat het koelen van je kamer een dagtaak is en je het niet met één druk op de knop voor elkaar krijgt. Tenzij je een airco hebt natuurlijk.

Het begint gelijk ’s ochtends al. Zet als je wakker wordt gelijk al je ramen open. Doe dit tot een uur of negen en doe de ramen dan weer dicht. Vervolgens is het 't beste om de ramen af te dekken met een wit doek. De kleur wit reflecteert de meeste straling van de zon en zorgt er zo dus voor dat het redelijk koel blijft. Als je toch dringend wat licht in je kamer nodig hebt, kan je altijd nog een klein deel niet afdekken, maar dit zorgt er natuurlijk wel voor dat je kamer weer wat opwarmt. Als ’s avonds dan de zon ondergaat, kan je het witte doek weer van je ramen afhalen en deze openzetten voor wat frisse lucht. Hierna zal de temperatuur nog steeds niet écht prettig zijn, maar in ieder geval een stuk dragelijker dan wanneer je dit niet doet.

2. Zzzzzzzzzz

Dan is het hopelijk heerlijk koel in je slaapkamer en denk je dat fatsoenlijk kan gaan slapen, maar nee: zzzzzzz. Het gezoem van muggen. Echt super irritant en pijnlijk als je de volgende ochtend onder de muggenbulten zit. Daar wil je dus wat tegen doen. Maar wat? Je kan natuurlijk de ramen dichthouden, maar dan wordt het erg lastig om je kamer een beetje koel te houden. Er zijn maar twee écht goede oplossingen. Een klamboe, een soort speciaal muggennet voor je ramen of over je bed hangen. Deze kost ongeveer een tientje, maar zal je veel leed en slapeloze nachten besparen.

3. Water

Tot nu toe heb ik het alleen nog maar gehad over de nacht. Maar het is minstens zo belangrijk om overdag koel en goed gehydrateerd te blijven. Helaas helpt het niet om de hele dag ijs te eten. Je kan het beste rustig aan doen, kleine porties eten en - heel belangrijk - genoeg drinken. Probeer op zo’n hete dag minimaal anderhalf tot twee liter water tot je te nemen. Ook kan je verkoeling zoeken bij het water. Ga naar het strand of neem een frisse duik in een meer. Klinkt misschien saai, maar het werkt wel.

Kijk hierbij wel uit of het veilig is. Als het gevaarlijk is om in een rivier of sloot te zwemmen, staat dit vaak aangegeven. Via deze website kan je het van tevoren checken. Ook is het belangrijk om zelf je verstand te gebruiken. Blijf dicht bij de kant en luister naar de waarschuwingen op de borden wanneer je een duik. Als je niet zo van het wildzwemmen bent, kan je ook altijd nog naar een openluchtzwembad gaan of zelf een badje opzetten in je tuin. En het is misschien een beetje kinderachtig, maar een ouderwets watergevecht met je vrienden, broertjes of zusjes kan op zo’n bloedhete dag ook heerlijk verfrissend zijn. Let bij al deze dingen erop dat je je vaak genoeg insmeert. De zon is in de zomer erg krachtig en verbranden kan gevaarlijk zijn, maar ook erg pijnlijk.

Ik hoop dat je goed door de hittegolf heen komt en dat je ook een beetje kan genieten van het warme en zonnige weer. Want voor je het weet, is de zomer voorbij en zit je weer urenlang in de schoolbanken.

Lees ook
Mijn doel deze zomer: 400 verborgen schatten vinden

Gepubliceerd op 13 juli 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.