Zo overleef je de laatste toetsweek

Zo overleef je de laatste toetsweek

Door Rixt

Het einde van het schooljaar komt eraan en - hoewel ik met dit mooie weer al redelijk in de chillmodus zit - betekent dat ook dat de laatste toetsweek voor de deur staat. Ik geef je in deze blog een paar tips om die laatste toetsen nog te rocken!


1. Planning

Heel cliché deze eerste tip en je hebt hem vast al vaak gehoord, maar een goede planning is het halve werk. Ik kan me voorstellen dat je weinig zin hebt om met 30 graden achter je wiskundeboek weg te zweten (of dat komt door de warmte of dat het angstzweet is, mag je zelf invullen), dus zorg voor overzicht en plan vooral ook vrije tijd in. Duik even in het zwembad, ga met muziek in de zon zitten of eet een ijsje. Met het warme weer werken je hersenen nou eenmaal wat trager, dus gun jezelf ook rust. 


2. Voorbereiding

Oké, misschien komt deze tip wat te laat, maar bereid je goed voor. Zorg ervoor dat je samenvattingen af zijn voor de toetsweek, zet je woordjes in Quizlet of WRTS en check of er oefentoetsen beschikbaar zijn. Zo hoef je je toetsen niet op het laatste moment voor te bereiden, maar heb je in ieder geval het materiaal om te leren al klaarstaan. Dit scheelt stress en bovendien onthoud je de stof beter, want door het vaak te herhalen, blijven de wiskundige formules beter hangen. Bijkomend voordeel: Je docenten vinden dit fijn!


3. Leren in het zonnetje

Deze derde tip sluit naadloos aan op nummer twee: Als je je samenvattingen al af hebt, hoef je die natuurlijk niet op je warme zolderkamer op je laptop te maken. Neem je spullen mee, doe een muziekje aan en ga lekker in de tuin zitten leren. Dit werkt niet overal voor, maar zeker het leren van woordjes en het doornemen van samenvattingen kan prima buiten! Vergeet je niet in te smeren…


4. Nieuwe energie

Terwijl jij je zoveelste toets aan het leren bent, krijg alwéér een snapchat van die ene vriend die geslaagd is. Het lijkt wel alsof hij expres al zijn leuke activiteiten met je deelt. Als je nou echt even nieuwe energie nodig hebt, zet dan even een vrolijke afspeellijst aan (bijvoorbeeld eentje die past bij het vak wat je leert van Scholieren.com). Een opzwepend muziekje loodst je nog even door die laatste zware dagen heen. Nog even, dan heb je vakantie!


5. Het einddoel

Zit je er helemaal doorheen? Bedenk dan waar je het uiteindelijk voor doet. Nog een paar dagen strijden en dan heb je wekenlang vakantie. Maken die laatste toetsen wel net het verschil of je overgaat? Of zijn het nog belangrijke schoolexamens? Focus je dan op die vakken en accepteer dat je op een ander vak een wat lager cijfer haalt. Trek jezelf er doorheen en droom af en toe even lekker weg over je welverdiende vakantie. 


6. Vakantie!!

En dan is je laatste toets geweest en hoef je twee maanden helemaal niets meer. Beloon jezelf: ga wat leuks doen met vrienden, bingewatch die ene serie die je al weken lang wil zien, ga zwemmen… Geniet en ontspan! Want voor je het weet staat het nieuwe schooljaar alweer voor de deur…

Gepubliceerd op 16 juni 2021

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

een scholier

een scholier

super helpvol! bedankt.

1 jaar geleden