Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zo maak je een overzichtelijke schoolplanning

Zo maak je een overzichtelijke schoolplanning

De hoeveelheid werk die je voor school moet doen, kan overweldigend zijn. Je planner staat snel vol met werkstukken, toetsen en practica. En dat voor allemaal verschillende vakken. Hoe houd je overzicht? En hoe maak je een planning die haalbaar is?

In deze blog lees je hoe ik het doe.

Deadlines

Iets wat me overzicht en rust in mijn hoofd geeft, is weten wat er op de planning staat. Vooral als het gaat om school. Wanneer je al vroeg op de hoogte bent van de toetsen of opdrachten die eraan komen, heb je lang genoeg om je voor te bereiden. Zo voorkom je dat je in tijdnood komt. Daarnaast kan het ook een hulpmiddel zijn om terug te komen in je schoolroutine.

Vaak krijg je per vak een planning voor een bepaalde periode. Ook heeft je school voor de bovenbouw een PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) en voor de onderbouw is er meestal een PVT (Planning Van Toetsen). Hierin staan alle toetsen en inleveropdrachten die je in een bepaalde periode krijgt. Daarbij worden ook de weging, eventuele leerstof en de wijze van herkansing vermeld.

Zet alle deadlines onder elkaar, zodat je een duidelijk overzicht hebt. Ik heb dat op deze manier gedaan:

Links staat wanneer de toets of deadline is, daarnaast welk vak het betreft en helemaal rechts de inhoud. De kernvakken, profielvakken en overige vakken heb ik allemaal een andere kleur gegeven. Bedenk een eigen systeem op basis van de informatie die jij handig vindt om te weten.

Toetsweek

Het maken van een toetsweekplanning kan een vervelende puzzel zijn. Tijdens de toetsweek moet je langer dan normaal aan school besteden, terwijl andere plannen en verplichtingen gewoon doorgaan. Als je alles goed inplant en een duidelijk overzicht voor jezelf hebt, is het echter veel minder erg dan het lijkt.

Zelf maak ik mijn toetsweekplanning in Excel, maar je kunt het natuurlijk ook in Word of op papier maken. Zo’n twee weken vóór de toetsweek begin ik met het verzamelen van de leerstof per vak. Zo ziet dat er bij mij uit:


Hierna verdeel ik de stof op basis van wat ik in één leersessie wil doen, aan de hand van witte en grijze cellen. Zo plan ik voor bijvoorbeeld scheikunde H2 en H3 in een leersessie, H4 en H6 in een andere leersessie en H11 en H12 in twee aparte leersessies. Op deze manier kan ik me telkens focussen op specifieke onderdelen.

Dan komt het echte werk: het inplannen zelf. Ik let erop dat ik niet te veel verschillende vakken op één dag leer en ik houd rekening met eventuele andere plannen. Wat nu op de planning staat, is het ‘minimale’: later plan ik nog meer leersessies in om te herhalen en extra te oefenen. Mijn planning begint een week vóór mijn eerste toets. Zo ziet dat eruit:

De agenda in

Tot slot zet ik alles in mijn agenda, ik gebruik Google Calendar. Hierin kan je makkelijk schuiven met afspraken, in dit geval leermomenten. Dit vind ik handig omdat ik zo heel snel mijn planning kan aanpassen.

Na mijn toetsen plan ik wat extra tijd om bij te komen en tussen mijn leersessies door las ik pauzes in. Dagen waarop ik tijd over heb, voeg ik nog een leermoment toe. 

Het agenda-gebruik vind ik ontzettend handig. Doordat ik een eindtijd vaststel, ben ik minder snel geneigd om eerder te stoppen. Daarnaast weerhoudt het me ervan om te lang door te gaan zonder een pauze te nemen. Ik vind het ook makkelijker om te beginnen met leren, omdat ik altijd ruim van tevoren weet wat ik moet doen.

Alle kleuren van de regenboog

Zoals je misschien wel hebt opgemerkt, maak ik graag gebruik van kleuren. Door vakken of taken te categoriseren en ze te scheiden door middel van kleur, kan je in één oogopslag zien waar je aan toe bent. Uiteraard maakt het je planning ook een stuk vrolijker.

Iets persoonlijks

Plannen gaat bij iedereen anders: sommige mensen (zoals ik) hebben overzicht en structuur nodig, anderen kunnen zich prima op een toets voorbereiden zonder planning. Uiteindelijk gaat het erom dat je een manier vindt die voor jou werkt. Heb je die nog niet gevonden, dan is het goed om nieuwe dingen uit te proberen. Hopelijk heeft het zien van mijn manier je een beetje geïnspireerd!

Gepubliceerd op 7 september 2023
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.