Zo krijgt mijn verslag een chique lay-out

Door Hidde

Krijg jij als je Word opent spontaan buik- oor- en linkerknieholtepijn? Of nog erger: kun je juist niet zonder WordArt en Comic Sans?  

Scholieren.com heeft een stappenplan ontwikkeld om je werkstuk een nette lay-out te geven. Een must voor een voldoende.

Naast een goede inhoud (ook niet onbelangrijk) worden leraren namelijk intens blij als de lay-out van je werkstuk of verslag mooi en overzichtelijk is. Vaak hangt 20 procent van je cijfer af van de presentatie (da's lay-out en taalgebruik samen). 20 PROCENT! Zo in de pocket.

Stap 1: focus eerst op de inhoud

Hoe graag je ook dat ene moeilijk vindbare lettertype wilt gebruiken voor je titel: don't waste too much time on it en begin met dat waar alles om draait. De inhoud.

Of het nu een (profiel)werkstuk, verslag, scriptie of betoog is: de inhoud telt nog steeds voor 80 procent. Dus sluit Word af en tik eerst je complete inhoud in een simpele tekstverwerker (Kladblok of WordPad bijvoorbeeld). Zonder plaatjes. Zonder mooie lettertypes. Echt.

Stap 2: kopiëren en plakken

Als het goed is, heb je nu een verslag. Goed zo. Nu mag je - eindelijk - Word openen. Kopieer nu je platte tekst (tekst zonder opmaak of andere rotzooi) en plak het in Word.

 

Stap 3: wat je NIET moet doen

Hoe moeilijk het ook is: weersta de verleiding om direct op 'WordArt', 'Comic Sans' of 'Illustraties' te klikken. Van een drukke lay-out wordt niemand blij. Jij krijgt een laag cijfer en je leraar krijgt nachtmerries van de lelijke illustraties die je naast je verslag hebt geplakt.

Stap 4: wat je WEL moet doen

Het magische woord is overzicht. Je pagina's moeten rustig ogen, het liefst allemaal dezelfde opmaak en indeling hebben, niet teveel afbeeldingen bevatten en ook niet teveel verschillende kleuren bevatten (bij voorkeur gewoon zwarte tekst). Kies één bepaalde kleur, lettertype en indeling voor je werkstuk, niet elke pagina iets anders.

Het voorblad idem dito. Vergeet niet de titel (die je bij de eerste stap hebt bedacht, hoop ik) erop te zetten. Ook je naam, klas en het vak waarvoor je het verslag maakt zijn belangrijk om te vermelden.

Tussenkopjes of hoofdstuktitels - die je hopelijk ook bij stap 1 hebt bedacht - mogen natuurlijk wel een afwijkende opmaak hebben: maak ze bijvoorbeeld dikgedrukt. Wel zo handig.

Stap 5: inhoudsopgave, paginanummering, bronvermelding

Moet je ook doen. Bij langere verslagen en werkstukken is het vaak handig om een inhoudsopgave (waar kun je wat vinden?) bij te voegen en de pagina's te nummeren. Als dit verplicht is, wordt het door je leraar gemeld.

Bronvermelding: hetzelfde verhaal. Maak een pagina achterin waarin je alle boeken en websites noteert waar je informatie vandaan hebt gehaald. En zorg dat die bronvermelding goed is. Echt goed. Zoals het moet. Dus klik maar op de link. Mijn tip, ooit geleerd op de basisschool: Google is geen bron. DUS GEBRUIK EEN LINK NAAR DE GEVONDEN WEBSITE ALS BRON. En schrijf niet 'wwww.google.nl' op. Dat is een zoekmachine. Belangrijk verschil.

Stap 6: inleveren

Als je dit complete stappenplan hebt gevolgd, is het tijd om het verslag in te leveren. Het liefst op tijd (dit is de enige regel waar ik nog wel eens vanaf wil wijken). Print het uit, stop het in een mapje (altijd chiquer dan een nietje) en lever het in, of stuur het digitaal op.

Als je het digitaal in moet leveren, doe dan niet te moeilijk. Sla het gewoon op als een .doc/.docx en e-mail het op naar je leraar. Echt, geloof mij: van pdf'jes of .html-bestanden krijgen ze uitslag. En dat wil je niet meemaken.

Stap 7, 8, 9 en 10

En na gedane arbeid is het goed rusten. Neem een glaasje appelsap (of twee!) en spendeer de rest van je ochtend/avond/middag op de bank. Pfoe. Zo'n lay-out maken is niet niks.

Heb jij nog goeie tips voor je medescholieren voor het maken van een lay-out? Deel het hieronder in de reacties!

Trouwens, in deze how-to ga ik ervan uit dat je Microsoft Word (voor Windows of Mac OS X) gebruikt, maar deze tips zijn universeel: ze werken net zo goed met Apple Pages of OpenOffice.

Gepubliceerd op 25 augustus 2012