Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zo kom jij aan gratis schoolfoto's

Zo kom jij aan gratis schoolfoto's

Er bestaat een goede kans dat je voor jouw prachtige schoolfoto’s de portemonnee niet hoeft te trekken. Wat blijkt? Ondanks facturen en incassobrieven, staan veel schoolfotografen juridisch machteloos bij hun verkoop. En dat weten ze zelf ook.

Scheelt je toch weer dat jaarlijkse gedoe met je envelop vol plaatjes van jezelf.

Foto’s terugsturen

Engels, woensdag het vierde uur. De mentor deelt enveloppen met schoolfoto’s uit. Er zit van alles in. Een portretfoto, een klassenfoto, maar ook stickers met mijn hoofd erop. Net als ik een sticker op mijn schrift wil plakken, zie ik de brief. Er staat: ‘Fotovellen die u niet wenst te kopen, stuurt u kosteloos terug naar ons antwoordnummer.’ Dat wordt dus geen stickers plakken, maar teleurgesteld de brief op de brievenbus doen. Of toch niet?

Ik besluit braaf de envelop met schoolfoto’s terug te sturen, maar het voelt dubbel. Waarom doe ik dat eigenlijk? VandenBerg-ID Schoolfotografie, mijn schoolfotograaf die jaarlijks 300.000 leerlingen op de foto zet, kan hoogstwaarschijnlijk niets met mijn foto’s. Die worden dus vernietigd. Naast dat het zonde is dat dat gebeurt, is het wat mij betreft ook een vreemde constructie. Ik krijg van school een envelop met schoolfoto’s en als ik ze niet wil hebben, moet ik moeite doen om deze retour te zenden.

Mag dit?

Maar mag VandenBerg-ID Schoolfotografie dit zomaar van mij vragen? Al snel kom ik bij een rechtszaak uit 2016 bij de rechtbank Overijssel. Hier klaagt de schoolfotograaf een ouder aan voor het niet betalen van een factuur van maar liefst €16,50. De ouder beargumenteert dat het geven van schoolfoto’s aan een kind op school een ongewenste levering is en dat ze niet verplicht is te betalen. De vrouw wordt door de rechter in het gelijk gesteld en de schoolfotograaf wordt veroordeeld tot het betalen van de kosten die de vrouw voor de rechtszaak heeft gemaakt.

Waar op letten?

Ondanks de uitspraak van de rechter, ben ik er nog niet helemaal zeker van dat ik niet verplicht ben de foto’s terug te sturen. Daarom besluit ik een mailtje te sturen naar de ACM (Autoriteit Consument en Markt), om hen te vragen waar je op moet letten als je een pakket met schoolfoto’s ontvangt. Later die dag zie ik een mailtje van de ACM in mijn mailbox: ‘Je hebt geen betalingsverplichting als je de foto’s niet retour stuurt. Dit is in lijn met de uitspraak van de rechter in 2016. Je hebt ook geen betalingsverplichting als je de foto’s op school moet inleveren.’

Confrontatie met schoolfotograaf

Gesterkt door de antwoorden van de ACM, heb ik genoeg vertrouwen om de schoolfotograaf hiermee te confronteren. Ik pak mijn mobiel en toets het nummer van Vandenberg id in. De receptioniste is hoorbaar overrompeld door mijn vraag. Ze aarzelt even, maar dan luidt haar antwoord: "Ik bel u maandag terug, fijne dag nog." Ze belt mij niet terug, dus pak ik maandag nogmaals de telefoon op. De receptioniste heeft nu wél haar woordje klaarliggen: "Wij houden ons aan de wet hoor. Het is geen ongewenste levering, want we laten het de ouders weten."

Toch weer teruggebeld

En dan word ik woensdagochtend plotseling opgebeld door iemand anders van VandenBerg-ID Schoolfotografie. Of ik nog vragen heb over hun werkwijze. "Ja, die heb ik", mompel ik. "Weten jullie dat jullie werkwijze onder een ongewenste levering valt?", vraag ik. De zware mannenstem antwoordt resoluut: "Ja, dat weten wij." Ik heb beet en besluit verder te hengelen. "Waarom sturen jullie dan toch facturen en aanmaningen?"

De nu duidelijk geïrriteerde man antwoordt: "Wij sturen de ouders een herinnering, wat ertoe leidt dat de meeste ouders tot betaling overgaan. Als ouders dan toch de behoefte voelen er een punt van te maken, leggen wij ons erbij neer en ontvangen ze het jaar daarna geen fotopakket." De vis is binnen, dus zeg ik: "Dan weet ik genoeg. Fijne dag nog." De man zucht. "Ja, fijne dag nog."

Gratis foto's

Dus krijg jij van jouw schoolfotograaf een mapje met schoolfoto’s en staat erop dat je deze retour moet sturen als je ze niet wil kopen? Ken je rechten en weet dat je de foto’s niet hoeft te betalen, noch terug te sturen. Bedenk wel: een schoolfotograaf verdient doorgaans niet heel veel. Dus waren je ouders van plan de foto’s te kopen? Dan zou ik aanraden wel gewoon te betalen. Maar anders kan je net zo goed de facturen negeren en de foto’s houden. Je staat er vast weer prachtig op.

Lees ook
Wat de schoolfotograaf allemaal verkeerd doet

Gepubliceerd op 9 december 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.