Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo klink je tien keer zo slim

Zo klink je tien keer zo slim

Ik entameer regelmatig met chargeren terwijl ik mijn huiswerk aan het procrastineren ben omdat ik nou eenmaal ontzettend recalcitrant ben. Snap je? Ik wel.

De ingewikkeldste woorden kunnen soms de simpelste dingen betekenen. Maar maken veel meer indruk op mensen. Op ouders of leraren bijvoorbeeld.

Scholieren.com zet daarom speciaal voor jou de ingewikkeldste woorden die de gewoonste dingen betekenen op een rijtje.

Wie deze in z'n vocabulaire opneemt, klinkt tien keer zo slim. Pardon, gesofisticeerd.

Procrastineren

Het woordje 'procrastineren' betekent simpelweg 'uitstellen'. Je kunt huiswerk maken dus prima procrastineren, en als je dat tegen je docent zegt vindt-'ie het waarschijnlijk nog goed ook.

Recalcitrant

Zelf vind ik dit een ontzettend leuk woord. 'Recalcitrant'. Het betekent 'ongehoorzaam' en kan prima gebruikt worden als je moeder je toeschreeuwt dat je nooit luistert. "Nee, maar, mam, ik ben een puber en al veertien jaar oud en ik heb gewoon het recht om vreselijk recalcitrant te zijn. Nou, doei!"

Entameren

Het woord 'entameren' komt uit het Frans en betekent 'beginnen'. Je kunt entameren met eten, entameren met naar school fietsen of entameren met je huiswerk. Ik denk dat niemand weet wat entameren betekent.

Behalve wij natuurlijk. Neem de proef op de som en entameer eens met het zeggen van 'entameren' op school en op de sportclub. Kijken hoe ze reageren.

Eloquent

Dit betekent 'goedgebekt' en gaat dus gewoon over 'brutalen hebben de halve wereld' met hun geschreeuw en geblaat. Terwijl 'eloquent' meer klinkt als een chique high-tea met de koningin in hoogsteigen persoon. Maar je kunt 'eloquent' gewoon op het schoolplein gebruiken natuurlijk.

Onaneren

Het woordje 'onaneren' betekent 'masturberen' en wordt door veel media nogal eens gebruikt om deze activiteit wat beschaafder te laten lijken. Zoals hier in de Telegraaf bijvoorbeeld.

Echte bikkels gebruiken dit woord natuurlijk in het bijzijn van hun ouders. "Waarom ben je te laat thuis?" - "Ja sorry, ik moest nog even onaneren voordat ik in de bus kon stappen." Bonuspunten voor ouders die denken dat je het over het opladen van je OV-chipkaart hebt.

Exfoliëren

Ik weet zeker dat alle meisjes dit doen. Elke avond en elke ochtend. En sommige jongens misschien ook wel. Exfoliëren is namelijk het verwijderen van dode huidcellen met zo'n crème. Zo'n crème die je bij elke drogist kunt kopen: scrub, voedende dagcrème, herstellende nachtcrème of weet ik wat allemaal niet meer.

Confectiekleding

Nike maakt confectiekleding. Jack and Jones maakt confectiekleding. G-Star maakt confectiekleding. Wij hebben bijna allemaal confectiekleding aan. Alleen dat ene peperdure jurkje uit de P.C. Hooftstraat misschien niet. Confectiekleding is namelijk kleding die in grote aantallen en standaardmaten gemaakt is. 'Lekker goedkoop' dus, maar dan op z'n chiquest gezegd. 

Stoïcijns

"Niemand is bij ons in de mediatheek stoïcijns aan het werk" zou een mooie zin zijn. Stoïcijns betekent ‘onverstoorbaar’ maar klinkt alsof het gaat over een hele dure Franse wijnsoort. Toch leuk.  

Tutoyeren

Deze is ook leuk. 'Tutoyeren' betekent dat je 'je' tegen elkaar mag zeggen in plaats van 'u'. Moet je naar de teamleider of directeur toe omdat je iets fout hebt gedaan? Loop het kantoor in en vraag als eerste of je mag tutoyeren. Wat-'ie vervolgens ook antwoordt:  jíj hebt een goede beurt gemaakt.

Chargeren

Chargeren betekent overdrijven.  We chargeren allemaal wel eens en misschien chargeer ik ook wel door te zeggen dat jullie moeten entameren met het gebruiken van deze woorden met al je eloquente vriendjes en vriendinnetjes.

Maar dat is aan jou. Want als je heel recalcitrant bent doe je 't natuurlijk gewoon lekker niet.

Gepubliceerd op 15 maart 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Onaneren lijkt te veel op het Duits, en mijn vader spreekt bijna vloeiend Duits en hij weet veel (nutteloze) woorden. Dat woord wordt 'm dus niet voor mij. :D
Wel een leuk en nuttig artikel. :)

12 jaar geleden

M.

M.

Het is een beetje jammer dat je in een artikel met moeilijke woorden 'gezegt' ipv 'gezegd' schrijft. Maar voor de rest is het een origineel artikel. Leuk!

12 jaar geleden

K.

K.

Goed gezien. Thanks voor het melden en de complimenten!

12 jaar geleden

T.

T.

Grappig artikel, maar ik denk eerder dat mensen je pretentieus dan slim zullen vinden met zulk taalgebruik...

12 jaar geleden

J.

J.

Zever

12 jaar geleden

S.

S.

@Thomas: daar kun je allicht op anticiperen door de nodige zelfrelativering te betrachten in doen en laten. Nu ga ik thans toiletteren daar ik heibel ondervind van chronische obstipatie.

12 jaar geleden

W.

W.

Grappig, alleen toen ik 'chargeren' gebruikte, dacht iemand dat ik zei dat hij chagrijnig was! :facepalm:

12 jaar geleden

D.

D.

Wow, ik wist van een paar van deze woorden wat ze betekenden.
Nu ben ik echt trots op mezelf.

12 jaar geleden

M.

M.

Mij lijkt het alleen maar irritant, waarom moeilijke woorden gebruiken als het ook makkelijk kan? Waarschijnlijk kennen andere mensen die woorden toch niet, waarna jij je lekker betweterig kan gedragen. En betweterigheid staat nou niet bepaald hoog in het vaandel bij mij. -.-

Tenzij die ander zich ook altijd betweterig gedraagt, en je diegene terug wil pakken. :-)

12 jaar geleden

F.

F.

Leuke woorden :)
Heb ik weer wat dingen geleerd.. xp

12 jaar geleden

G.

G.

weer wat geleerd
jajajajaja zo worden we nog eens wijs
-xxx-

12 jaar geleden

M.

M.

Haha, het is een erg leuk artikel maar er is een probleem...
waarschijnlijk kan ik bijna geen een woord uitspreken?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.