Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee

Zo hou je shoppen een beetje betaalbaar

Noah

Dit scenario herken je vast wel: ben je lekker relaxed aan het winkelen en dan heb je op een gegeven moment je grote liefde gevonden. Broek, trui, jurk, het maakt allemaal niet uit. Jij wilt 'm hebben, dus ga je 'm kopen. Hartstikke leuk! Totdat je een heleboel liefdes hebt gevonden en erachter komt dat je salaris helemaal niet klaar is voor zoveel relaties tegelijk.

Kopen is leuk, maar het is nog leuker als je daarna nog wat geld overhoudt. Het lijkt onmogelijk, maar met deze tips moet je een heel eind kunnen komen.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk (of je halve rekening)

Je denkt te weten wat een goede prijs is voor een bepaald kledingstuk, maar geloof me: dat weet je niet. Kortingen zijn niet bijzonder. Ze zijn er namelijk altijd, omdat nieuwe collecties voor een dure prijs in de winkel worden gepresenteerd (op die mooie tafels) en daarna in het rek verdwijnen. De prijs hangt helemaal niet af van de kleding, maar van hoe de winkel is ingericht en welk gevoel mensen daarbij krijgen: chique of goedkoop. Als je echt wilt weten wat je koopt, moet je grondstoffen van kleding en prijzen met elkaar vergelijken. Gelukkig is dat allemaal heel snel op het internet te vinden. 

2. Feestdagen om de hoek? Zoek de cadeauverpakkingen!

De decemberdagen komen er weer aan en dat is behalve gezellig ook hartstikke voordelig. Er zijn vaak kortingsacties, maar je kunt ook cadeauverpakkingen inslaan. Vooral bij de beauty-winkels zoals de Douglas, Ici Paris en Kiko. Het valt mij op dat mensen niet doorhebben dat cadeauverpakkingen niet alleen mooi, maar ook supervoordelig zijn. Meestal zijn de aanvullende producten in de cadeaubox (bijvoorbeeld douchegel bij je geurtje) namelijk grrratiss! Genoeg reden om in de winkel (of al van te voren) eens aan het rekenen te slaan..

3. Pluk je school met je CJP-pas 

Dit jaar is 'ie groen, vorig jaar was 'ie blauw: je CJP-pas. Je krijgt 'm waarschijnlijk elk jaar van school en de kans is groot dat het felbegeerde pasje daarna voor de rest van het jaar in je kluisje belandt. En dat terwijl jij teveel aan het betalen bent. Met je CJP krijg je namelijk korting op alles wat ons scholierenhartje begeert. Bijvoorbeeld musea, voorstellingen, elektronica, maar ook: KLEDING! Zo krijg je bijvoorbeeld bij de WE-fashion maarliefst 15% korting en geloof me, dan kan de korting flink oplopen.

4. Dure smaak? Fashion-outlets!

Je zal altijd mensen overhouden die gewoon een dure smaak hebben, zoals ik bijvoorbeeld. Hoe debiel veel korting Hugo Boss of Tommy Hilfiger ook geven in hun winkels: voor de meeste scholieren is het gewoon onbetaalbaar. Geen zorgen! De duurdere merken zijn voor de meeste mensen niet te betalen en daarom zijn er fashion-outlets in het leven geroepen: hallelujah! Daar worden de oudere collecties verkocht tegen een lagere prijs, met korting dus. Zorg er gewoon voor dat je tijdens de sale (meestal twee keer per jaar) gaat, want dan heb je korting op korting! 

5. Wees eerlijk tegen winkelpersoneel

Het lijkt misschien zo dat winkelpersoneel je alleen maar zoveel mogelijk dure kleding aan wil smeren en dat moeten ze natuurlijk ook van de baas, maar als je gewoon eerlijk bent over je budget zijn ze altijd bereid met je mee te denken. Verborgen oude collecties, kortingsbonnen waar de klant niets van weet en trucjes om korting op korting te krijgen - alleen de medewerkers van de winkel zelf weten ervan. 

6. Oriënterend shoppen

Least but not last doe je eigen cultuur gewoon eens eer aan en ga 'kijken kijken, maar niet kopen'! Veel kleding uit de nieuwe collectie wordt binnen een paar maanden in prijs verlaagd en gaat tijdens de sale in het volgende seizoen voor een prikkie de winkel uit. Ook stelen kledingwinkels elkaars ideeën. Negen van de tien keer kan je daarom ergens anders een goedkoper alternatief vinden. Kijk daarvoor bijvoorbeeld eens op Zalando. Kopen is leuk, maar soms bespaart een beetje geduld je gewoon een heleboel geld!

Gepubliceerd op 8 december 2016

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.