Zo haalde ik mijn Engels op naar een 9. Zónder bijles

Zo haalde ik mijn Engels op naar een 9. Zónder bijles

Aan het begin van de middelbare school was Engels niet mijn sterkste vak: ik vond de lerares saai, vergat altijd mijn boeken en haatte de oneindige woordenlijsten. In de tweede ben ik in een jaar tijd opgeklommen van een 4 naar een 9 en daar kwam geen bijles aan te pas. Het kwam ook niet doordat ik beter ging opletten. Hoewel ik een betere docent had, paste de manier waarop we het op school leerden niet echt bij mij. In dit artikel geef ik 6 tips hoe je je cijfers voor een vreemde taal (in dit geval Engels) op school kunt verbeteren zonder ook maar een schoolboek open te hoeven slaan.

Een nieuwe taal leren is moeilijk. Niet alleen omdat het anders klinkt dan je moedertaal, maar het heeft ook nog allerlei uitzonderingen en andere regels. Het is daarom niet gek dat veel van mijn klasgenoten en vrienden hier moeite mee hebben. Er komt heel wat kijken bij het leren van een nieuwe taal. Zo moet je hele woordenlijsten uit je hoofd leren, de uitspraak oefenen en dan ook nog allerlei grammaticaregels kennen. Fucking lastig, maar ook leuk, als je het op een manier leert die bij je past.

Er zijn verschillende manieren om een taal te leren en er is niet één manier die voor iedereen werkt. Wat ik heb gedaan om mijn Engels op te halen, werkte voor mij en misschien niet voor een ander. Misschien dat mijn tips voor jou niet meteen zullen resulteren in een negen, maar ze kunnen waarschijnlijk wel helpen.

Een taal leer je makkelijk als je jong bent. Dat komt omdat je continu aan de nieuwe taal blootgesteld wordt. Na je twaalfde wordt het elk jaar lastiger om een nieuwe taal te leren. Gelukkig zijn er een hele hoop manieren om een taal, als tiener, toch onder de knie te krijgen. Het belangrijkste hierbij is dus dat je zoveel mogelijk met de taal in aanraking komt. 

Buitenlanders

De reden dat mijn Engels verbeterd is, is kort samen te vatten met: ‘het internet’. Ik praatte in de tweede veel met mensen uit verschillende werelddelen: van Amerika tot Nieuw-Zeeland. We ontmoetten elkaar via via, op concerten of op vakantie. Dat eindeloze appen leidde tot nieuwe vriendschappen én een verbeterd Engels. Praten met mensen van wie het de moedertaal is helpt heel erg. Vooral als ze geen Nederlands spreken en je dus echt op het Engels aangewezen bent.

Don’t worry!

Als je dan met een native speaker praat, is het belangrijk dat je je geen zorgen maakt over je accent, of over foutjes. Fouten maken gebeurt, want het is niet je  eerste taal. Het hoort erbij. Mensen wiens eerste taal Engels is, spreken zelden vloeiend Nederlands. Ze kunnen jouw Engels dan ook moeilijk bekritiseren. Verder maakt het helemaal niet uit als je foutjes maakt, zolang je boodschap maar overkomt. Vraag wel aan degene met wie je praat of ze foutjes willen verbeteren; daar kun je van leren.  

Netflix

Ook Engels, Frans- en Duitstalige series zijn goed voor je cijfers. Dat iedereen om mij heen altijd in de klas netflixt (één van de vele voordelen van een laptopklas zijn) wordt door de leraar vaak niet in dank afgenomen, maar het is wel goed voor het leren van een andere taal. Zeker als we daarbij ook nog oortjes in hebben en de uitspraak kunnen horen. Ondertiteling in de vreemde taal die je leert is wel een must, omdat je dan beter nadenkt over wat er precies gezegd wordt en de spelling beter leert, naar mijn ervaring.

Mijn leraar Engels zei ooit een leerling gehad te hebben die nooit naar de lessen kwam, maar een negen haalde op haar eindexamen, puur door Netflix, en ik geloof hem! Bovendien kun je zo jezelf voor de gek houden dat je ‘productief’ bent terwijl je je favoriete serie kijkt. Zo lang je maar geen Nederlandse ondertiteling gebruikt. Een win-win situatie dus. 

YouTube

Naast Netflix, is ook YouTube heel goed voor je Engels. Via Engelse Youtubers leer je vaak, zonder ondertiteling, Engels spreken en bovendien hebben ze een informele manier van praten. Ook Franse of Spaanse youtubers (denk aan Norman fait des vidéos of HolaSoyGerman) kunnen je goed helpen. Hierdoor leer je de taal wat spontaner spreken dan op school.


Achtergrond

Naast Netflix en Youtube-filmpjes is daar natuurlijk nog altijd de oldschool tv. Nieuwszenders op de achtergrond aan laten staan als je leert, op je telefoon zit of voordat je gaat slapen, helpt met je taalverwerving. Je hoeft er niet eens expres naar te luisteren, maar door het op de achtergrond aan te hebben staan, raak je meer gewend aan de taal en de uitspraak.

Instagram

 Via Instagram zijn er veel accounts die video’s of foto’s van veelgemaakte fouten in het Engels plaatsen, of tips voor je uitspraak. Zo bijvoorbeeld  @englishwithnab, of @buffiduberman. Maar ook gewoon met instagrammers praten, lange captions van beroemdheden lezen of zelfs memes, kunnen helpen. 

Deze zijn er ook voor Frans, Spaans of Duits. (vooral grappig is het Spaanse memeaccount: ''memes en español - de heelhollandmemed van Latijns-Amerika)

Er zijn dus een heleboel manieren om Engels of een andere vreemde taal te leren buiten het leslokaal. En ze zijn nog leuk ook. Je kunt nieuwe natives ontmoeten of via series, YouTube en Instagram Engels leren. Maak je geen zorgen om fouten te maken en oefen zo veel mogelijk. Dan weet ik zeker dat je voor de volgende toets een goed cijfer kunt halen!

Gepubliceerd op 28 januari 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.