Zo gaat jouw introductieweek eruitzien

Zo gaat jouw introductieweek eruitzien

Met de middelbare school officieel afgerond en je diploma in de pocket is het tijd om je klaar te maken voor het volgende avontuur: studeren. De introductieweek is dé manier om bekend te worden met een nieuwe stad, de uni of hogeschool en studiegenoten. Corona heeft dit helaas een stuk lastiger gemaakt. Benieuwd hoe jouw introweek eruit gaat zien? Lees het in deze blog. 

UPDATE: Op donderdag 6 augustus maakte het kabinet bekend dat de fysieke introductie-activiteiten voor nieuwe studenten onder strenge voorwaarden kunnen doorgaan. In de praktijk komt het erop neer dat studieverenigingen en studentensportverenigingen alleen fysieke activiteiten organiseren die nodig zijn voor de introductie van een studie of sport. Ook dat gebeurt in kleine groepen, met een eindtijd van uiterlijk 22.00 uur. Er wordt geen alcohol bij gedronken. Ontgroeningen van studentenverenigingen zijn niet toegestaan. 

In april maakte premier Rutte bekend dat alle evenementen tot 1 september niet door mogen gaan. Voor de organisaties van de introductieweken in heel het land betekende dit dat ze opnieuw om de tekentafel moesten gaan zitten. Digitale tours door de stad, livestreams van dj's, maar ook fysieke activiteiten waar de 1,5 meter-regel in acht kan worden genomen maken nu deel uit van de programma's. 

In deze blog lees je informatie over de introductieweken in Utrecht, Groningen, Wageningen, Delft, Rotterdam, Maastricht, Amsterdam en Tilburg.

UIT Utrecht: 10 t/m 12 augustus

Ook voor het bestuur van de UIT (Utrechtse Introductietijd) was het flink balen dat er een streep ging door de evenementen. "We voelden de bui al hangen toen de lockdown inging", vertelt bestuurslid Jean-Paul. "We zijn eigenlijk van voren af aan begonnen en je komt dan al snel uit op iets digitaals."

De UIT is ingekort van vijf naar drie dagen. "Zo kunnen we de dagen makkelijker vullen. De thema's zijn hetzelfde: maandag staat de stad Utrecht centraal, dinsdag de verenigingen en woensdag cultuur en studentenwelzijn. Via een interactief platform organiseren we een 360 graden tour door Utrecht met informatie in een voice-over en we gaan in video's langs bij belangrijke personen en gebouwen. Ook krijgt elke studentenvereniging de kans om zich in 20 seconden voor te stellen in een video."

Zo lang de deelnemers zich aan de maatregelen houden, stimuleert de organisatie hen om samen te kijken naar de digitale activiteiten. "Dan heb je toch een beetje het gevoel van 'samen'. We zijn nog aan het kijken of we ook fysieke activiteiten kunnen organiseren, maar het is nog niet duidelijk of dat gaat lukken."

Jean-Paul wil aan alle aankomende studenten in Utrecht meegeven dat ze er hoe dan iets moois van gaan maken. "Doe gewoon mee, het is de beste start van je studententijd."

KEI-week Groningen: 10 t/m 14 augustus

"Na de eerste persconferentie in maart zijn we meteen aan de slag gegaan met alternatieve scenario's", vertelt Floris Ganzeboom, voorzitter van de KEI-week in Groningen. "Toen op 21 april duidelijk werd dat evenementen tot 1 september niet door mochten gaan, zijn we volle bak aan de slag gegaan met het opzetten van een alternatieve KEI-week."

Ook in Groningen zal de week grotendeels online zijn. "Daarnaast werken we aan fysieke onderdelen, maar daarvoor zijn we afhankelijk van de maatregelen die in augustus gelden." Voor het online programma ligt de focus op het informeren van de aankomend studenten over hun nieuwe studentenstad, Groningen. "Feestelijke evenementen zijn lastig om online te organiseren. We geven dus vooral informatie over de stad Groningen, studentenverenigingen en -organisaties en andere relevante onderwerpen zoals studeren, financiën, seks, drugs en alcohol."

Deelnemers worden net als andere jaren in groepjes ingedeeld met ouderejaars studenten als begeleider. "Of die groepjes ook samen mogen komen, is afhankelijk van wat er mag. Het zou leuk zijn als groepjes fysiek kunnen samenkomen om mee te doen met de programma-onderdelen."

Of er ook fysieke onderdelen zullen plaatsvinden, is nog onzeker. "We zullen op korte termijn het hele programma naar buiten brengen, dus aan deelnemers wil ik vooral aanraden onze social media en website in de gaten te houden." De inschrijvingen voor de KEI-week zijn al geopend. 


Meer weten over verenigingen? Check dan Studententijd de podcast over verenigingen.

AID Wageningen: 13 t/m 16 augustus en 18 t/m 21 augustus

Ook de organisatie van de AID (Annual Introduction Days) in Wageningen ging terug de brainstormfase in toen bekend werd dat de week niet door kon gaan als gepland. "In plaats van een zesdaagse week, doen we twee vierdaagse introducties", vertelt Lisa Moolhuijzen, secretaris van het bestuur. De deelnemers worden dan op basis van studie ingedeeld."

Door twee kleinere groepen te ontvangen, verwacht de organisatie dat iedereen zich beter aan de regels kan houden. "De deelnemers worden zoals altijd in groepjes opgedeeld met mentoren. Iedereen volgt hetzelfde programma, maar in een andere volgorde zodat we de groepjes kunnen spreiden."

Er is een dagdeel dat de studenten naar hun studie gaan, er is een sportdag, een fietstour door de omgeving van Wageningen, ze gaan langs bij studentenverenigingen, er is een online pubquiz en een online festival. "We proberen zo veel mogelijk fysiek te doen. Wageningen is een vrij kleine studentenstad, dus dat maakt het makkelijker." 

Ook komt er begin juli een online platform met tekstjes van verenigingen, organisaties en studieverenigingen om deelnemers een beeld te geven van wat Wageningen te bieden heeft. 

Lisa adviseert aankomende studenten in Wageningen het allemaal rustig op hen af te laten komen. "Het komt allemaal goed. Geniet ervan, wij zorgen ervoor dat je je thuis gaat voelen."

De inschrijvingen voor de AID zijn open.

Owee Delft: 14 t/m 16 augustus + ontvangstdagen

Melanie de Reus, secretaris van de Owee in Delft, vertelt dat het bestuur het voor de persconferentie al had zien aankomen dat de week niet op de normale manier door zou kunnen gaan. "We zijn helemaal opnieuw begonnen en gaan kijken naar de mogelijkheden. We kwamen al snel uit op een digitaal programma." 

Het bestuur werd in tweeën gedeeld: de ene helft ging het digitale programma uitwerken, de rest ging nadenken over fysieke mogelijkheden. "We hebben nu een driedaags digitaal programma van 14 t/m 16 augustus. De opening is digitaal, studenten- en studieverenigingen zenden content uit en eigenlijk proberen we nu online alles te laten zien wat je normaal gesproken zou meemaken."

Na de digitale dagen zijn er nog zeven ontvangstdagen. "Tijdens deze dagen laten we elke dag een aantal deelnemers naar Delft komen, zo'n 450 per keer. Zij worden verdeeld over de stad en de campus in hun groepje van tien studenten en één of twee mentoren. In hun groepje gaan ze de stad verkennen, naar verenigingen, er is een campustour en een kleine informatiemarkt. Deze dingen zijn voornamelijk buiten zodat het makkelijker is voor iedereen om zich aan de 1,5 meter afstand te houden."

De verantwoordelijkheid dat dit goed en veilig verloopt, ligt voor een groot deel bij de mentoren. "Normaal gesproken gaan ze met de deelnemers feesten en leuke dingen doen. Nu moeten ze er vooral voor zorgen dat de maatregelen worden nageleefd. Hier worden ze dan ook goed op getraind."

Je kunt je sinds deze week inschrijven voor de OWee.

Eurekaweek Rotterdam: 16 t/m 20 augustus

"Toen we hieraan begonnen hebben we getekend voor een uitdaging, en die hebben we gekregen ook", vertelt Sander Doude van Troostwijk, voorzitter van de Eurekaweek in Rotterdam. Toen definitief bekend werd dat de week niet door kon gaan als gepland, is het bestuur om tafel gaan zitten. "We werken met drie peilers: het leren kennen van het studentenleven, van de universiteit en van Rotterdam."

"We hebben besloten zo veel mogelijk fysieke dingen te doen en hiermee zijn we gekomen op een 'blended Eurekaweek'. We denken dat er offline nog steeds heel veel kan." De week begint op 17 augustus en duurt tot donderdag 20 augustus. Voor internationals is er op 16 augustus nog een extra dag. "Maandag, dinsdag en woensdag zijn fysiek, donderdag online. We zijn naar plekken gaan kijken waar we kleinschalige fysieke activiteiten kunnen organiseren en we zijn bezig een platform te ontwikkelen waar informatie en online activiteiten op komen." 

De fysieke activiteiten zullen door de hele stad plaatsvinden, vertelt Sander. "Dat zijn bijvoorbeeld sportworkshops op velden, we kijken naar horeca waar we dingen op terrassen kunnen organiseren, een silent disco en op de campus kunnen we bijvoorbeeld quizzen en spelletjes doen. Zo lang de 1,5 meter maar in acht kan worden genomen."

De precieze planning is nog niet helemaal rond, maar Sander adviseert alle aankomende Rotterdamse studenten om mee te doen. "De beste manier om Rotterdam te leren kennen, is door er naartoe te komen."

De inschrijvingen voor de Eurekaweek zijn geopend.

INKOM Maastricht: 17 t/m 21 augustus

"Het was een behoorlijke klap toen we hoorden dat de evenementen van de INKOM niet door konden gaan", vertelt Milou Berdenis van Berlekom, voorzitter van de introductieweek in Maastricht. "We zijn meteen verschillende scenario's gaan opstellen". Het thema van INKOM 2020 is 'Enter the Unknown'. "Wie had gedacht dat dat zo toepasselijk zou zijn?"

Ook in Maastricht wordt er een digitaal programma opgezet. "We organiseren digitale workshops, bijvoorbeeld over hoe je je studentenleven zo duurzaam mogelijk kunt inrichten, we organiseren workouts, 's middags mogen studentenverenigingen dingen uitzenden en 's avonds hebben we elke avond een ander programma met bijvoorbeeld pubquizzen. Onze biercantus is de grootste van de Benelux, dus die wilden we graag door laten gaan. De cantusband neemt hun optreden op en zo kan iedereen vanuit huis meezingen met een biertje erbij."

Ondertussen wordt er ook hard nagedacht over fysieke mogelijkheden. "Daar moeten we veel mensen naar laten kijken voordat we dat naar buiten kunnen brengen. Het moet in ieder geval zo veilig mogelijk in kleine groepjes. Er zullen drie tot vier momenten zijn dat groepjes toch kunnen samenkomen. Eind juni, begin juli hopen we daar meer duidelijkheid over te kunnen geven."

De inschrijvingen voor de INKOM zijn al geopend.

Intreeweek Amsterdam: 24 t/m 27 augustus

"We zagen de bui al hangen, maar zijn doorgegaan met de planning tot we een definitieve 'nee' kregen", vertelt Wouter Christiaansen, voorzitter van de Intreeweek in Amsterdam. "De persconferentie was een flinke domper, maar we hebben daarna meteen het roer omgegooid."

"We hebben ons afgevraagd: 'wat zouden studenten in deze tijd willen en wat kan er?' We willen studenten kennis laten maken met de UvA, de stad en met elkaar. Vooral dat laatste is nu een grote uitdaging." Vanuit de drie peilers cultuur, sport en feest is het bestuur gaan kijken naar de mogelijkheden.

Ook in Amsterdam zal een groot deel van het programma online plaatsvinden. "We beginnen met een vette opening met muziek en filmpjes en waarschijnlijk zal het live worden uitgezonden zodat deelnemers live kunnen meepraten in een chat. Er worden online spelletjes georganiseerd waarmee deelnemers hun groepje kunnen leren kennen, er zijn online workshops, workouts, masterclasses van bn'ers en we eindigen met een knallende afsluiting. Drie dj's gaan dan via livestreams op bijzondere plekken van de UvA draaien."

Het is onzeker of er ook fysieke activiteiten gaan plaatsvinden. "Als je met een groepje van 10 mensen 1,5 meter afstand moet houden, blokkeer je meteen de hele straat. De focus wordt sowieso online."

Op 1 juli gaan de inschrijvingen open. "Zet het in je agenda. Het kost weinig en je krijgt er een hoop leuke dingen voor terug, ook al gaat het anders dan normaal."

TOP week Tilburg: 24 t/m 28 augustus

De bestuursleden van de Tilburgse TOP week baalden flink na het nieuws dat evenementen tot 1 september niet door mochten gaan.  "De dag erna hebben we meteen de knop omgezet", vertelt vicevoorzitter Féline de Vries. "Online of fysiek, we wilden er alsnog een supertoffe introductieweek van maken."

Ze legt uit dat de TOP week draait om drie dingen: studenten leren kennen, de stad Tilburg en het Tilburgse studentenleven. "Hier wilden we het nieuwe programma op inrichten. We zijn opnieuw gaan brainstormen en hebben veel leuke dingen bedacht."

Er zal in ieder geval samengewerkt worden met de universiteit. "De week begint met info over de universiteit zelf over praktische dingen als het opzoeken van je rooster. Dinsdag is er een 'explore 013 fair' waar studenten kennis kunnen maken met bijvoorbeeld de studenten-, studie- en sportverenigingen. Deze is online, maar gaan we fysiek laten plaatsvinden als dat mogelijk is."

Verder wordt er een stadstour georganiseerd en en een Sports Class. Ook deze zijn vooralsnog online, maar zullen als dat kan alsnog fysiek plaatsvinden. "De Top cantus is altijd het hart van de TOP week, die wilden we hoe dan ook laten doorgaan. Die willen we uitzenden en we hopen dat tegen die tijd kleine groepjes samen mogen komen zodat ze het vanuit huis kunnen meemaken. Vrijdag eindigen we af met een online festival om het toch knallend af te sluiten."

Alle informatie over de activiteiten en een aantal activiteiten zelf zijn te volgen op een online, interactief platform. "Deelnemers kunnen vanaf de app heel het programma volgen en ook vragen stellen via een chat. Zo hebben we alle informatie op een plek."

"Meedoen aan de TOP Week is de beste manier om volledig voorbereid aan je studentenleven te beginnen", wil Féline aan toekomstige studenten in Tilburg meegeven. De inschrijvingen zijn geopend. 

Gepubliceerd op 16 juni 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie