Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo check je welke info Facebook over jou heeft opgeslagen. #MediaMania

Zo check je welke info Facebook over jou heeft opgeslagen. #MediaMania

Door David

Facebook is eigenlijk alweer achterhaald. Vanaf het moment dat zelfs opa en oma een profiel aanmaakten, zijn wij massaal vertrokken naar Instagram en Snapchat. Toch is Facebook jou nog niet vergeten. Alles wat jij op het sociale medium deed en doet wordt opgeslagen. Dat is niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat je nu je eigen dossier met alle verzamelde informatie over jezelf kan opvragen en inzien. Maar is dit wel alle informatie die ze van jou hebben?

MediaMania is de nieuwe blogreeks op scholieren.com die jou alles vertelt over de media van vandaag. Van openbare wifi-netwerken tot fake news en van online leertools tot de grootste snapchatblunders van docenten.

Het dossier (papapaaam)

Je moet even moeite doen, maar met een paar klikken, een activatiemail en vijf minuutjes geduld heb je je eigen informatiedossier in handen. In dit bestand kan je alle privéchats vinden die je ooit hebt gestuurd met datum en tijd er bij. Ook zijn alle tijdlijnposts, foto's, video's, livestreams en je hele contactenbestand terug te vinden. Nee, niet alleen je Facebookcontacten maar de hele contactenlijst uit je telefoon heeft Facebook in bezit omdat jij nou eenmaal de algemene voorwaarden hebt geaccepteerd - waarschijnlijk zonder die te lezen.  Maar interessanter is alle advertentieinformatie. Op welke advertenties heb je wanneer geklikt en aan de hand van welke zoektermen wordt wordt jij getarget?

Hieronder zie je hoe je jouw dossier moet binnen hengelen.

Is dit echt alle informatie die Facebook van ons heeft?

De laatste jaren is er steeds meer nieuws rondom privacy de wereld ingepompt. Hier speelt een bedrijf als Facebook natuurlijk ook op in door te benadrukken dat ze heel transparant is. Maar aan de hand van ons Facebookgedrag weten ze nog veel meer van ons dan dat ze laten zien in dit dossier. 

Onderzoek van de universiteit van Standford liet zien dat Facebook-likes gebruikt kunnen worden om individuele eigenschappen van Facebookers te voorspellen. Aan de hand van jouw gedrag op Facebook is dus te achterhalen wat je seksuele geaardheid, etniciteit, intelligentie, leeftijd, politieke opvatting en zelfs je gebruik van verslavende middelen is. Dat is dan best wel weer eng.

Niets te verbergen?

En misschien denk je: "Die informatie mogen ze best weten, ik heb toch niets te verbergen". Maar met die uitspraak moet je uitkijken. Je weet niet wat er over vijftig jaar met al jouw online informatie gedaan wordt. Aan wie is het doorverkocht en wie heeft over vijftig jaar de macht? Je hebt nauwelijks controle over wie jouw data kan inzien. Zo gaan ze in China al best ver als het gaat om online privacy.

Chinese gekkies

In de Chinese stad Shenzhen wordt al een test gedaan met gezichtsherkenning in het openbaar vervoer. Wanneer je vijf keer door rood loopt, kom je op een zwarte lijst te staan. Hierdoor kan je geen lening meer afsluiten en een huis of auto kopen. Maar de plannen van de Chinese president gaan nog verder. Als het aan hem ligt gaat al het online gedrag van de Chinezen  meetellen voor een sociale rating. Wat je kijkt, liked, chat en zelfs waar, wanneer en met wie je bent, bepaalt wat de sociale score wordt. Hoe lager de score, hoe minder je kan en mag. En het nare is: de overheid bepaalt welke onderwerpen en video's een lage score opleveren. Net een BlackMirror-aflevering toch?

Dus

Gelukkig heb jij nog wel een beetje controle over je eigen data met je zojuist gedownloade dossier. Best leuk om al die berichtjes van vet lang geleden weer terug te lezen toch? Maar besef wel dat jij niet de enige bent die van al die leuke gesprekken kan meegenieten.

Meer lezen over digitale privacy?

Leestip: 'Je hebt wél iets te verbergen'  van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis

Gepubliceerd op 8 maart 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.