"Zittenblijven is zo erg nog niet"

"Zittenblijven is zo erg nog niet"

Door Merel

Een schooljaar blijven zitten? Van tevoren lijkt het een ramp, maar de meeste zittenblijvers zijn na afloop best positief over hun doublurejaar.

Twee derde van de jongeren die ooit niet over mochten, zegt dat ze daar uiteindelijk veel voordeel van hebben gehad. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag.

Natuurlijk baalden de 400 ondervraagde (ex-)zittenblijvers in het begin flink van het feit dat ze niet over mochten, maar na afloop viel dat best mee. Ze haalden hogere cijfers en waren beter voorbereid op hun eindexamens, vinden ze. 

Het zelfvertrouwen ging er ook niet bepaald op achteruit: bij 39% van de ondervraagde zittenblijvers bleef dat gelijk, en bijna een derde (31%) gaf aan dat het zelfvertrouwen zelfs groeide doordat ze een jaar opnieuw moesten doen.

Afschaffen

Sommige deskundigen vinden dat zittenblijven 'afgeschaft' moet worden, omdat het de overheid veel geld kost en het alleen maar demotiverend werkt voor een scholier die toch al te lage cijfers haalt. 

De meeste doublanten zelf zijn het hier echter niet mee eens: 67% zegt dat het extra jaar niet demotiverend heeft gewerkt. Eén ondervraagde zegt: "Ik vond het erg, maar achteraf ben ik blij dat ik ben blijven zitten. Ik deed daarna alleen maar extra mijn best en ging beter nadenken over mijn toekomst. Als ik niet was blijven zitten, had ik er waarschijnlijk met de pet naar gegooid."

Vrienden

Hoewel de meeste jongeren aangaven dat ze zich al snel thuis voelden in hun nieuwe klas, vonden ze het feit dat hun vrienden wèl over gingen het moeilijkste aspect van het doubleren.

Maar waarom mochten ze eigenlijk niet over? Daar hadden de zittenblijvers verschillende redenen voor. De grootste groep (45%) geeft aan het eerste jaar gewoon te weinig te hebben gedaan, maar er zijn er ook veel (39%) die zeggen dat de herhaling het echt nodig was. Bovendien geeft 55% van de deelnemers aan dat school hen niet goed genoeg begeleidde om betere cijfers te halen. Ook konden ze ook wel wat extra persoonlijke hulp gebruiken bij het maken van hun profielkeuze en de overgang naar meer zelfstandig leren in de bovenbouw.

Zomerschool tegen zittenblijven

De zomerschool, een nieuw systeem waarin mogelijke zittenblijvers twee weken extra bijgespijkerd worden in de vakantie om zo toch over te kunnen gaan, lijkt 66% van de eerdere zittenblijvers een goed idee. Toch denkt meer dan de helft van de ondervraagden niet dat ze door het volgen van de summerschool zelf alsnog over zouden zijn gegaan.

En jij? Ben jij blijven zitten? Hoe beviel dat?

Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 2 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. Ga je ons missen? check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 16 juli 2013
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

ik ben in 4 havo blijven zitten, en ik vond het nuttig omdat ik van profiel mocht wisselen. nu ben ik helaas alsnog gezakt op 2 vakken, maar ik denk dat als ik volgend jaar alsnog mijn diploma haal, dat een nuttiger diploma is voor de studie die ik wil gaan doen dan het profiel wat ik eerst was. dat vrienden gaan over probleem had ik niet trouwens, van de 100 havisten die mijn school had zijn er ongeveer 20 blijven zitten dat jaar ;)

9 jaar geleden

M.

M.

Ik ben in 4 havo blijven zitten, omdat k een half jaar niet naar school kon. Ik vond dit juist fijn, omdat ik een nieuw profiel kon kiezen met vakken die ik wel leuk vond en goed in was en k was me veel bewuster van cijfers die meetelden voor t eindexamen enzo.

9 jaar geleden

M.

M.

misschien was k als k wel gwn t jaar had afgemaakt ook wel blijven zitten, want ik vond de vakken niet leuk en was er slecht in en had dus slechte cijfers. Nu ben ik met gemiddeld een 7 geslaagd :)

9 jaar geleden

A.

A.

Ik ben in 4 VWO blijven zitten, ik denk zelf vooral omdat ik vast zat aan een vakkenpakket waarin ik het simpelweg niet naar mijn zin had. Ik ben autistisch, waardoor ik intensievere begeleiding kreeg dan mijn klasgenoten. Ik had aangegeven in de derde dat ik N&G wilden doen, maar omdat mijn cijfer voor wiskunde zo slecht was (een 5) werd voor mij besloten dat ik beter zou passen in het C&M profiel. Hoewel ik daarvan echt van streek was, ik haatte geschiedenis, aardrijkskunde en economie dus ik vond standaard een 6 halen daarvoor prima, en later met lood in mijn schoenen naar school ging ben ik ervan overtuigd dat mijn docenten echt het beste met mij voor hadden. Ik vind het vooralsnog wel jammer dat er niet geluisterd werd naar wat ik wilde, want in de vierde stond ik weer een 8 voor wiskunde A. Toen ik vóór de herfstvakantie had aangegeven dat ik dit niet wilde en zó vreselikk graag N&G wilde doen, zei mijn mentrix van de derde die in de bovenbouw ook lesgaf dat ik het N&G moest loslaten, het zou veel te moeilijk zijn voor mij. Vervolgens deed ik er alles aan om dat jaar over te gaan, ook al haatte ik het profiel, ik ging vier dagen in de week naar de HSB, maar dat dit alles weinig effect had wist ik een half jaar van tevoren wel aangezien het hoogste cijfer dat ik tot dan toe had behaald voor aardrijkskunde een 5,7 was.
Ik bleef zitten met een 5 voor geschiedenis en een 4 voor aardrijkskunde, mijn mentor (die overigens niet had meebeslist over mijn profiel) vertelde mijn moeder dat ik beter op het VWO kon blijven dan direct naar de Havo gaan en datzelfde gehate profiel daar in het vierde jaar over te moeten doen. Ik mocht eindelijk N&G doen, maar toch zou ik mijn leraren in de derde willen vragen: was dit nou echt nodig? Ik had toch duidelijk gezegd dat ik dit niet wilde? En als ze echt goed naar mijn cijferlijst hadden gekeken van de derde die ik onlangs ergens heb teruggevonden en ze hadden mij het voordeel van de twijfel gegeven zou ik zeggen dat het alleen maar onlogisch was om me C&M te laten doen (ak: 6.0 ; ec; 5.3 ; gs; 7.0 geen idee hoe ik dat voor elkaar had gekregen ; natuurkunde; 7.0 en scheikunde; 8.0, biologie hadden we niet dat jaar).

9 jaar geleden

A.

A.

het voordeel van de twijfel wat betreft wiskunde, bedoelde ik... Beetje jammer ook van die spelfouten! =D

9 jaar geleden

N.

N.

Ik ben blijven zitten op 3 vwo (tweetalig), echt balen!
Dit is dus m'n 2e jaar 3 vwo.

Evaluatie vorig jaar:
- Beste schooljaar ooit
- veel plezier gehad
- niks geleerd
- geen reet uitgevoerd

daardoor ben ik blijven zitten. Ja, het was leuk, maar als het geen bijdrage levert aan mijn ontwikkeling heb ik er nog niks aan...
Nu sla ik dus mijn boeken open en zie ik echt vragen die ik me echt niet herinner van vorig jaar. En echt, leren hoeft ook niet echt, gewoon doornemen en klaar, allemaal 9's
had ik vorig jaar ook gekund toch!

Nou merk ik wel dat ik wat serieuzer ben geworden, wat volwassener, ik ben echt begonnen met denken. Blijven zitten is goed geweest voor mij, maar ik zou het anderen niet aanraden, ik hoop dat ik hiermee een voorbeeld kan zijn (voor hoe het NIET moet)

;)

8 jaar geleden