Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zittenblijven is zinloos

Zittenblijven is zinloos

 De lerarenvakbond CNV Onderwijs stelt voor om zittenblijven zoveel mogelijk te voorkomen. Waarom doen ze dat eigenlijk? En hoe? Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs, legt 't uit in een gastcolumn.

Stel, je hebt een bijbaan in de supermarkt als vakkenvuller. Je vult een paar schappen en dan blijkt dat je de borrelnootjes en de chips niet netjes hebt neergezet. Het moet over.

Wat doe je? Haal je alle schappen leeg en begin je helemaal opnieuw, of ga je naar het vak waar de borrelnootjes en de chips liggen en zorg je dat die er weer netjes uitzien? Ik denk het laatste.

Alles overdoen

Toch gaat het in het onderwijs anders. Sommige scholieren staan voor de talen een 8, maar de exacte vakken leveren problemen op. Met drie keer een 5 heb je een probleem. Je verliest een jaar, omdat alles over moet. Ook de vakken Nederlands, Engels, Duits en Frans waar je al een 8 voor stond.

Misschien kun je er in het volgende jaar een 9 van maken, maar echt zinvol is het natuurlijk niet. Uiteindelijk gaat het erom dat de vakken waar je een 5 voor staat naar minimaal een 6 gaan, maar het liefst natuurlijk nog hoger.

Zomerschool

Wat betreft CNV Onderwijs kunnen scholen voor zulke leerlingen een totaalpakket aan hulp aanbieden, waardoor de kans van slagen groot is. Zit die kans er niet in, of ontbreekt de motivatie dan resteert 'degradatie' naar een andere onderwijssoort. Een vwo'er mag het dan op de havo proberen.

Is de motivatie wel in orde en is het mogelijk de ontbrekende kennis bij te spijkeren, dan is er groen licht om door te gaan op het vwo. Je krijgt dan bijles voor de vakken die niet goed gaan. Bijvoorbeeld door huiswerkbegeleiding of op een zomerschool in de buurt waar je intensief en gericht aan het werk gaat met die vakken waar je moeite nee hebt. Het kost je een paar weken van je zomervakantie, maar uiteindelijk ga je een heel jaar minder naar school!

Minder zittenblijvers

Dit nieuwe systeem wat we voorstellen gaat uit van het positieve. Er straalt ambitie uit: met extra inzet van leraren en leerling kunnen we het Nederlandse onderwijs nog beter maken, en zo blijven minder leerlingen zitten. Recht op het doel af. Met als resultaat dat je in de kortst mogelijke tijd een diploma in handen hebt waar je trots op kunt zijn.

En dat is dan nog maar het begin. In een land dat een toonaangevende kenniseconomie wil zijn, moet je een leven lang leren. Het zou zonde zijn om dan in de beginjaren de schooltijd onnodig te rekken.

Gepubliceerd op 29 mei 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Een topidee!
Omdat we al genoeg gemotiveerde leraren hebben, vooral alle slechte overspannen leraren waar mijn school van stikt en de leraren die nog aan de opleiding moeten beginnen.
En omdat scholen dan bang zijn voor meer mensen die het examen niet halen en nog meer gekke fratsen uit gaan halen om de slagingspercentages hoog te houden, als ze het onderwijs beter willen en eerlijker dan moeten ze vooral zo doorgaan!

11 jaar geleden

M.

M.

like

11 jaar geleden

M.

M.

Maar zittenblijven blijft dan toch nog wel mogelijk?
Stel dat je een periode mist door ziekte of wat dan ook, dat kun je vrij lastig inhalen op zomerschool en zakken naar een lager niveau lijkt me dan best klote.

11 jaar geleden

N.

N.

Inderdaad, helemaal top!
De meeste leerlingen die blijven zitten staan natuurlijk voor een deel 8en en de rest 5en. Dus dat kunnen ze makkelijk inhalen. En die enkeling die blijft zitten omdat ze toch echt bij meer dingen achterblijven kunnen het best op een ander niveau proberen met andere onderwerpen. Want ja, havo en vwo zijn uiteraard precies hetzelfde op het niveau na dan.

En nu even serieus.. Zijn zij zelf wel overtuigd van het plan? Dit kan niet werken toch.

11 jaar geleden

D.

D.

Dit kan uitkomst bieden voor mij!

11 jaar geleden

K.

K.

Ik vind dit op zich een heel goed idee, maar volgens mij werkt dit lang niet voor alle zittenblijvers. Ik denk dat het deel luiwammesen + leerlingen die álle vakken lastig vinden, groter is dan-'ie denkt.

En wat als je door ziekte of een lastige thuissituatie teveel onvoldoendes hebt gehaald? Word je dan ook gedwongen tot zomerschool of degradatie, terwijl je het niveau verder prima aankan?

11 jaar geleden

A.

A.

hoi

6 jaar geleden

P.

P.

Dankjewel voor dit artikel over zittenblijven. Ik denk dat je gelijk hebt dat zittenblijven een beetje een vreemde oplossing is als een leerling slechts op een paar vakken slecht heeft gescoord. Wanneer er echter sprake is van een grote achterstand in de ontwikkeling of er een heel schooljaar gewoon erg slecht is opgelet door afwezigheid, dan is het misschien nog best een goed idee. http://www.summercamp.nl/summer-school-england

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.