Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Zes films die KCV logisch maken

Zes films die KCV logisch maken

Door Tim

Rare jongens, die Romeinen! Al die keizers, veldslagen en historische verhalen zijn maar moeilijk uit elkaar te houden. Daarom zes films die je wat meer leren over de klassieken.

Heb je geen Klassieke Culturele Vorming? Het zijn ook échte blockbusters, dus sowieso heel leuk om te kijken!

Steengoeie films waar je stiekem iets van opsteekt. In deze filmrubriek maandelijks aandelijks een lijst die je avonden lang - met de gordijnen dicht en de laptop open - de pan uit entertaint. Eerder al oorlogsfilms, Franse films en films die je Duits aktualisieren.

1. Troy (2004) [IMDb-rating 7,1]

Bewerkte versie van de Illias en Odyssee door Homerus, met in de hoofdrollen Brad Pitt en Orlando Bloom. Veel vechten, liefde, verwoestingen en 'n beetje romantiek! Ook leuk voor meisjes, al is het alleen maar vanwege de weinig verhullende harnassen, waar de film overigens ook een oscarnominatie voor kreeg.

2. Rome (Serie) [IMDb-rating 9,0]

Ga er maar 'ns voor zitten, want deze serie laat mooi zien hoe het leven van een rijke familie in het Oude Rome eruit zag. Er is een deel 'Rome' voor nagebouwd, en dat zie je terug in de kwaliteit: niet voor niets krijgt deze film de allerhoogste score van IMDb. Historisch erg correct, aanrader!

3. 300 (2006) [IMDb-rating 7,6]

De term 'artistieke vrijheid' nam de regisseur wel erg serieus: deze film gaat over de Slag bij Thermopylae, maar alles is wel heel erg aangepast. Dat maakt 't overigens geen slechte film. Vooral bekend van parodie 'Meet the Spartans'.

4. Ben Hur (1959) [IMDb-rating 8,2]

Bekendste verfilming van de roman Ben-Hur: A Tale of the Christ. Het verhaal gaat over een joodse handelaar (Ben-Hur) die moet kiezen of hij Rome of Judeau trouw is. Hij wordt uiteindelijk de beste wagenmenner die het Romeinse Rijk gekend heeft. De film behaalde elf Oscars en is zo te vergelijken met Titanic en Lord of the Rings.

5. Alexander (2004) [IMDb-rating 5,4]

Ondanks 't lage cijfer op IMDb is Alexander écht wel een toffe film om te zien. De film vertelt over het leven van Alexander en de grote successen die hij behaalde bij veldslagen.

Angelina Jolie speelt erin, ondanks dat ze voor deze rol een Razzie-nominatie kreeg (die voor de slechtste hoofdrolspeelster). De muziek won échte prijzen en is van de bekende componist Vangelis (Conquest of Paradise van 1492).

6. Gladiator (2000) [IMDb-rating 8,5]

Een succesvol generaal wordt slaaf in Afrika na een vete met Keizer Commodus. Slaven werden in die tijd ook gebruikt als gladiatoren en zo komt vechtersbaas Maximus in die scene terecht. Sterker nog, het blijkt zijn roeping. Uiteindelijk vecht hij zich een weg terug naar Rome waar hij zijn echte identiteit moet onthullen aan de keizer. Winnaar van vijf Oscars, waaronder die voor de beste film en beste acteur (Russell Crowe).

Gepubliceerd op 17 december 2012

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Simon

Simon

Ik vond Troy en Alexander nogal trage vehikels. Troy schijnt trouwens geen recht te doen aan het oorspronkelijke verhaal: alle mystiek is eruit gehaald. Of zo. De oudheid is niet echt mijn dingetje. Gladiator en 300 vond ik echt te gek.

9 jaar geleden

Z.

Z.Van de mystiek weet ik niet veel, maar in Troy sterft Menelaos, terwijl hij volgens de Ilias de oorlog overleeft. Verder zijn Briseis en Chryseis één persoon in de film. Achilles is ouder dan Patroklos, maar dit is in meerdere films zo, aangezien het een soort schande is dat Achilles een betere vechter is dan de oudere Patroklos. Er zitten nog meer fouten in maar die ben ik vergeten.

Een betere film over de Trojaanse oorlog is Helen of Troy.

Ja, KCV en Latijn zijn mijn favoriete vakken.

9 jaar geleden

J.

J.

Het is toch Klassieke Culturele Vorming?

9 jaar geleden

I.

I.

Ik ben lekker

4 jaar geleden