Worden LGBT-jongeren geaccepteerd op school?
Vandaag is het paarse vrijdag: veel scholieren gaan in 't paars naar school om een statement te maken tegen homo- en transgenderfobie. Dat blijft soms namelijk nog best een lastig onderwerp, doordat er bijvoorbeeld een gebrek aan informatie is. Ik sprak een aantal scholieren die hierover mee kunnen praten. Hoe ervaren zij hun geaardheid op school? En wat kunnen scholen wel wat beter doen?
Helemaal geaccepteerd
Eileen (18) is bi (links op de foto) en voelt zich naar eigen zeggen "Zeker geaccepteerd als biseksueel op school". "Ik word in de klas gewoon normaal behandeld, niemand doet anders tegen mij sinds ik uit de kast gekomen ben. Ik krijg hoogstens weleens een vraag over mijn geaardheid, maar dat vind ik niet erg." Ze vindt het fijn dat ze niet opeens apart behandeld wordt. "Ik vind het natuurlijk het fijnst als mensen mij gewoon als alle andere scholieren behandelen."
Gemene grappen over haar geaardheid worden er niet gemaakt. "Alleen vrienden of ikzelf maken weleens een geintje, maar dat is natuurlijk helemaal niet erg."
Ondanks het feit dat Eileen goed behandeld wordt op school, vindt ze wel dat er ruimte blijft voor verbeteren: "De acceptatie van homo's, lesbiennes, bi's en transgenders ligt bij mij op school hoog, maar de school zou er wel meer info over mogen geven. Soms krijg ik namelijk een vraag waardoor ik me een beetje ongemakkelijk voel. Die beantwoord ik dan wel, want het zorgt voor meer kennis, maar ik weet zeker dat als mijn school praatjes zou houden over verschillen in geslachten en seksualiteit, zulke vragen minder voor zullen komen."
Volwassenenonderwijs
Guus (17) is homo en wordt ook als gelijke behandeld op school. "Als homo voel ik mij niet anders dan de rest. Dat vind ik erg prettig." Guus denkt dat die fijne omgang vooral komt door zijn school: "Ik zit nu op het volwassenenonderwijs en dat zorgt denk ik al voor een meer volwassen omgang. Zo krijg ik nooit vervelende opmerking of grapjes naar mijn hoofd geslingerd."
Er kan volgens Guus nog wel wat verbeterd worden: "Zelf denk ik dat de educatie over homoseksualiteit op de meeste middelbare scholen nog wel beter kan. Hier heb ik geen last van discriminatie, maar dat ligt denk ik vooral aan het feit dat ik op een ander soort school zit."
Praten met volwassenen
Lies (18) is transgender. Ze is nog niet zo lang uit de kast en wil daarom anoniem blijven. "Toen ik uit de kast kwam kreeg ik uitsluitend positieve en meelevende reacties van klasgenoten en anderen." Soms krijgt ze nog wel een opmerking naar haar hoofd geslingerd, wat ze minder fijn vindt: "Wat ik wel een paar keer meemaakte is dat ik achter m'n rug iemand een opmerking hoorde maken over het feit dat ik steeds hetzelfde droeg. Dat vond ik wel vervelend, maar ik weet niet of het met mijn transgender-zijn te maken heeft. Maar wat inlevingsvermogen was wel op z'n plaats geweest; kleding kopen is zo lastig!"
Om die reden denkt ook Lies dat lessen over seksualiteit geen slecht idee zouden zijn: "Het is namelijk zo dat, vooral in lagere klassen, mensen nog steeds schelden met de woorden 'homo' of ' gay'. Dat stoort mij enorm. Het zal wel een modedingetje zijn, maar hoe dan ook bevordert het absoluut niet de acceptatie van LGBT-mensen en ik vind het best wel respectloos."
Ook tipt ze scholen dat er wat duidelijker naar voren mag komen met wie je op school kan praten. "Een maatschappelijk werkster, mentor, of iemand anders. Als je met zaken als seksualiteit of je gender worstelt is het fijn als je daar gewoon open over kunt praten met een volwassene."
1 seconde geleden
D.
D.
Op mijn school werd je juist gigantisch gepest als je homo, bi, lesbisch of transgender was. :(
9 jaar geleden
Antwoorden