Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Wonderbroeders: even lekker grinniken

Wonderbroeders: even lekker grinniken

Door Lotte

Vandaag op het film-menu: Wonderbroeders. Een komedie van Neerlandsche bodem (en nu niet gaan roepen: 'Bèèèh, Nederlandse films zijn nooit leuk', want Nederlandse films zijn hartstikke vaak helemaal fantastisch), over monniken, een klooster en een vleugje SM. Ik zit er klaar voor.

Guttegut, wat zijn er tegenwoordig toch veel films in de bioscoop! Gelukkig is Lotte er om je de helpende hand te bieden: elke maand kiest ze er twee uit om te checken of het je zuurverdiende geld waard is. Deze week: de komedie Wonderbroeders.

Lekker bidden

De film gaat over vijf monniken, gespeeld door vijf puike acteurs (o.a. Ton Kas, Thomas Acda en de onweerstaanbare Egbert Jan Weeber), die in een rete-oud klooster wonen. Ze leiden een chill bestaan; beetje bidden, beetje bier drinken, beetje tafeltennissen, beetje mopjes tappen, helemaal goed. Tot er plots een vrouw in parmantig mantelpakje op de stoep staat om te vertellen dat van het oude klooster een wellness resort gemaakt gaat worden. De vijf monniken moeten dus oprotten, er is vast nog wel een plekje voor ze in het oersaaie stilteklooster in Uchelen.

Als de koffers na veel tegenstribbelen ingepakt zijn, gebeurt er een wonder. Hun Jezus-beeld bloedt! Een teken van God! HALLELUJAH! Ja sorry, welness-gedoe, maar als er ineens hele bedevaarten worden georganiseerd om het bloedende beeld te zien, kan de boel niet zomaar omgebouwd worden. En dan gebeuren er nog allemaal dingen (iets met SM enzo), maar ik ga natuurlijk niet spoilen. Dat ga je maar lekker zelf zien.

Geen meesterwerk

Of nou ja, ik verklap één dingetje: de film is geen meesterwerk die je leven drastisch zal veranderen. Het verhaal is best voorspelbaar, het is niet ontroerend of hartverwarmend, en ik heb nou ook weer niet gejankt van het lachen. Maar is dat zo'n extreem probleem? Hij is zeker geestig en onderhoudend, en vooral niet te moeilijk. Je kunt je hersens op nul zetten en lekker lachen.

En Egbert-Jan Weeber, alias het grote Godsgeschenk aan deze wereld, is eigenlijk überhaupt al een reden om deze film te gaan zien. Allerlaatste spoiler: deze film bevat een shot van meneer Weeber in onderbroek. IN ONDERBROEK! Wederom: HALLELUJAH!

Er zijn zoveel negatieve vooroordelen zijn over deze film, dat is jammer. Want als deze film Frans was geweest, hadden we 'm vast bestempeld als arthouse en de hemel in geprezen. Dus laat het Nederlandse stempeltje en de (wéér) lelijke poster voor wat het is: als je gewoon even lekker wilt grinniken, is deze film je centjes meer dan waard. Amen.

Gepubliceerd op 15 oktober 2014
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.