Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wiskundeleraar met uitsterven bedreigd

Wiskundeleraar met uitsterven bedreigd

Als je jongeren vraagt wat ze later willen worden, zullen er weinig enthousiast 'wiskundeleraar!' roepen. Nederland heeft namelijk een ernstig tekort aan wiskundeleraren, laat het Platform Wiskunde Nederland vandaag aan het AD weten. En deze zijn - juist nu - ontzettend van belang op de arbeidsmarkt. 

Om erachter te komen wat dit voor ons leerlingen kan betekenen, bel ik Remco van der Hofstad van het Wiskunde Platform Nederland.

Aanmoediging

Volgens Van der Hofstad is het allang bekend dat er een tekort aan wiskundeleraren zou ontstaan. "Steeds minder mensen zijn namelijk wiskunde gaan studeren." Dit was een paar jaar geleden al duidelijk, waarna er werd voorspeld dat dit een probleem op zou gaan leveren. "Dat punt hebben we nu bereikt."

Maar aan alleen een noodkreet heb je niets. "We moeten de opleiding efficiënter inrichten. Nu moet je eerst een bachelor wiskunde halen, die drie jaar duurt. Daarna moet je ook nog eens doorleren voor leraar." Dit zou jongeren afschrikken. "Als er niet gauw wat wordt gedaan aan de structuur van deze opleiding, zal het probleem alleen maar verergeren", voorspelt Van der Hofstad.

Toch kan het probleem niet snel opgelost worden. "Meer instroom in wiskunde-opleidingen, zou geweldig zijn. Helaas werkt dit alleen op lange termijn, en zal het tekort voorlopig nog blijven voortbestaan."

Voor de klas

Niet alleen de schoolleiding zal lijden onder dit tekort. Juist wij, als scholieren, zullen hier veel van kunnen merken. "Het risico is dat we niet meer kritisch kunnen zijn. Hoe meer keuze, hoe hoger het niveau van de uitgekozen leraren. En juist voor een vak zo belangrijk als wiskunde, hebben we goede docenten nodig."

Dus was je nog niet van plan om wiskunde te studeren; doe het wel, vindt van der Hofstad. "Want wat is er leuker dan jongeren te inspireren en te laten groeien in een vak waar ze zo veel aan zullen hebben in hun latere leven?"

Wiskunde is een belangrijk vak, wat we niet mogen verwaarlozen. Daarom moeten we samen zorgen dat we het nog lang kunnen leren. Steun ons daarom in onze missie deze zeldzame soort te behouden. #RedDeWiskundedocent! 

Gepubliceerd op 30 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

..

..

Waarom zou iemand überhaupt wiskunde leraar worden voor een modaal maandsalaris als je véél meer kan verdienen in het bedrijfsleven als je een bachelor + master diploma met veel wiskunde bezit? Ik zeg niet dat je het alleen voor het geld moet doen, maar het is en blijft wel een belangrijke motivator. Je moet lesgeven wel heel leuk vinden als je er een véél hoger salaris voor wilt inruilen. Daarnaast zijn de meeste leerlingen ongeïnteresseerd en bovendien moet je vaak nog na schooltijd uren nakijken. Het enige voordeel is dat je lang vakantie hebt -- maar zo vaak naar het buitenland kan je niet met zo'n karig salaris. Een salarisverhoging lijkt mij dus nodig om meer wiskunde docenten te trekken.

9 jaar geleden

O.

O.

Volgens die meneer heb ik heel erg veel aan wiskunde. Toch ben ik nog steeds aan het wachten op de dag dat ik logaritmen in het echte leven ga gebruiken.

9 jaar geleden

M.

M.

Wat gaat ge studeren?

9 jaar geleden

W.

W.

Dit is een misvatting, omdat je misschien geen logaritmes gaat gebruiken in het echte leven, betekent dat niet dat het leren werken ermee totaal nutteloos is. Wiskunde is een vak wat gaat over universele waarheden en het vak vereist een hoog niveau van abstract denken en redeneren. Vaardigheden die bij veel studies belangrijk zijn en vaak van pas komen. Heel veel vakken zal je in het dagelijks leven niet 1, 2, 3 gebruiken: maar dit betekent niet dat ze nutteloos zijn. Ik gebruik ook niet dagelijks geschiedenis, economie of aardrijkskunde.

9 jaar geleden

O.

O.

Wiskunde zou weer een keuzevak moeten worden.
Veel leerlingen waaronder ik, hebben het meer op taalvakken, dan op wiskunde. Bovendien gaat de bakker mij niet vragen: 'Dat is dan 5x-(6+7)^4 euro.

9 jaar geleden

W.

W.

De bakker vraagt je ook niks in het Frans/Spaans/Duits/Engels, in ieder geval niet in Nederland. Dat je iets niet in het dagelijks leven gebruikt neemt niet weg dat het misschien nuttig is.

9 jaar geleden

M.

M.

Veel leerlingen hebben het meer op met bètavakken, toch zijn ze veroordeeld tot allerlei alfavakken. Zoals Nederlands, Engels + nog een moderne vreemde taal, CKV. In de onderbouw is het nog erger, daar krijgen alle bètakindertjes verplicht Nederlands, Engels, Duits, Frans, Geschiedenis, Aardrijkskunde, Economie, Tekenen en Muziek. (Vergeet ik er nog een?) Meestal staan daar niet veel bètavakken tegenover. Wiskunde krijgt iedereen in alle onderbouwjaren, maar natuurkunde, scheikunde en biologie worden volgens mij nergens 3 jaar lang gegeven. Waar klagen al die alfa's over? Ze hebben een luizenleventje met al die alfavakken en gaan dan ook nog zeuren over dat ene bètavakje in de bovenbouw, wiskunde A of C. Wiskunde C stelt natuurlijk helemaal niks voor. Bèta's hebben veel meer recht om te klagen. Een alfa-onderbouw en een bovenbouw die ook voor de helft met alfavakken ingevuld wordt. Voor mijzelf waren de talen niet zo'n probleem, maar ik heb bèta's gezien die heel wat meer moeite hadden met de talen.

9 jaar geleden

J.

J.

Wat vooral jammer is dat er zelden iemand uitlegt waarvoor je wiskunde nodig zou kunnen hebben.
Niet alleen om wiskunde-leraar te worden. Dat laatste zal niet eenieders ambitie zijn, al is leraar in het VO een leuk én goed betaald (!) beroep.

Wiskunde is de basis van natuurkunde,
natuurkunde is de basis van techniek.
Big Data is sowieso wiskunde. En daar valt wellicht héél veel geld in te verdienen: hoe orden je die enorme stroom aan gegevens.
Wiskunde is de basis voor veel risico-analyses op de beurs, voor verzekeringsmaatschappijen én het bankwezen.
Etc, etc.
Een wiskundige kan vast veel meer aansprekende voorbeelden geven dan ik.
Voor veel mensen blijft wiskunde daarom een abstract verhaal, terwijl BV-Nederland veel geld aan wiskunde schijnt te verdienen.

9 jaar geleden

V.

V.

Ergens denk ik dat de vaardigheden die je bij wiskunde leert wel echt nuttig zijn voor de rest van je leven, waaronder logica en problemen oplossen.

9 jaar geleden

W.

W.

lekker laten uitsterven

9 jaar geleden

W.

W.

@mwb het is logisch dat je engels en nederlands verplicht hebt want daar heb je gewoon heel veel aan en in de bovenbouw heb je alleen verplicht een extra taal bij vwo maar als je op zoon hoog niveau zit moet je dat ook wel kunnen denk ik

9 jaar geleden

M.

M.



Nee, sommigen zijn helemaal niet goed in talen en gaan ook nooit wat doen met die extra taal.

Als je op het VWO zit moet je ook wel een beetje wiskunde kunnen. Wiskunde A stelt weinig voor en wiskunde C helemaal niks. Alfa's hebben niks te klagen. Bovendien zijn er genoeg alfa-opleidingen waarbij statistiek om de hoek komt kijken. Dan kan het echt geen kwaad om een klein beetje wiskunde A of C gehad te hebben.

9 jaar geleden

F.

F.

Oh nee! Geen wiskunde voor mij. Ook al is er goed werk in te vinden, ik zoek wel een andere baan ;)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.