Wij zijn geen fucking padvinders!

Wij zijn geen fucking padvinders!

Door Bram

Beste lezers, ik ben niet helemaal eerlijk tegen jullie geweest. Er is iets wat jullie niet van mij weten en dat knaagt diep van binnen. Ik gooi het er nu dus maar uit.

Ik zit op scouting.

En ja, nu begint natuurlijk het gezeik. Ik word natuurlijk meteen gebombardeerd tot autist die in een apenpakkie knoopjes gaat leggen terwijl hij een vuurtje stookt waar hij als een mislukte indiaan omheen zal gaan dansen. Laat ik jullie nog wat meer shockeren: dat ben ik niet. Sterker nog: dat zijn de meeste scouts niet.

Daarom lijkt dit me ook het juiste moment om een aantal misvattingen over scouting te ontkrachten.

1. Scouting is een soort militaire organisatie

Militair zijn we niet, want militairen zijn vaak geordend en gedisciplineerd. Onze scouting is vooral een zootje ongeregeld en discipline hebben we alleen als we daar zin in hebben. We zijn geen leger, we zijn gewoon een chille vriendengroep die eens in de week samenkomt.

2. Scouts doen alleen maar aan knopen leggen, fikkies stoken en hutten bouwen

Doen we niet, alleen als de noodzaak er is. Ik heb ooit wel leren knopen, maar daar doen we tegenwoordig echt he-le-maal niets meer mee. Alleen als we het echt nodig hebben. Vuur stoken doen we wel, maar dat is dan ook gewoon gezellig. Doe je ook op je jongerenvakantie. En hutten bouwen... Kom op, dat vond jij ook leuk toen je zeven was, dus toen deden we dat ook. Nu vind jij dat niet meer leuk. Wij ook niet. We zijn best normaal.

3. We dragen de hele avond door een apenpakkie

Veel mensen bij scouting hebben er een hekel aan: het welbekende uniform. Het bevestigt min of meer de orde en discipline die scouting tot een militaire organisatie zouden maken. Daarom wordt de blouse en das door steeds meer scoutinggroepen in de ban gedaan. Bij ons geldt dat we die dingen, zodra we de avond geopend hebben, meteen in een hoek flikkeren.

4. Scouting is voor mensen met een sociale achterstand

Helaas denken veel mensen dat dit zo is. Ook de ouders van kinderen met een sociale achterstand, waardoor deze steeds vaker bij scouting terecht komen. Nou heb ik niets tegen kinderen die moeite hebben met vrienden maken, absoluut niet. Maar besef dat als je een complete groep creëert met deze kinderen, ze daar totaal geen profijt van hebben. De meeste scouts zijn dan ook al vrij sociaal van zichzelf.

5. Scouting, dat zijn toch padvinders?

Dit is een boodschap vanuit alle scouts naar alle mensen die ons padvinders noemen: met alle respect, maar WIJ ZIJN GEEN FUCKING PADVINDERS! De term padvinder is al sinds 1973 van de baan, dus je loopt 40 jaar achter. Wij zijn geen Kwik, Kwek en Kwak, of schattige meisjes uit Phineas en Ferb.

En dat is ook meteen de essentie van dit artikel: wij zijn geen gekke mensen met rare pakjes die de hele dag proberen om zo nerdy mogelijk door het leven te gaan. Wij zijn een chille groep vrienden die iedere week samenkomt om iets gezelligs te ondernemen. Kom anders een keertje meedraaien. Je apenpak mag je thuislaten.

Gepubliceerd op 5 oktober 2013

REACTIES

S.

S.

Wow fack Bram! Dit had ik niet achter je verwacht.. Gadverdamme, scouting! En ik vond je blogs eerst nog wel zo leuk..

9 jaar geleden

L.

L.

misschien als je is een keertje meedoet dat je er dan wel anders over denkt want zoals bram al zegt is het gewoon een hechte vriendengroep!

9 jaar geleden

P.

P.

heldin!

9 jaar geleden

P.

P.

wrm is scouting niet leuk dan ik zit er ook op

9 jaar geleden

A.

A.

wtf man wat een ****** artikel. als jij op scouting zit ben je gewoon gek. ik dacht dat je aardige jongen was maar na dit gelezen te hebben.............

9 jaar geleden

A.

A.

doe ff normaal!! alleen omdat hij onder scouting zit vind je hem niet aardig meer. wat een mongool ben je dan. scouting is echt super leuk! ik zit er ook onder en wij doen elke week ook alleen maar chille en af en toe bijvoorbeeld zwemmen. als scouting niet de naam scouting had gehad had je er misschien we heel anders over gedacht!! dus oordeel niet zo over mensen omdat ze onder scouting zitten!

9 jaar geleden

P.

P.

wtfff

9 jaar geleden

L.

L.

really denk jij op deze manier over mensen? Het zou me niks verbazen als jij zon persoon bent dat eerst best oke lijkt en dan zodra iemand tegen jou zegt dat ie iets 'ongewoons' zpals jij scouting schinbaar ziet, doet jij gelijk op degene afknapt zonder te weten wat het is... denk na voor je iets zegt en oordeel niet over iets waar je geen verstand van hebt

7 jaar geleden

Kim

Kim

wtf jij gaat toch ook met vrienden dingen doen en scouting is niks anders dan met vrienden wat doen. dus dan zou je je zelf ook saai moeten vinden..

7 jaar geleden

L.

L.

Yes eindelijk iemand die ons verdedigt dankjewel bram.

9 jaar geleden

T.

T.

Wat te klagen, met klachten kun je terecht bij scouting schijndel.

9 jaar geleden

A.

A.

padvinders zijn in alle gevallen zielige kinderen die niet kunnen sporten en houterig zijn MET een sociale achterstand

9 jaar geleden

T.

T.

ken toch genoeg mensen die sporten op hoog niveau en ook aan scouting doen

9 jaar geleden

M.

M.

wow goed gezegd jongen! Maar goed dat padvinders niet meer bestaan!!

9 jaar geleden

T.

T.

stap een willekeurige scoutingroep binnen rond stam opkomst en roep dat nog es een keer ;)

9 jaar geleden

A.

A.

doe normaal, ik zit bij scouting en ik sport super veel, heb super veel vrienden, ik heb GEEN sociale achterstand en ik zit op havo. OORDEEL NIET ZOMAAR OVER MENSEN DIE ONDER SCOUTING ZITTEN !

9 jaar geleden

F.

F.

ik hoop voor jou een beetje dat je zelf scout bent en dat dit sarcastisch was, indien niet slaan al deze dingen waarschijnlijk op jou. Ik zit op het gymnasium en in mijn omgeving zitten er heel veel mensen op scouting. Bijna allemaal sporten ze regelmatig (hockey/voetbal/tennis) en hebben ze veel vrienden. Jouw mening is bij deze dus ontkracht.

9 jaar geleden

E.

E.

Wa ben jij voor een klapmongool zeg... hoe kun jij nou oordelen over iets als je niet eens weet hoe het zit. Mijn sport gaat nog steeds super goed mijn modellen cariere doet het ook goed ik heb geen achterstand of een stornis maar zit wel op scouting als leiding gevende. En dan wat is het probleem onee grapje niet ons probleem maar JOU probleem want wij zijn 1 grote familie ben benieuwd wat jij later hebt echt gewoon RESPECTLOOS

9 jaar geleden

I.

I.

das dan heel jammer voor jou want toevallig heb ik geen sociale achterstand en de rest van heel mijn scoutinggroep ook niet dus je moet gewoon je mond houden

7 jaar geleden

D.

D.

ik vind dat niet kunnen er zijn genoeg mensen die op scouting zitten. Ik heb er ook op gezeten maar door omstandigheden moest ik er af . En dat vind ik heel jammer. Scouting is niet voor mensen die niet kunnen sporten. Doe jij ons na ? Met een tas van 25 kilo op je rug een end gaan wandelen. En dan onder het wandelen nog de leukste lol hebben.

Ik vind niet dat je zo over scouting kan praten of ben je zn voetbal of hoky fanaat. Sorry hoor scouting is een samen komst van gezellige mensen die activiteiten doen

7 jaar geleden

B.

B.

Wat ben jij een maf zeg. Denk dat je de scoutingplank echt volledig mis slaat. Als dit volgens jou scouting is, ben je echt een mongool. Respectloos.

9 jaar geleden

N.

N.

Gelukkig zijn er geen padvinders meer @adriano

9 jaar geleden

B.

B.

wtf!?! ik zit in een groep met meer dan 40 man

en zo ken ik nog tientallen andere groepen

9 jaar geleden

L.

L.

ik vind dat sommige mensen echt is een keer naar scouting toe moeten komen en dan pas beslissen wat ze ervan vinden als ze een keer hebben meegedraaid !

9 jaar geleden

A.

A.

inderdaad linda! mee eens, scouting is super leuk!

9 jaar geleden

S.

S.

Nice klinkt goed wij dragen de uniformen eigenlijk nooit en ik xal me nooit schamen voor scouting want ik ven er trots op. Iedereen weet het dan ook en iedereen moet toch zelf weten wat ie doet ik ren tenminste niet wekelijks achter een bal aan

9 jaar geleden

J.

J.

Wat de scouting betreft ben ik net als mijn vader en opa. Ik heb een HEKEL aan de scouting. Dat komt met name doordat de scouting zich altijd 'belangrijker' of 'beter' voelt dan de rest van de bevolking, en zich daar ook zo naar gedraagt! En waarom doen ze zo? Omdat ze 'beter' zijn dan de rest omdat ze mensen 'helpen', en 'belangrijk zijn' voor de maatschappij, maar dat is niet zo! Ik haat het dan ook dat je de scouting altijd en overal bij openbare evenementen als 'organisatielid' aantreft. Volgens mij gaat het de scouts alleen maar om aandacht voor de 'goede daden' die ze verrichten. Bah!

9 jaar geleden

O.

O.

Beste Jochem, kun jij een concreet voorbeeld geven van scouts die zich beter voordoen dan anderen, ik kan er namelijk niet zo opkomen. Ik vind het daarnaast ook nog een beetje kortzichtig dat je eerst zegt dat scouts niet helpen en daarna een duidelijk voorbeeld geeft van een helpende functie van de scout, namelijk als zijnde organisatielid. Je relativeert hier niet alleen je eigen argument, je haalt hem er zelfs onderuit op een toon waarop je je argument lijkt te onderbouwen. Dus ook in dit geval: Bah!

9 jaar geleden

J.

J.

deze reactie slaat helemaal nergens op... bij scouting doe je dingen die je ook gewoon met een groep vrienden doet zoals naar feesten enzo.. en ja we doen soms ook wel eens echte scouting dingen als knopen en koken maar dat echt niet zo vaak en wat betreft dat beter voelen van jou volgens mij heb je het meest verkeerde beeld van scoutingmensen... en dat bij activiteiten dat doen de meeste groepen alleen maar om geld bij elkaar te krijgen voor leuke activiteiten die we ook helemaal zelf betalen en we voelen ons echt niet beter dan de rest van de wereld...

9 jaar geleden

K.

K.

Jammer dat het in de eerste zin fout gaat met 'gebombardeerd tot autist'. Als ambassadeur van Samen Sterk tegen Stigma kom ik op voor mensen met psychische problemen. Dat kan van alles zijn: autisme, borderline, ADHD, psychose, bipolair. Ik heb gevraagd of Gijs (die van het spotje van SIRE) ook nog wil reageren op je artikel.

9 jaar geleden

Bram

Bram

Beste Karin, ik vraag me af waar dat fout gaat. Ik heb namelijk niets, maar dan ook niets tegen autisten. Ik heb vrienden met autisme en ook vrienden met andere psychische problemen. Wat ik zeg, is dat dat het eerste oordeel is dat men heeft wanneer ik vertel dat ik op scouting zit, is dat ze denken dat ik een autist ben, dat iedereen op scouting een autist is zelfs. En dat is niet zo. Niet omdat wij iets tegen autisten hebben, niet omdat we ze niet begrijpen, gewoon omdat we zonder autisme geboren zijn. Dat is een verschil.

9 jaar geleden

K.

K.

Beste Bram,
Leuke poging om scouting tof te laten lijken door het belachelijk te maken, maar hoe wou je nou respect van je klasgenootjes krijgen als je zelf zo respectloos over je hobby schrijft? Ik schaam me als scout wel een beetje voor je en snap de reacties van Sophie en annoniempje wel; je maakt het zelf belachelijk door het als een veredelde jeugdsoos neer te zetten.

Ben je scout? Maak plezier, maar gedraag je als een behoorlijke scout. Wees er trots op en let the haters hate...

9 jaar geleden

M.

M.

9 jaar geleden

J.

J.

Wat een reacties. Als je geen idee hebt wat scouting is, wat bij veel mensen het geval is, heb dan ook geen vooroordelen. En @jochem, af en toe iets 'goed' doen is niet verkeerd maar dat is niet de insteek van scouting. En natuurlijk, er zijn mensen die graag goede dingen doen en dat ze trots zijn dat ze dat doen, maar laten we daar vooral waardering voor hebben en ook mensen die niet bij de scouting doen (godzijdank) af en toe goede dingen voor de maatschappij. Jammer dat jou heel je leven door je vader en opa is aangepraat dat scouting verschrikkelijk is. Ik zou zeggen; stap er overheen en doe gewoon een keer mee, dan mag je vertellen wat scouting is en wat voor een hekel je eraan hebt.

9 jaar geleden

J.

J.

Ik zeg niet dat het verkeerd is om iets goeds te doen, ik doe het zelf ook. Ik probeer alleen maar te zeggen dat ik alleen maar scouts ken die het alleen gaat om de waardering voor hun 'harde werk'.

De reden dat ik zo denk is niet dat mijn vader en opa me dat hebben verteld, ik zeg alleen dat zij er net zo over denken. Ik heb mijn opa overigens nooit gekend, en hij zat bij de politie, en ik kan je vertellen dat ongeveer het hele bureau iets tegen scouts had.

9 jaar geleden

J.

J.

Dames en heren, ik wil graag even duidelijk maken dat Nederland nog steeds een vrij land is, en iedereen heef het recht zijn eigen mening te uiten. Het is daarom ook niet nodig dat elke 'niet leuke' reactie door meerdere mensen direct wordt afgekraakt.

9 jaar geleden

L.

L.

ik kraak het ook niet af ik snap dat je slechte ervaringen hebt gehad met de scouting groepen in je dorp, maar we willen alleen maar tips geven dat je niet heel scouting moet haten want ze zijn niet allemaal zo als in jouw dorp!

9 jaar geleden

J.

J.

Nou, weet je, alle scoutinggroepen zijn anders. Ik heb jarenlang bij de scouting gezeten. Een scoutinggroep waar inderdaad discipline heerste, waar je je uniform in orde moest hebben en waar in elke groep wel een paar autisten zaten.
Dus?
Het was een plek waar iedereen welkom was, waar je je gewoon moest gedragen en moest luisteren, iets wat eigenlijk heel normaal hoort te zijn. Wij leerden respect te hebben voor anderen, en als ik de reacties hierboven zo eens lees, is dat precies wat een groot gedeelte van jullie nou net nodig heeft.

9 jaar geleden

M.

M.

DANKJE JESS!!

9 jaar geleden

L.

L.

Ik ben 19 jaar en leiding bij scouting vlijmen ik vind sommige reacties van mensen best schokkend ,niet iedereen zal voetbal leuk vinden , niet iedereen zal hockey leuk vinden, niet iedereen zal scouting leuk vinden.
ik heb zelf 10 jaar gevoetbald en ben nou 15 jaar lid van scouting, ik sluit me volledig aan bij het artikel, en de mensen met haat reacties op welke sport dan ook zitten mensen met aandoeningen dan wel lichamelijk dan wel geestelijk ga dan absoluut niet zeggen dat dat alleen op scouting zo is.
en voor diegenen die denken dat wij aandacht trekkers zijn , FOUT GEDACHT. Aan het einde van het draaiseizoen krijgen we een zomerkamp een week lang op vakantie naar een plaatsje in europa en ja dat kost geld dus doen wij acties om dat geld bij elkaar te krijgen en daarvoor doen wij klusjes bij zowel de gemeente als ergens anders dit doen we niet omdat we het zo leuk vinden en omdat we ons belangrijk voelen. Om een lang verhaal kort te maken , als je der de ballen verstand van hebt hou dan alsjeblieft je kadaver en ga iets nuttigs doen met je leven

9 jaar geleden

M.

M.

HELEMAAL EENS, ik ben nu 2 jaar leiding en heb niets toe te voegen behalve een klein k*t dingetje..: kadaver betekent lijk.. just saying

9 jaar geleden

Justine

Justine

Wow. Bram. Dit maakt veel los. SCOUTING REVOLUTIE

9 jaar geleden

M.

M.

Ik ben afgelopen zomer naar Denemarken geweest met een internationaal kamp, hier liep ook een schots(?) meisje rond die inderdaad een lichamelijke aandoening had, namelijk; ze had geen onderarmen meer. Iedereen heeft haar met respect behandeld, geholpen waar we konden.. Maar natuurlijk werd er ook gestaard! Niet omdat ze geen onderarmen had, maar omdat ze bijna alles(!) zelf kon! Ik heb haar met een waterpistool zien schieten!
Nu wijk ik van het onderwerp af.. Wat ik wil zeggen is; bij scouting is iedereen gelijk, tuurlijk je hebt altijd mensen waar je minder mee om kunt gaan. Ik ben nu bijna 2 jaar leiding en kan niet anders zeggen dat ik scouting geweldig vind, maar ook dat ik ook respect heb voor mensen die sporten beoefenen.. ik zelf ben er simpel weg te lui voor, aan de andere kant vind ik het geweldig om kilometers door de natuur te lopen. Bovendien ouwehoer ik net zo hard mee over dat padvinders gedoe als "als een mislukte indiaan om een vuur dansen" zoals Bram zei. Geweldig toch? Kijk eens rond bij scouting.. LAAT JE UITDAGEN!

9 jaar geleden

T.

T.

Jij was ook op PAGGS? welk terrein?

9 jaar geleden

S.

S.

Yes i know maar ik werk bij defensie is daar een intimiderende kreet vandaar

9 jaar geleden

A.

A.

Zit al 26 jaar bij scouting. Begonnen als welpje. En ben verbaasd over de reacties over en weer.
Jammer dat mensen niet normaal kunnen zeggen dat ze scouting niet leuk vinden, maar gelijk beginnen te schermen met haat, achterlijk en wat al dan niet meer. Ik snap niks van de sport Curling. Maar toch is het voor mensen hun favoriete sport. Prima toch? Wie ben ik om daar een oordeel over te vellen?
Andersom is het jammer om te lezen hoe sommige scouts hier deze reactie tegemoet treden. Een beetje scout heeft geleerd een brede rug te hebben en nog belangrijker, normen en waarden in acht te nemen. Dus ook hoe je communiceert!
Ik draag mijn das met trots. Maar met een tshirt met logo en geen uniform. Ik geef met plezier leiding aan tieners, maar heb daarnaast mijn eigen 18+ speltak waar we bier drinken, slap ouwehoeren, feest vieren en allerlei leuke activiteiten ondernemen en roadtrips hebben. Daarnaast stook ik nog steeds fikkies, pionier gave objecten en volg interessante trainingen. Juist deze variëteit maakt dat ik scouting leuk vind.
Ik ben er trots op dat ik een scout ben. Mijn vriend snapt daar niets van. Hij speelt American Football, niks voor mij. Maar we respecteren elkaars hobbie! Als iedereen dit zou doen, leven en laten leven, zou het een stuk gezelliger zijn.
Niemand zou zich moeten hoeven schamen voor zijn hobbie. Het zegt toch iets over onze maatschappij dat jonge scouts niet openlijk hun hobbie kunnen bekend maken? Intriest. Zoals ook de reacties hier.

9 jaar geleden

A.

A.

Zit al 26 jaar bij scouting. Begonnen als welpje. En ben verbaasd over de reacties over en weer.
Jammer dat mensen niet normaal kunnen zeggen dat ze scouting niet leuk vinden, maar gelijk beginnen te schermen met haat, achterlijk en wat al dan niet meer. Ik snap niks van de sport Curling. Maar toch is het voor mensen hun favoriete sport. Prima toch? Wie ben ik om daar een oordeel over te vellen?
Andersom is het jammer om te lezen hoe sommige scouts hier deze reactie tegemoet treden. Een beetje scout heeft geleerd een brede rug te hebben en nog belangrijker, normen en waarden in acht te nemen. Dus ook hoe je communiceert!
Ik draag mijn das met trots. Maar met een tshirt met logo en geen uniform. Ik geef met plezier leiding aan tieners, maar heb daarnaast mijn eigen 18+ speltak waar we bier drinken, slap ouwehoeren, feest vieren en allerlei leuke activiteiten ondernemen en roadtrips hebben. Daarnaast stook ik nog steeds fikkies, pionier gave objecten en volg interessante trainingen. Juist deze variëteit maakt dat ik scouting leuk vind.
Ik ben er trots op dat ik een scout ben. Mijn vriend snapt daar niets van. Hij speelt American Football, niks voor mij. Maar we respecteren elkaars hobbie! Als iedereen dit zou doen, leven en laten leven, zou het een stuk gezelliger zijn.
Niemand zou zich moeten hoeven schamen voor zijn hobbie. Het zegt toch iets over onze maatschappij dat jonge scouts niet openlijk hun hobbie kunnen bekend maken? Intriest. Zoals ook de reacties hier.

9 jaar geleden

S.

S.

Proud to be a fucking scout!

9 jaar geleden

M.

M.

Ik heb op de scouting gezeten....... het is voor homo's.

9 jaar geleden

W.

W.

Dat heb je idd goed gezien: ook homo's zijn welkom bij scouting!!

9 jaar geleden

J.

J.

Ik vind dat je nu je overdrijfinsigne nu wel heb verdient .

9 jaar geleden

A.

A.

hahahaha helemaal mee eens!

9 jaar geleden

R.

R.

Haha ik vind alle reactie's zo heerlijk maar ik wilde even zeggen dat dit zo herkenbaar voelt.
Je hebt als kind wel in een apenpakje rondgerend en knopen gelegd maar nu is gewoon chill en heb je een vriendengroep opgebouwd wat heerlijk is.
En door alle voor oordelen schiet je ook gelijk in de verdediging.
Wel vinden dat mensen die reageren die ook scout zijn en zeggen dat dit respectloos tegenover je hobby doen een beetje zinloos is, elke scouting groep is anders en zo zal dat ook altijd blijven. We kunnen echt niet allemaal de lsw winnen, en meeste doen hun best daar niet eens voor.
Dus laat iedereen iedereen gewoon zijn of haar hobby uitvoeren op de manier die hij of zij wilt zonder al te veel gezeik.
Dan is als het goed is iedereen blij. :D

9 jaar geleden

N.

N.

Na al deze reacties heb ik maar een ding te zeggen:
Kaas

9 jaar geleden

G.

G.

Scouting is voor kneuzen die doen alsof ze veel voortstellen.

9 jaar geleden

J.

J.

Misschien moet er een deel 2 komen Bram. Ik wist namelijk helemaal niet dat er het vooroordeel 'zelfzuchtige kutmensen' bestond. Moet misschien ook maar onderuit gehaald worden.

9 jaar geleden

J.

J.

scouting is awesome. Integenstelling tot wat veel mensen denken (en wat scoutingNL graag ziet) leggen wij geen knopen. Wij gaan karten, wij gaan naar de bios, wij gaan abseilen, wij gaan skydiven, wij gaan zeilen, wij gaan cayonen, wij gaan op 50 meter hoogte over een touwtje lopen (die we neit zelf geknoopt hebben). En na dat alles gaan we bier drinken, muziek luisteren en het gezellig hebben. En idd, scouting komt vaak langs de deuren, en doet vaak aan acties mee omdat we een low budget organisatie zijn. Je betaald vrij weinig contributie maar haalt het vier dubbele op met acties. Het is gewoon een vriendengroep die hard werkt, extreme survival activiteiten bedwingt en bovenal, lol heeft.

9 jaar geleden

S.

S.

Haha ja toch al die boze kut reacties slaan echt nergens. Dit is echt een supergoed artikel! En het klopt allemaal ook dus wat zij zeggen slaat echt nergens op. Goed gezegd bram! (mijn vrienden vonden scouting eerst ook raar, toen nam ik ze mee naar een scoutingfeest en nu willen ze naar ieder feest :DD Wat nou scouting is stom hahah)

9 jaar geleden

L.

L.

scouting is leuk! heb er zelf ook 4 jaar opgezeten

9 jaar geleden

K.

K.

Met open mond lees ik alle reacties. Kijk, Bram verteld inderdaad een beetje alsof hij zich moet verdedigen over een hobby. Maar ik doe het zelf ook al 8 jaar en ik kan er volmondig ja op zeggen. Er zijn zoveel vooroordelen. Iedereen zegt tegen me 'gatver scouting dan klim je alleen maar in bomen en je moet zo'n blouse aan'.. Ja, we moeten inderdaad een blouse aan ja. Maar als je zo'n blouse aan hebt, hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat je nette kleren eventueel vies worden. Ik zit bij de oudste groep 15+ en wij doen alleen maar leuke gezellige dingen en wij helpen nooit omaatjes met oversteken en we bakken nevernooit koekjes. We bakken pizza's, spelen het zwangerschapsspel, leuke dingen met theater, kloten en lachen heel veel. En ja, soms doen we iets voor geld. Maar we gaan op kamp en de leiding wil dat voor ons zo goedkoop mogelijk houden dus moeten we geldactiviteiten doen voor de clubkas. Niemand die dat erg vind. Wij zijn gewoon een grote vriendengroep die elke week samenkomt om te lachen en leuke dingen te doen, exact wat Bram zegt. In 8 jaar is mijn scoutinggroep mijn tweede thuis geworden en mijn leiders hebben op een bepaalde manier zeker bijgedragen aan mijn opvoeding en ik ben ze daar heel dankbaar voor. Alle leuke momenten maar ook de momenten waarop ik puur mezelf durf te zijn zal ik nooit vergeten. Thank you, scouting.

9 jaar geleden

M.

M.

ik moet wel zeggen dat je me nu wel benieuwd heb gemaakt wat jullie wel precies doen :)

9 jaar geleden

S.

S.

Hahahaha prima gezegt Bram! Ik ben begonnen bij de kabouters toen ik 8 was nu ben ik bijna 15 en zot bij de scouts, ben super blij wamt ben eindelijk pl! :D &heb nu al suuppeeer veel zin in de RSW ookal weet ik dat wij nooit tot de LSW komen maja yolo is altijd super gezellig en ik heb 3 van mijn beste vriendinnen op de RSW 2 jaar geleden leren kennen, ze zaten in de tent naast ons 6 meisjes, maar dat meiden groepje was voor het eerst op de RSW en wij voor de 2e keer en ze konden bijna niks en waren heel veel spullen vergeten (borden pannen touwen ect.) Die kwamem ze bij ons vragen en zo zijn we bevriend geraakt,, en ik spreek ze nu nog steeds, omdat ze uit een andere plaats komen hebbem we nog niet zo vaak afgesproken maar al wel 4 keer en ze zinn een x mee gegaan naar mijn scouting en ik naar hun scouting, je zag duidelijke verschillen , maar het was super!?

9 jaar geleden

T.

T.

Eindelijk word eens uitgelegd dat bovenstaande 5 dingen niet waar zijn. Scouting is supergezellig ! (Ex-Scout)

9 jaar geleden

D.

D.

Goede post bram, dat van autisme kan misschien verkeerd op gevat worden (wat ik ook al las) maar dat komt waarschijnlijk omdat ze de intentie niet begrijpen. Wie je ook bent je bent altijd welkom bij de scouting, je word meteen in de groep opgenomen, wat klaar blijkgelijk niet gebeurt met alle sporten. Daarom word het misschien gepromote om als autistisch op de scouting te gaan (wat ik prima vind, hoe meer mensen hoe meer vreugd) maar dat betekent niet dat al ben je heel sociaal, je niet op scouting mag of kan.

En over dat touwtje knopen, bivakje maken en vuurtje stoken. Wat is daar mis mee?!? Met wat touw en palen een draaimolen zelf maken of een of andere hindernisbaan maken waar je lekker als een idioot over heen kan rammen en hopen dat je niet naar het ziekenhuis moet omdat je de touwen niet goed vastgezet heb (sarcasme, je leert natuurlijk hoe je veilig maar avontuurlijk iets moet bouwen bij de scouting). ik zie dat als een leuk iets om te doen om naast mijn saaie school leven weer even stoom te kunnen afblazen. bivakje(met bijvoorbeeld alleen een zeiltje overnachten) dat is toch een uitdaging! vuurtje maken, nouja moet ik daar nog uitleg over geven, lijkt mij dat iedereen dat leuk vind.

Ik snap dat niet iedereen dat leuk vind om te doen. Als je dat niet leuk vind dan zou ik niet naar een alleen jongens speltak(leeftijdsgroep) gaan. bij de meiden en de gemende leeftijdsgroep heb je daar namelijk (bij ons in ieder geval) veel minder mee te maken.

Over dat scouting pakje/uniform, dat is het enige wat nog echt overgebleven is van de militaire gedoe. als jong lid ben je dat nog verplicht te dragen bij ons(althans bepaald de leiding ), maar ben je wat ouder draag je hem eigenlijk nooit. zelfde verhaal met openen, bij jongeren mensen ga je nog een heel liedje zingen maar bij de oudere maak je een biertje open ;)

Over padvindster/ soms zelfs padflikker genoemd, hou gwn je mond ik noem je zoon toch ook geen hockeynicht of voetbal slet ofz. padvindsters hebben wij als oudere groep nog wel, dat zijn namelijk de meisjes scouts van 11-15 jaar. maar het lijkt me dat gewoon iemand van de scouting of scouts zeggen in plaats van padvindster/padflikker niet heel veel meer werk kost....

9 jaar geleden

E.

E.

Ik vind het super goed dat zo boek word gemaakt! Iedereen denkt verkeerd over scouting! Ik zat er zelf ook op. Ik heb er geweldige jaren gehad! veeel gelachen!

9 jaar geleden

I.

I.

scouting... love it or leave it!

9 jaar geleden

D.

D.Het is best begrijpelijk dat scouting zo'n imago door de jaren heen heeft opgebouwd. De stoerste jongens van de klas zitten immers niet bij scouting maar bij voetbal, of rugby of dergelijke.

Er zijn wel degelijk groepen waar nog discipline heerst en waar men nog wel "echte" scoutingactiviteiten doet zoals knopen leggen en koekjes verkopen. Gelukkig valt onze scoutinggroep hier niet onder.

Gelukkig kan men niet zien dat ik lid ben van een scoutinggroep. Niet zozeer omdat ik me ervoor schaam, maar omdat mensen dan al meteen vooroordelen over je hebben. Ben nou eerlijk, als je bij het beruchte kennismakingsrondje op de eerste schooldag zegt dat je bij scouting zit, ben je bijna altijd getekend voor pesterijen voor de rest van het jaar.

Ik vertel meestal pas eerst wat ik bij een opkomst heb gedaan, laat wat foto's en video's zien en vertel daarna dat ik dit bij scouting heb gedaan. Mensen kennen je dan al beter en de vooroordelen blijven achterwege. Meestal zeggen ze dan: "Als jij op scouting zit, dan moet het best wel tof zijn"

Ik probeer dus te zeggen dat het er niet omgaat dat je op scouting zit, maar hoe je het brengt. Overtuig andere ervan dat het suffige imago van homo autisten met een sociale achterstand die knoopjes leggen in apenpakjes onder zware bijna militaire leiding gewoonweg niet waar is.


9 jaar geleden

N.

N.

Hulde aan dit artikel!

9 jaar geleden

W.

W.

Ook ik ben een scout en mensen zoals Adriano, Jochem en GJ ben ik dan ook vaak genoeg tegen gekomen. Het is vervelend als je hun betoog aan moet horen, maar dit wordt doorgaans gevoed door hun eigen onzekerheid, angst of simpelweg onwetendheid... Dit boeit me dus niet zoveel.

Wat me wel boeit is de manier waarop scouting door Bram en meneer of mevrouw 'Jeweetwel' wordt neergezet: Ik ben het om te beginnen volkomen met ze eens dat je bij scouting vooral veel lol maken, met een biertje op de bank moet kunnen chillen, je vriendengroep moet onderhouden en natuurlijk vooral veel leuke dingen ondernemen... Maar dat is slechts het oppervlakkige deel van het hele verhaal en ik mis een beetje de diepgang.
Los van het feit dat ik denk dat het dragen van een uniform, knopen, pionieren, navigeren, hiken en dergelijke wel degelijk tot de core business van scouting horen, denk ik dat je als scout een way of life hebt gekozen waarbij elkaar helpen en de wereld beter achterlaten dan dat je hem hebt aangetroffen basisprincipes zijn.
Ja, ik kan me voorstellen dat dit wat corny over komt en de Jochems onder ons wel direct zullen denken dat we ons dan als übermensch willen profileren, maar zo beladen en ingewikkeld is het allemaal niet; Help eens iemand belangeloos ergens mee, respecteer jezelf wees eerlijk of vriendelijk, sta open voor anderen, gedraag je niet als een klootzak, gooi je vuil niet op straat engazomaardoor. Allemaal heel normale dingen die je eigenlijk wel van iedereen zou mogen verwachten, maar zeker van een scout.

9 jaar geleden

S.

S.

Jullie domme domme mensen als je niks van scouting af weet niet je gewoon a.u.b. je mondhouden en niet zo negatief zijn tegen andere,want dan jij degene die minder is dan de rest en scouting is wat het is en hoe het beleeft en bekijkt is verschillend maar voor sommige zal het nooit veranderen (tegen de haters) doe eens iets met je leven als jij dit niet leuk vind en flikker een eind op! @bram geweldig gezegd

9 jaar geleden

R.

R.

Ik moest meteen denken aan de allerbeste scoutingfilm ever: Moonrise Kingdom.

9 jaar geleden

S.

S.

zoals al eerder is gezegd, wordt in dit artikel scouting belachelijk gemaakt. ik zit al minstens 6 jaar op scouting, en ik ben het bram eens. het wordt vervelend om aan mensen uit te leggen dat ik echt geen hutten bouw of knopen leg. nouja, dat laatste wel, maar dat heb je met waterscouting, anders valt alles naar beneden ;) maar meer dan degene we echt nodig hebben weten we echt niet. ik denk dat op waterscouting zitten een voordeel is, omdat je de vraag: 'en zit je ook op een sport?' kan beantwoorden met 'ja, op zeilen'. want dat is het ook. het is zeilen en een beetje lopen kloten. en af en toe een wedstrijd die niet serieus genomen wordt. kampvuur wordt gemaakt met een aansteker en een deobus, en avond eten op kamp is meestal toch snackbar. we zijn echt niet allemaal kneuzen en watjes. al met al zijn we een stelletje luie flikkers met veel te harde muziek in de boot.

9 jaar geleden

J.

J.

goezo bram bij onze groep is het net zo erg wij explo hebben nie eens een blouse meer groetjes paulusgroep Maassluis

9 jaar geleden

M.

M.

Wahahhahahaha wat jij allemaal zegt klopt precies! Is bij onze scouting precies hetzelfde! Hoop dat veel mensen dit goed lezen en geen padvinders meer zeggen

9 jaar geleden

C.

C.

WOW!!!!! He he eindelijk iemand die durft toe te geven!!

9 jaar geleden

M.

M.

yo ik zit ook op scouting. dit betoog ding iets is echt geweldig. ik lach hard op. je bent bij deze mijn held.

9 jaar geleden

F.

F.

Hoi Bram! ik wil ook even reageren.
Ik vind chocolade mouse echt super lekker.
doei!

9 jaar geleden

M.

M.

en vergeet de bier avonden niet waar de frituur pan altijd aan staat

9 jaar geleden

R.

R.

GoedZo eindelijk eens een keertje iemand die het zegt en uilegt voor de niet scouts onder ons en knopen hebben we ingeruild voor de duizendmanieren voor bier flesje openen

9 jaar geleden

J.

J.

Haters will hate.
Scouting ik heb er zoveel aan gehad, zoveel meegemaakt en gezien, het is een manier van leven. Creëert een state of mind om met alles om te kunnen gaan. later zoveel goeds aan kinderen meegegeven als leiding. weg kunnen houden van drugs, drank en "het slechte pad" Scouting ik ben er trots op. ben ik beter, nee ik ben ook maar een mens dat zich inzet voor een betere maatschappij.

9 jaar geleden

S.

S.

Mensen moeten zien dat scouting niet gay is of mensen met autisme rn zo die op een hoopje worden gegooid en het dan scouting noemen ik zie scouting als een soort dagje chillen met elkaar en gewoon doen waar je zin in hebt, sinds wanneer doen alleen mensen met psychische achterstanden dat alleen want in dat geval heb ik een grootte psychische achterstand

9 jaar geleden

A.

A.

Wij hebben niet eens meer uniformen

9 jaar geleden

A.

A.

scouting is niet meer als vroeger vuurtje maken
wel nog een paar dingen maar na ons programma gaan wij lekker zuipen met de frituur aan lekker bittergarnituur en muziek onder elkaar dat is ook scouting !!!!

9 jaar geleden

E.

E.

Precies zo als het bij ons ook is ^^ goed geschreven :)

9 jaar geleden

M.

M.

Leuk artikel Bram! En je hebt zeker gelijk!
Maar eigenlijk niet echt letten op die negatieve berichten want je bent of wel opgegroeid met scouting of niet!
En mensen die bij de scouting zitten weten niet beter dan dat de rest die er rond loopt je 2de familie is. Alleen beetje jammer dat ze nog een oude gedachten hebben bij scouting terwijl je de hele avond bier zit te zuipen op de bank haha

9 jaar geleden

L.

L.

Leuk geschreven (HUMOR) en het maakt een leuke discussie los. Ik heb een vriend en schoonbroertjes die op scouting zitten en ik hoor altijd leuke verhalen. En het is inderdaad niet meer zoals vroeger 'padvindertje spelen'. Ik heb verhalen gehoord van mensen die naar een WSJ (world scout jamboree) zijn geweest en daar vrienden voor het leven hebben gemaakt! Scouting is iets dat mensen verbindt, maakt niet uit waar ze vandaan komen!

9 jaar geleden

L.

L.

Dus je bent gewoon een padvinder.

9 jaar geleden

F.

F.

Beste allemaal, wat Bram zegt kan ik állemaal, als scout zijnde, bevestigen. Ook ik loop regelmatig tegen deze vooroordelen aan. Gelukkig bevind ik mij in een gemakkelijk te overtuigen deel van de samenleving (het gymnasium, waar behoorlijk wat mensen op scouting/hockey zitten) en maakt het mij niet uit wat mensen van scouting vinden. Laten we het allemaal even terug leiden op intelligentie: het grootste percentage van de bevolking doet vmbo. Deze ouders zien vaak de positieve effecten van scouting niet of denken dat hun kind deze niet nodig heeft en dus worden de kinderen niet op scouting gezet. Alleen de kinderen met sociale/psychische problemen zullen ouders hebben die inzien dat hun kind sociale vaardigheden moet op doen. Op de havo en het vwo (ook gymasium) is het percentage kinderen wat op scouting zit, relatief gezien, vele malen groter. Dit zijn gewoon slimme, sportieve én sociale kinderen met genoeg vrienden. De reden dat zij op scouting zitten is omdat hun ouders wél begrijpen dat wat Bram zegt inderdaad de situatie van tegenwoordig is. Je leert er als kind erg veel en doet er veel ervaring op. Daarbij is het een plek om geweldige ervaringen op te doen, en heeft (bijna) ieder kind/jongvolwassene het er naar zijn zin.
Als je geen slimme, knappe, populaire leeftijdsgenootjes hebt die op scouting zitten/zaten, betekent dat niet dat die er niet zijn. Vooroordelen zijn voor mensen die weigeren na te denken, dus iedereen die wat tegen scouting heeft, zonder er ooit te zijn geweest, zou zich moeten schamen. Begrijp me niet verkeerd, ik respecteer iedereen en ik noem niemand dom, ik wil gewoon even mijn visie kwijt.

9 jaar geleden

A.

A.

Qua redeneren en argumenteren zit jij volgens mij anders ver onder vmbo niveau. Wat heeft in vredesnaam het opleidingsniveau van een kind met de intelligentie van de ouders te maken?Het is niet altijd zo dat domme ouders domme kinderen hebben. Vervolgens zeg je dat alleen ouders met kinderen die psychische/sociale problemen hebben inzien dat hun kinderen op scouting moeten. Er zitten dus volgens jouw alleen kinderen met psychische/sociale problemen op scouting terwijl je dit een paar zinnen later ontkracht en zegt dat er alleen sociale mensen zitten. Daarnaast zeg je dat vooroordelen voor mensen zijn die niet willen nadenken, maar ga jij er blind vanuit dat kinderen die vmbo doen ouders hebben die niet inzien dat scouting goed kan zijn (Een vooroordeel dus). Kortom voordat je jou 'visie' uitstort moet je misschien even iets beter opletten bij nederlands.

9 jaar geleden

S.

S.

zonder scouting geen vierdaagse
scouting is nt suf of dom enz
wie dat denk is het zelf
ik ben zelf gestopt door de mensen net om DE SCOUTING

9 jaar geleden

B.

B.

Volgens mij kan je beter, bij een studentenvereniging.
Jij bent een blamage voor scouting Nederland. Je moet een keer het boek wat Baden Powell heeft geschreven leven. Ik walg echt van jou mannetje. Je vergeet de intentie van Scouting. Misschien dat het aan jouw begeleiding ligt, ik weet het niet. Maar ik zeg royeren die handel!

9 jaar geleden

G.

G.

Wat een verhaal. Ik kan het helaas niet met veel punten eens worden.
Punt 1 ben ik het met je eens.
Punt 2 Een deel van scouting is toch wel het bouwen van objecten. We hebben zelfs wedstrijd kampen om bijvoorbeeld het mooiste kampterrein te hebben met vuurtafel (waar je je eten op kookt) eettafel, bereidingstafel enz. Hier ben ik het dus niet met je eens. We leren de kinderen niet meer 1000 verschillende knopen maar de basis moeten ze toch wel weten.
Punt 3: Ik weet niet hoe het zit bij andere groepen maar bij ons is een uniform toch een stukje herkenning, traditie en noodzakelijk tijdens een opkomst. Het is verplicht voor de kinderen/ leiding en stamleden.
Punt 4: scouting is voor iedereen inderdaad. In onze groep hebben we ook bijzondere kinderen. (autisten, adhd`ers, moeilijk lerende kinderen noem maar op) Op scouting kun jezelf zijn en wordt er gekeken naar wat je kan en hebben we gekwalificeerd leiding die kan inspelen op bijzondere kinderen. Het punt over leden die geen profijt hebben door scouting ben ik het niet mee eens. Een kind leert veel op scouting en het is enorm goed voor de ontwikkeling van een kind. Je leert er genoeg kwalificatie`s die je in de volwassen wereld nodig hebt. We hebben een potje waar een deel van de contributie heen gaat. Hiervan kunnen de kinderen die niet mee kunnen op kamp door de financiële problemen van ouders toch met ons mee. Kinderen die normaal NOOIT op vakantie gaan. Goed geregeld zeg ik en het betekend wat voor de maatschappij.
Punt 5 Ja dat is een interpretatie van scouting en totaal niet relevant. Padvinders/ verkenners of scouts als het beesie maar een naam heeft.

Niemand zou zich moeten hoeven schamen voor zijn hobby. Het zegt toch iets over onze maatschappij dat jonge scouts niet openlijk hun hobby kunnen bekend maken? Intriest. Zoals ook de reacties hier.

9 jaar geleden

S.

S.

Hoi Bram,

Prima stuk! Het raakt precies dat gene wat mij al ruim 20 jaar in scouting aantrekt!

9 jaar geleden

N.

N.

Dit klopt echt helemaal! Echt goed onder woorden gebracht ik ben het zo met je eens! Heel veel mensen weten echt niet wat scouting inhoud en hebben zoveel vooroordelen en dat is zo flauw! ECHT EEN TOP ARTIKEL!!!

9 jaar geleden

N.

N.

ik zit zelf ook al 6 jaar op scouting, ik zit bij t waterwerk.Die vooroordelen zijn echt onwijs irritant want die slaan gewoon helemaal nergens op. Mijn scouting groep is super tof, geen blouses, geen knopen, bijna geen regels en niet dingen zoals hutten bouwen of door t bos lopen. Wat wij doen op scouting is iedere zaterdag zeilen, bier drinken en het gewoon super gezellig hebben. Hier en daar een feestje tot s'ochtends vroeg met als gevolg een onwijze kater de volgende dag. Scouting is gewoon gezellig en leuk! En als je zo nodig wilt oordelen doe dat dan niet want je weet niet hoe het is om op scouting te zitten!

9 jaar geleden

J.

J.

Helemaal waar!

9 jaar geleden

P.

P.

Scouts zie je overal! Je komt ze tegen in de buurt tijdens een van onze opkomsten, maar ook bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam op 4 mei. Scouts zijn maatschappelijk zeer actief op allerlei gebieden. De maatschappelijke waarde van Scouting concentreert zich in de vier waarden van Scouting, geformuleerd door Scouting Nederland: jeugd en vrijwilliger, jeugd en maatschappij, jeugd en leren, en jeugd en groen.

9 jaar geleden

P.

P.

Een Scout ontwikkelt zijn eigen talenten. Er is ruimte voor de persoonlijke interesses voor iedereen: daarom is Scouting ook zo veelzijdig.
Een Scout verliest de ander nooit uit het oog: samenspel en samenwerken.
Een Scout staat open voor zijn of haar omgeving: respecteren van alle culturen in de wereld en ervan willen leren.
Scouts zijn zuinig op de natuur: er is immers geen beter leven dan buitenleven.
Maar wat doe je nou eigenlijk bij Scouting
Dat is een hele goede vraag, want dat is erg moeilijk uit te leggen. Je doet namelijk zoveel dingen, en ze zijn allemaal verschillend. Het zijn in ieder geval vaak spannende, avontuurlijke, leuke maar ook wel rustige, gezellige en ontspannen activiteiten.
Leden van Scouting komen ongeveer 1 keer per week bij elkaar. Meestal is dat bij een groepshuis. Van daaruit worden al die activiteiten gedaan. Ook zijn er wel eens kampen. Dan kun je een weekend of soms wel eens een week lang ontzettend leuke dingen doen, samen met je andere vriend(inn)en van de scouting!


Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting word je uitgedaagd je persoonlijk te ontwikkelen en je grenzen te verleggen met uitdagende activiteiten. De ervaring leert dat zowel jeugd- als kaderleden na het meedraaien vaak ook lid worden, dus is het belangrijk zoveel mogelijk kinderen en jongeren te stimuleren om Scouting te komen ontdekken. Met een nieuwe kreet, die de enorme veelzijdigheid van Scouting omvat, prikkelen we ze dat te komen doen: Laat je uitdagen!

9 jaar geleden

H.

H.

Heeey ik zit ook op scouting:)

En we zijn idd geen padvinders ( onze whatsapp groep heet scoutjes no padvinders:p

9 jaar geleden

B.

B.

Als deze negatieve reacties belachelijk! Ik zit al bijna 8 jaar op scouting en we hebben alleen maar lol!

9 jaar geleden

D.

D.

haha stelletje haters op scouting ;)
als je wil haten, doe dat dan even lekker in het echte leven en niet zo gemakkelijk via de gemakkelijke weg over internet..
+1 en respect voor jou en je vrienden Bram, en veel plezier :)
en voor alle haters -> Haters keep hating, en mogen uwe nageslacht de evolutietheorie van slimmer worden nastreven -_-

9 jaar geleden

A.

A.

Ik zit zelf ook op scouting! Dit is zooo waar, iedereen heeft er een verkeerd beeld van! Op welke scoutinggroep zit je? Misschien ken ik m wel! Ik zit op Salwega in Utrecht

9 jaar geleden

T.

T.

kunnen we dan een keer komen voor een party #scouting gestel

9 jaar geleden

M.

M.

hahahahahah anna sukkeltje je kent geen een groep behalve die van collin

9 jaar geleden

S.

S.

Huh, maar je mag toch helemaal niet op scouting als je vrienden hebt?

9 jaar geleden

T.

T.

ik ben zelfs zo sterk dat ik al jouw vrienden kan tillen met een hand

9 jaar geleden

L.

L.

scouting is niet gek ik zit er ook op en we hebben hangover 3 gekeken dus hou je facking bek

9 jaar geleden

S.

S.

Scouting is een van de beste dingen in mijn leven. vaak is het super gezellig. iedereen is super aardig en sociaal. alles wordt gedeeld en je wordt er alleen maar socialer van. ik moet toegeven dat ik stiekem ook wel een beetje trots op mijn uniform ben ;)

9 jaar geleden

S.

S.

Ten eerste BRAM JE HEBT. ZO GELIJK!
Maar dan komen de reacties. Niets van aantrekken ze zijn koos. Scouting heeft mij door een moeilijke tijd geholpenPROUD BE A SCOUT¡ XX van my

9 jaar geleden

E.

E.

Zit er al 12 jaar bij en ben er blij mee t is gewoon een groep vrienden die je door en door kennen waar je altijd terecht kunt. En t mooiste is nog dat je je grenzen steeds verder verlegt van verlegen naar uitbundig open persoon bv.
Je hebt echt zo erg gelijk in die vooroordelen als wij op kamp zijn zonder onze apenpakkies maar met onze truien met gewoon naam en logo op achterkant zijn we gewoon een bezienswaardigheid en hoor je mensen wijzen en praten en denk ik heb je uberhaupt een idee wat we doen bij onze groep eten kletsen film kijken karten blowkarten zeilen tuben carnavals wagen bouwen zwemmen bios carnavalsfeest voor jeugd organiseren ga zo maar door en natuurlijk gewoon vooral gezellig wijntje/biertje erbij kletsen en beetje plagen. Ook ik weet dat we vaak dingen doen voor geld maar ipv in supermarkt werken parkeren we auto' s hangen jassen op en kunnen vervolgens gratis naar t feest en we hebben geld voor activiteiten wat is daar erg aan.Ik weet dat er ook strengere groepen zijn, wij niet mijn apenpakkie heb ik max 1 keer aan met installatie en dat is t. En t ergste is nog dat als je t zegt tegen mensen je jezelf moet verdedigen terwijl t gewoon een gezellige vriendengroep is niet vol met mensen met een beperking, ja die heb je er tussen zitten maar dat heb je ook met een voetbal tennis of what ever. Ja je maakt er vrienden maar die zou je overal maken zie t meer als vriendenteam van een sport met een derde helft. Waar t sport is vervangen door activiteiten.9 jaar geleden

O.

O.

Wtf, ik zit zelf toevallig niet in een jeugdbeweging, maar sinds wanneer is er iets mis met de scouts? Maar ik oordeel vanuit België ;). In België is in een jeugdbeweging zitten juist cool! Het is toch zalig om met vrienden liedjes te zingen rond een kampvuur. Ik ken echt veel mensen die in een jeugdbeweging zitten. In België is er ook 'dag van de jeugdbeweging'. Op die dag draagt iedereen trots zijn uniform. Ik ga ook elk jaar naar de fuif van de scouts. Een jeugdbeweging lijkt mij zelfs vooral voor supersociale mensen. En je bent er nooit de oud voor. Kijk maar naar studentenverenegingen. Trouwens scouting doe je niet voor de sport hé.

9 jaar geleden

T.

T.

Die middelste jongen heeft inkijk.

9 jaar geleden

R.

R.

scouting is super je heb veel vrienden en het altijd leuk wie dat niet snapt is gek!!!!! ik ben een scout en ik schaam me NIET ik ben miss nu dan wel gek volgens veel mensen maar scouting is tof en het boeit me niet wat ander zeggen !!! goed gezegt Bram!

9 jaar geleden

M.

M.

Persoonlijk ben ik het niet helemaal met dit eens. Ik zit zelf al 5 jaar op scouting, en nu ben ik een explorer (leeftijd 15-18)
Ik draag elke zaterdag mijn 'apenpakkie' met trots, gevuld met badges en heerinneringen aan kampen. Tuurlijk ziet het er een beetje raar uit maar het hoort er gewoon bij.

Knopen en fikkie stoken doen wij nog kei vaak, ik vind het hartstikke leuk om zelf een kei hoge toren te knopen of gewoon iets simpels als een kampkeuken. Ik hoef niet normaal te zijn, als ik een hut wil bouwen dan doe ik dat oom lekker, boeien wat anderen vinden.

Mensen met een sociale achterstand kunnen prima bij scouting. Ik heb bij ons in de groep bijvoorbeeld mensen met autisme zitten, die in de scouting jaren echt veel gegroeid zijn, ze passen er prima bij.

En scouting is inderdaad een hechte vriendengroep, maar de scouting dingen horen er ook gewoon bij, anders zouden we gewoon elke zaterdag bij iemand afspreken. Ik ben trots op scouting en voel geen verplichting om mijn hobby te verdedigen, en vind andere hobby's zeker niet minder waard.


9 jaar geleden

I.

I.

Zo mag ik het horen ik word helemaal gek als iemand mij een padvinder noem.

9 jaar geleden

R.

R.

Echt genieten al die reacties, geweldig :)...

Ik zit al sinds mijn 5e op Scouting en spreek dus uit ervaring. Bij de bevers, welpen en scouts doe je gewoon precies wat alle kinderen (die dat leuk vinden!) doen op een jeugdvakantie, maar dan heel het jaar door. Verder is scouting echt iets waarbij men let op je ontwikkeling (dat ligt trouwens wel voor een groot deel aan je leiding), dat is het grote voordeel van scouting t.o.v. bijvoorbeeld voetbal (no offense). Je doet veel aan lichamelijke ontwikkeling (d.m.v. allerlei sporten en spellen), je doet veel aan sociale vaardigheden en je doet veel aan je kennis uitbreiden over bijvoorbeeld de natuur, maar ook op cultureel vlak.

Ik zit nu bij de Explorers en nu is het roer helemaal omgedraaid. Je gaat zelf al je zaakjes regelen met je groep en het wordt dus inderdaad meer een vriendengroep waarmee je iedere week een keer samenkomt en gezellig praat en een uitgebreid programma doet als je er zin in hebt. Verder doen wij ook volop mee met de bourgondische cultuur en nuttigen wij behoorlijk wat pilsjes. Ook gaan wij wel eens op stap. Dus eigenlijk helemaal niet zo verschillend als een willekeurige vriendengroep. Ook spelen wij veel met mobieltjes etc. (we leven dus niet 40 jaar terug, wat velen schijnen te denken).

Verder doen wij dit alles met onze groep ook zonder ons uniform aan (behalve bij landelijke scoutingactiviteiten dan), wij hebben een eigen groepstrui.

Weet je hoe wij de hele uitleg hierboven noemen? Scouting 2.0, Scouting 1.0 waren de padvinders van 40 jaar geleden, welke toen nog onmetelijk groot respect hadden en wat zo ook verdienden. Wij zijn scouting 2.0, de nieuwe scouting à la 21ste eeuw.

Ik hoop dat deze post nuttig zal blijken te zijn.

Verder geldt de uitleg voor de scoutinggroepen die ik ken (voornamelijk uit Brabant en Limburg), ik weet dat er ook nog scoutinggroepen zijn waar ze inderdaad een stuk orthodoxer zijn, wat natuurlijk hartstikke goed is en wat veel respect verdient, maar het moet je inderdaad wel liggen.

8 jaar geleden

A.

A.

Wel heel grappig dat alle negatieve reacties komen van mensen die waarschijnlijk nooit de moeite hebben genomen om even bij een scoutinggroep te komen kijken.

8 jaar geleden

S.

S.

Ik werd juist meteen fan van je blogs toen ik in je column van de Sevendays las dat je op scouting zit. :-)

8 jaar geleden

M.

M.

Super vette tekst ik snap je precies mensen die me voor megool verklaren en die me uitlachen voor een uniform en alsof hun 1 maals avondje met vrienden (voor tv hangen en op mobiel) zo perfect is

7 jaar geleden

M.

M.

Hii Bram.
Whauw je beschrijft precies wat ik al jaren aan mensen probeer uit te leggen. En vooral dat apepakkie waar iedereen om vraag!
Dankjewel voor deze geweldige blog. Ik ga dit zeker delen!

7 jaar geleden

J.

J.

Ooh, ik dacht dat ik wel een schattig meisje ben uit Phineas en Ferb, blijkbaar niet. FeelsBadMan

7 jaar geleden

J.

J.

Ik zit ook op scouting en naast de "klassieke"scoutingtechnieken en -bezigheden doen wij ook gewoon heel veel dingen waar andere mensen van dromen over nadenken enz. maar daar nooit aan toe komen door te kort aan mensen/tijd dat maakt scouting voor mij ook leuk je kan lekker doen wat je zelf wilt en er zijna ltijd wel mensen die je steunen/helpen met je ideeën ;)

7 jaar geleden

R.

R.

Onze quote binnen scouting 'Eeeehh scouting, scouting is sufff' en dit gewoon omdat t kan, want mijn beste vrienden heb ik op scouting xD

7 jaar geleden

J.

J.

Scouting is geweldig! Ik ben deze zomer naar Japan geweest, waar 35000 scouts waren van over de hele wereld. No way dat wij daar knoppen hebben gelegd. Ik zal het je sterkter vertellen, ik heb daar geen touw aangeraakt. Het is super gaaf om scouts van over de hele wereld te leren kennen. En dan boeit het je echt niet meer of je je "stomme apenpakkie" aan moet. Als scout help je elkaar en het je respect voor heel veel mensen!! IK BEN EEN SCOUT EN IK BEN ER TROTS OP!! Ik vind het belachelijk dat er heel veel scouts zijn die niet eens durven te vertellen dag ze op scouting zitten. Die zich schamen om met hun uniform over straat te lopen! Dit komt allemaal door die vooroordelen!!!! Scouting is in geen enkele zin stom of saai en verre weg van ouderwets! Scouting is modern, actief en één van de grootste verenigingen. Even voor de duidelijkheid. Scouting is groter dan voetbal!! Ga daar maar eens over na denken voordat je nog eens zegt dat scouting stom is!!!!

7 jaar geleden

T.

T.

Dus kort samengevat zijn jullie een groep vrienden die 1 keer in de week samenkomt komt en het gezellig hebben? Ik neem aan dat het nog wel meer is. Want dit doen ik en en vele mensen met mij ook. Daar hoef je geen clubje voor op te richten lijkt me..

7 jaar geleden

B.

B.

Ik ben al 13 jaar gewoon een padvinder. En als iemand aan mij vraagt. "Zit jij op scouting" zeg ik 9 van de 10 keer NEE IK BEN EEN PATVINDER. bijna na elke vrijdag avond na de stam opkomst ben ik het patje kwijt. ? haha. Mensen oordelen te snel maar wat ze meestal niet weeten hoe ongelooflijk vet scouting kan zijn ik ben in 6 jaar in 10 landen geweest op kamp. En daar de leukste extreme sporten ontdekt, nog meer vrienden gemaakt,heel groote feesten meegemaakt en ga zo maar door. En het leuke is het blijft gewoon zo interessant en gezellig

7 jaar geleden

N.

N.

Ik heb hem gedeeld op Facebook, helemaal waar! Ik zit zelf ook al 10 jaar op scouting en we hebben een hechte vriendengroep die echt super gezellig is! Wij gaan zelfs stappen met onze groep. Je bent echt geen deusje als je oo scouting zit

7 jaar geleden

L.

L.

Hahaha ik vind jong nederland toch leuker ? maar het is idd wel kinderachtig dat mensen je daarop wegen. Of je goed of fout bent. Die slaan de plank zwaar mis in hun leven. Vroeger hoorde je er niet bij als je niet bij de scouting of dergelijk zat. En nu zou dat ineens anders zijn ???

7 jaar geleden

V.

V.

Al die mensen zou ik wel eens in het echt willen spreken dan laat ik ze wel een toon lager zingen ik zit er al 28 jaar op en het is nog steeds leuk ze weten gewoon niet wat ze missen

7 jaar geleden

R.

R.

Je hebt hellemaal gelijk ik ben er zelf ook 1 maar dan van het water.
Het is enorm gezellig en het zijn je vrienden niet; maar we zijn 1 grote familie. Kampvuurtje kan er altijd bij marshmallows er bij en dan kan het feest beginnen ! We zijn soort van militairen we houden aan de zelfde belangrijke regels enz.

7 jaar geleden

V.

V.

zeker op het water gezien de veilig heid ben zelf ook waterleiding geweest een paar jaar

7 jaar geleden

M.

M.

Haha zo leuk, zo omschrijf ik t ook altijd!

7 jaar geleden

S.

S.

Jongens Wtf effe kappe: Hoe heten de mensen die altijd alles verkenne in de tijden van oorlog?! SCOUTS! En zo heten wij ook Scouts en geen padvindertje, en als je iets tegen scouting heb zeg het gelijk tegen die scouting groep wat op internet ben je stoer maar buiten internet is je bek klein, ??. Bram top gozer zo denk ik er ook over.

Scout Ridder van de Maalstede.

7 jaar geleden

K.

K.

Als overal scoutingleden vanaf nu gewoon corps ballen genoemd worden heb je minder van die rare negatieve reacties. Geeft n hand met de linker hand....

7 jaar geleden

A.

A.

Briljante uitleg van scouting! met mijn bijna 15 jaar ervaring, waarvan 5 als leiding, kan ik zeggen dat er geen socialere en vaardigere groep bestaat dan scouts (in het algemeen). Zelfs het Nederlands Elftal kent niet zoveel teamverband en sportiviteit als een gemiddelde scoutingvereniging. En dat beeld van die onschuldige Joris Goedbloed? Ik weet niet hoe het met andere groepen zit, maar ik heb meer alcohol zien vloeien, meer schunnige grappen en lugubere opmerkingen gehoord op scouting dan je ooit in de kroeg zal zien ;)

7 jaar geleden

B.

B.

Sorry Bram, maar voor het geval dat je het nog Niet door had, zitten er alleen maar kneuzen onder scouting. Dat is verder geen probleem hoor want een groep kneuzen kan ook een hechte vriendengroep zijn. Ik vond je artikel ook waardeloos en typisch iets voor een kneus

7 jaar geleden

W.

W.

Nou Bram ik sta helemaal achter je verhaal ik voor d t vroeger ook helemaal niets maar sinds ik kinderen heb al een hele tijd en deze ook op scouting zitten ben ik helemaal omgedraaid het zou voor al die ettertjes van tegenwoordig heel goed bijdragen aan hun opvoeding en socialiteit er is helemaal niets mis mee als ik vroeger wist van scouting wat ik nu weet ben ik heel veel misgelopen daarom help ik ook af en toe een handje mee en voel me weer 16

7 jaar geleden

B.

B.

Lieve mensen die scouting Haten.
1. Ik ben geen mongool
2. Waarom haat je het
3. Ga er gewoon een keertje heen
4. We doen heel veel sporten bij scouting zoals voetbal.
5. Inderdaad dat apenpakkie is stom, maat daar trekken we ons niks van aan!
6. We zijn gewoon een ongelooflijke hechte groep waar je mee kunt lachen enzo
7. We gaan vaak op kamp en dat is rete gezellig

7 jaar geleden

H.

H.

Volgens mij geef je hiermee mensen juist een reden om de discussie op te zoeken. Het verhaal zou moeten stoppen na de zin 'ik zit op scouting'. Door er zo geheimzinnig over te doen en allemaal argumenten te noemen waarom het niet raar is laat je het juist raar lijken. Alsof je uit de kast komt. Je zit op scouting. Punt. Je hoeft je niet te verantwoorden omdat je een hobby hebt. Als je graag voetbalt ga je je toch ook niet direct verdedigen waarom dat niet raar is? Dat hoeft met scouting ook niet. Jij vind scouting leuk, en waarvoor vooroordelen er ook zijn, dat doet er niet toe. Het is jou hobby en er is niemand die daar iets aan kan doen. En als je rare reacties krijgt over je hobby, ga niet in de verdediging, maar negeer het. Als mensen zo bekrompen van geest zijn om andermans hobby niet te waarderen is er geen enkele reden om met hun in gesprek te gaan.

7 jaar geleden

J.

J.

Haha jullie proberen het gewoon goed te praten dat jullie buiten het padvinden om geen sociaal contact kunnen maken en/of vriendschappen hebben .

7 jaar geleden

P.

P.

Scouting is pauper. Alle mensen van wie ik weet dat ze erop zitten hebben een behoorlijke sociale achterstand. Allemaal autisme o.i.d. En waarom heb je de scouting nodig om als vrienden bij elkaar te komen bram? Kansloos...

7 jaar geleden

W.

W.

dan ken jij onze scoutinggroep niet?Bijna iedereen is bang voor ons omdat we samen te sterk zijn

6 jaar geleden

T.

T.

Bram wat ben jij een HELD, herrlijk dit!

7 jaar geleden

Kim

Kim

klop helemaal, ik heb er vroeger ook op gezeten maar wij gingen ook gwn nagelslakken hoor

7 jaar geleden

L.

L.

Wat leuk dat je op scouting zit Bram, ik zit zelf ook op scouting en ik ben hartstikke blij dat ik er 2 jaar geleden op ben gegaan. Ik heb er ondertussen zoveel nieuwe vrienden bij! Ik ben het ook helemaal eens met je dat scouting vaak verkeerd wordt gezien. Mensen denken dat we in uniformen rondlopen en koekjes verkopen. I'm Proud to be a scout! En ik raad het iedereen aan om op scouting te gaan. Want op scouting leer je elkaar pas echt kennen en het is ook nog eens super leuk. Deze zomer vakantie ben ik naar The world scout jamboree geweest in Japan, dat was echt super gaaf. Er waren toen 33.000 scouts, uit landen vanover de hele wereld!

7 jaar geleden

L.

L.

Beste stuk van de hele site.

6 jaar geleden

T.

T.

SCOUTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
inderdaad wij zijn ook gewoon een groep vrienden

6 jaar geleden

P.

P.

Ik heb altijd jammer gevonden dat ik niet op scouting was en dat appe pakje. Zie er toch goed uit. Vindt jammer dat. Je geen echte padvinder broeken zijn zo als in belgie. Daar dragen scout heel uniform en het zie er. Goed uit. Ben nu te oud voor scouting. Maar als je jong ben prima als je scout ben. En het is er leuk ook en je leer wat

6 jaar geleden

P.

P.

Ik heb altijd jammer gevonden dat ik niet op scouting was en dat appe pakje. Zie er toch goed uit. Vindt jammer dat. Je geen echte padvinder broeken zijn zo als in belgie. Daar dragen scout heel uniform en het zie er. Goed uit. Ben nu te oud voor scouting. Maar als je jong ben prima als je scout ben. En het is er leuk ook en je leer wat

6 jaar geleden

P.

P.

Ik heb altijd jammer gevonden dat ik niet op scouting was en dat appe pakje. Zie er toch goed uit. Vindt jammer dat. Je geen echte padvinder broeken zijn zo als in belgie. Daar dragen scout heel uniform en het zie er. Goed uit. Ben nu te oud voor scouting. Maar als je jong ben prima als je scout ben. En het is er leuk ook en je leer wat

6 jaar geleden

N.

N.

Hallo iedereen, ik ben een scout. En ik ben er trots op. Want scouting, dat is één van de dingen die ik het liefste doe, en dat is mijn keuze. Ik heb een geweldige groep. We doen misschien vrij veel van die dingen die 'typisch' zijn voor scouting, maar dat is leuk en daardoor doen we het goed op de RSW (Regionale Scouting Wedstrijden). We leggen knopen, bouwen tenten op, stoken fikkies, leren hoe je een verbandje aan moet leggen. Soms verkopen we dingen, zoals op koningsdag, wanneer iedereen dat doet. En we maken er geen geheim van dat het naar onze eigen clubkas gaat, niet naar het WNF of zo. Van de opbrengst gaan wij op zomerkamp, of we gaan iets anders leuks doen. We doen ook vaak andere dingen; we gaan naar het bos met de jongere groep, de welpen, want die vinden het erg leuk om iets te doen met de scouts. We doen een gek spel, spelen een potje voetbal, proberen in de stad om punten te scoren door foto's te nemen, vragen te beantwoorden en mensen te vragen mee te doen. Het is altijd erg gezellig in mijn groep en er hangt een leuke sfeer. Het is bij ons wel de bedoeling dat je de blouse draagt, of anders een shirt of trui van onze groep, met het logo erop. Iedereen bij ons vindt dat normaal. Echte discipline is er niet in onze groep, het is meer een zootje ongeregeld. Wel hebben we respect voor elkaar en voor onze leiding en we gaan niet zomaar iets kapot slaan of zo, wat mij persoonlijk normaal gedrag lijkt. Ik vind scouting in elk geval heel erg tof, en ik wil iedereen vragen er van te genieten op hun eigen manier, door er gezellig aan mee te doen en het leuk te vinden of door het in een hoekje volledig af te kraken, ieder zijn ding. Wel wil ik vragen om scouting af te kraken als je dat wil, maar niet de mensen die aan scouting doen, want dat is hun keuze en daar zijn ze vrij in.

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.