Wij zijn geen fucking padvinders!

Door Bram

Beste lezers, ik ben niet helemaal eerlijk tegen jullie geweest. Er is iets wat jullie niet van mij weten en dat knaagt diep van binnen. Ik gooi het er nu dus maar uit.

Ik zit op scouting.

En ja, nu begint natuurlijk het gezeik. Ik word natuurlijk meteen gebombardeerd tot autist die in een apenpakkie knoopjes gaat leggen terwijl hij een vuurtje stookt waar hij als een mislukte indiaan omheen zal gaan dansen. Laat ik jullie nog wat meer shockeren: dat ben ik niet. Sterker nog: dat zijn de meeste scouts niet.

Daarom lijkt dit me ook het juiste moment om een aantal misvattingen over scouting te ontkrachten.

1. Scouting is een soort militaire organisatie

Militair zijn we niet, want militairen zijn vaak geordend en gedisciplineerd. Onze scouting is vooral een zootje ongeregeld en discipline hebben we alleen als we daar zin in hebben. We zijn geen leger, we zijn gewoon een chille vriendengroep die eens in de week samenkomt.

2. Scouts doen alleen maar aan knopen leggen, fikkies stoken en hutten bouwen

Doen we niet, alleen als de noodzaak er is. Ik heb ooit wel leren knopen, maar daar doen we tegenwoordig echt he-le-maal niets meer mee. Alleen als we het echt nodig hebben. Vuur stoken doen we wel, maar dat is dan ook gewoon gezellig. Doe je ook op je jongerenvakantie. En hutten bouwen... Kom op, dat vond jij ook leuk toen je zeven was, dus toen deden we dat ook. Nu vind jij dat niet meer leuk. Wij ook niet. We zijn best normaal.

3. We dragen de hele avond door een apenpakkie

Veel mensen bij scouting hebben er een hekel aan: het welbekende uniform. Het bevestigt min of meer de orde en discipline die scouting tot een militaire organisatie zouden maken. Daarom wordt de blouse en das door steeds meer scoutinggroepen in de ban gedaan. Bij ons geldt dat we die dingen, zodra we de avond geopend hebben, meteen in een hoek flikkeren.

4. Scouting is voor mensen met een sociale achterstand

Helaas denken veel mensen dat dit zo is. Ook de ouders van kinderen met een sociale achterstand, waardoor deze steeds vaker bij scouting terecht komen. Nou heb ik niets tegen kinderen die moeite hebben met vrienden maken, absoluut niet. Maar besef dat als je een complete groep creëert met deze kinderen, ze daar totaal geen profijt van hebben. De meeste scouts zijn dan ook al vrij sociaal van zichzelf.

5. Scouting, dat zijn toch padvinders?

Dit is een boodschap vanuit alle scouts naar alle mensen die ons padvinders noemen: met alle respect, maar WIJ ZIJN GEEN FUCKING PADVINDERS! De term padvinder is al sinds 1973 van de baan, dus je loopt 40 jaar achter. Wij zijn geen Kwik, Kwek en Kwak, of schattige meisjes uit Phineas en Ferb.

En dat is ook meteen de essentie van dit artikel: wij zijn geen gekke mensen met rare pakjes die de hele dag proberen om zo nerdy mogelijk door het leven te gaan. Wij zijn een chille groep vrienden die iedere week samenkomt om iets gezelligs te ondernemen. Kom anders een keertje meedraaien. Je apenpak mag je thuislaten.

Gepubliceerd op 5 oktober 2013
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!