WhatsApp verhoogt minimumleeftijd naar 16 jaar

WhatsApp verhoogt minimumleeftijd naar 16 jaar

Door Wieke

WhatsApp verhoogt de minimumleeftijd voor Europese gebruikers. In plaats van dertien moet je nu zestien jaar zijn om gebruik te kunnen maken van de berichtendienst. De reden dat WhatsApp de minimumleeftijd verhoogt is de nieuwe Europese privacy wet.

In Europa heeft elk land zijn eigen nationale privacywetten, maar vanaf volgende maand gaat er een nieuwe Europese privacywet in. Alle Europese landen moeten zich dan aan dezelfde privacywetten houden. In deze wet staat onder andere dat bedrijven alleen privacygevoelige gegevens van jongeren boven de zestien jaar op mogen slaan. Vandaar het dochterbedrijf van Facebook de minimumleeftijd ophoogt.

Echte controle ontbreekt

Het enige wat WhatsApp zijn gebruikers vraagt is om op een bevestiging te klikken dat ze zestien jaar of ouder zijn. Je hoeft je geboortedatum niet in te vullen en het is niet duidelijk of WhatsApp op een andere manier gaat controleren of haar gebruikers daadwerkelijk zestien jaar of ouder zijn.

Jongeren van dertien tot en met vijftien jaar kunnen de berichtendienst blijven gebruiken, mits ze toestemming hebben van hun ouders.

Het is te verwachten dat veel jongeren die geen zestien zijn, zullen aangeven dat ze dat wel zijn, zodat ze WhatsApp kunnen blijven gebruiken. WhatsApp is in Nederland een hele populaire dienst, vooral onder jongeren.

Helpt dit?

WhatsApp is in Nederland een hele populaire dienst met 11,5 miljoen gebruikers. Vooral onder jongeren is de dienst populair. In de leeftijdscategorie 15-19 jaar gebruikt 97% WhatsApp. Het valt dus te verwachten dat veel gebruikers die jonger zijn dan dertien, WhatsApp zullen blijven gebruiken wanneer WhatsApp niet meer controle zal uitoefenen. We vroegen een WhatsApp gebruiker onder de zestien naar zijn mening. David de Haan(15): "Ik vind het je eigen verantwoordelijkheid of je WhatsApp gebruikt of niet. Ik denk niet dat het zal helpen om de leeftijdsgrens omhoog te doen, jongeren zullen het waarschijnlijk toch blijven gebruiken."

Gepubliceerd op 26 april 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.