Weinig zorgen om vmbo-examen maatschappijkunde

Door Elisa

6.507 vmbo'ers lieten hun hersenen kraken tijdens het examen maatschappijkunde vanochtend. Onze correspondenten hadden weinig te kraken. Zo ook Shu Lin Janssen (17): "Ik vond het veel makkelijker dan de oefenexamens." 

Lucas Kamphuis (15) had zich goed voorbereid op het examen. "Ik heb heel veel oefenexamens gemaakt, daardoor stapte ik zelfverzekerd naar binnen." Eline van Boxtel (15) had veel slechter verwacht. "In het begin had ik buikpijn, maar ik hoefde me nergens druk om te maken."

Eline vond wel dat de vragen heel lang waren. "Ik raakte daarvan in de war, maar ik heb uiteindelijk de belangrijkste woorden gemarkeerd. Daar ga ik wel over klagen." Lucas stoeide met het laatste deel. "De vragen waren onduidelijk gesteld en ik vond het moeilijk te analyseren."

Cybercrime

Het examen bevatte vooral vragen over het onderwerp 'criminaliteit op het internet'. "In het dagelijks leven heb ik het vaker voorbij zien komen, daardoor was het makkelijk te beantwoorden", aldus Shu Lin. Eline vond dat onderwerp ook interessant. "Doordat dit onderwerp vaker in de actualiteit is geweest, was het ook wel simpel."

Geen gymzaal

Lucas maakt zijn examens niet in een gymzaal. "Mijn school heeft geen gymzaal, daardoor moeten we onze examens in lokalen maken. Ik hoor leerlingen praten op de gang en docenten komen gewoon binnen. Daar ga ik zeker over klagen." Eline had last van een afgaande bel. "Het was geen schoolbel en ook geen brandalarm. Wat het was weet ik niet, maar na een kwartier stopte het gelukkig."

Docent Wessel Peeters van X11 Media en Vormgeving is positief te spreken over het examen. "Dit examen vind ik beter dan voorgaande jaren; de vragen waren minder complex en het examen zelf is veel korter. De examenmakers hebben goed geluisterd naar de leerlingen." Peeters vond het fijn dat het meer over Nederland dan Europa ging. "Voor leerlingen is dat dichterbij. Europa is zo ingewikkeld en uitgebreid."

Klachtenlijn-coördinator Lizelot van den Berg meldt dat er 51 klachten zijn binnengestroomd. "De meeste klachten gaan over dat het examen te moeilijk was."

[poll:1045]

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 22 mei 2018
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.