Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Weinig berekenen in havo scheikunde

Weinig berekenen in havo scheikunde

Door Lisa

21.512 scholieren maakten donderdagmiddag het havo-examen scheikunde. Over het algemeen misten de havisten een goede balans in het examen. Er werd te weinig naar berekeningen gevraagd en te veel naar de theorie.  

"Ik vond dat je opvallend veel moest beredeneren vanuit de theorie. Ik vroeg me echt af waar de berekeningen gebleven waren", vertelt Isa den Bremer. "Verder viel het qua moeilijkheid wel mee en was ik op tijd klaar." Haar klasgenoten hadden hun tijd wel hard nodig. 

Volgens havist Sevket Kiliç zaten er veel bekende opgaven in het examen die hij al eerder geoefend had. "Zoals de opgave over reactiewarmte. Die zat ook in een oefenexamen." Verder viel het hem op dat het examen erg lang was. "Omdat er van je verwacht werd dat je een uitgebreide uitleg gaf bij bepaalde opgaven kostte dat veel tijd. Daar was ik niet helemaal op voorbereid."

Uitleggen

De opgaven waarbij je een uitleg moest geven, vond scholier Geeke de Lange juist fijn. "Ik heb best veel moeite met scheikunde, dus ik vond het erg handig dat ik veel kon uitleggen. Dat gaat me een stuk makkelijker af." Ook was de vraagstelling volgens haar prima. "Ik wist eigenlijk wel wat er van me verwacht werd."

Docent Sieger Kooij van het Comenius Lyceum in Amsterdam vond het examen 'wel te doen'. "Er zaten veel teksten in waar je informatie uit moest halen. Dat vinden scholieren over het algemeen wel moeilijk." Verder was het volgens de docent een evenwichtig examens met een goede balans tussen moeilijke en makkelijke vragen. 

Opvallend vond Kooij de introductie van de nieuwe onderwerpen in het examen. "Termen als vormingsenergie, groene chemie en microniveau zitten allemaal in het nieuwe programma. Ik vond het bijzonder dat ze allen geïntroduceerd werden." De docent had eerder verwacht dat dit jaar een van die onderwerpen aan bod zou komen. 

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS stond de telefoon nog niet roodgloeiend. Er zijn rond 17.30 ongeveer 700 klachten gemeld. 

Sentimentmeter

[sentiment:33]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

Gepubliceerd op 21 mei 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

57.000 leerlingen? Bedoel je niet 21.512?

6 jaar geleden

R.

R.

Klopt! Verwisseld met de havo'ers Engels zo te zien. Thanks!

6 jaar geleden

A.

A.

Die nieuwe examenstof slaat helemaal nergens op! Veel te veel vragen met onnodig lange teksten! Is dit scheikinden of begrijpend lezen? Mensenrechten met biologie in hun pakket hebben echt een te groot voordeel!

6 jaar geleden

A.

A.

Of mensen met ;)

6 jaar geleden

L.

L.

uhh iedereen met scheikunde heeft ook bio?

6 jaar geleden

C.

C.

Er zit een fout in het examen. Groene chemie mocht NIET gevraagd worden volgens de syllabus van scheikunde. Ik hoop dat ze dat zelf ook hebben gezien en dat we extra puntjes krijgen xD.

6 jaar geleden

E.

E.

@Chimmy hier heb ik het nog over gehad met mijn leraar een aantal weken terug, groene chemie zelf mocht er niet in maar bepaalde onderdelen van groene chemie stonden wel aangegeven.. Hij snapte er zelf ook niet zo heel veel van maar ja wat doe je er aan? Hoe en wat precies wel en niet weet ik niet maar het zou dus best kunnen dat we er nog een paar puntjes uit slepen. Ik ga er alleen niet van uit.
Ik vond het een verschrikkelijk saai examen. Veel leeswerk en heel veel dingen waarvan ik aan mijn scheikundige kennis niks had. Verschrikkelijk eentonig, amper variatie. Geen leuk examen om te maken. Hij was te doen, helaas toch verschrikkelijk veel fout.

6 jaar geleden

A.

A.

Dit examen ging serieus nergens om is dit wel sk of bio of M&O sommige vragen sloegen echt nergens op wat is het financieel kosten voordeel voor een fabriek gewoon wtf is dit nog wel sk dacht ik.....Dit was echt de meest domme examen ooit die ik heb gemaakt en bij veel vragen kon je een ander antwoord hebben terwijl die ook gewoon goed was maar geen punten voor kan halen..

6 jaar geleden

M.

M.

Toch maar een klacht ingediend over groene chemie. Volgens de syllabus zit dit niet in het CE !! De tekst vanaf Mono√ęthyleenglycol is groene chemie met de vragen 29 en 30

6 jaar geleden

J.

J.

Volgens mijn docent scheikunde mogen er dingen gevraagd worden die niet in de syllabus staan, zolang de theorie wel word gegeven of word aangegeven waar dit is binas staat waarbij dat laatste volgens mij het geval was.

Groene chemie zat ook in het oefenexamen en had dit wel verwacht, ik vind het wel raar dat dit niet in de syllabus staat trouwens!

6 jaar geleden

P.

P.

ben normaal goed in scheikunde, maar jeetje wat een kut examen dit was geen scheikunde meer zeg. en idd. die groene chemie mag helemaal niet.

6 jaar geleden

J.

J.

In de syllabus staat dat groene chemie niet in het examen zou komen, ff klagen dan maar

6 jaar geleden

L.

L.

Moesten we wel weten hoe je een energie diagram moest tekenen/berekenen (vraag 17)?? Volgens mij niet...

6 jaar geleden

L.

L.Dat helaas wel:

1. De kandidaat kan in een energiediagram het energie-effect weergeven van een reactie en daarbij gebruik maken van:

? overgangstoestand / geactiveerde toestand;

? invloed van een katalysator.

2. De kandidaat kan de volgende begrippen gebruiken bij redeneringen omtrent

energieomzettingen bij chemische processen: ? endotherm, exotherm;

? vormingswarmte;

? activeringsenergie;

? energiediagram.

6 jaar geleden

F.

F.

Er staat in syllabus dat groene niet in het CE zou zitten. Daarnaast zat er in vraag 6 een fout: ze vroegen om reactieproducten terwijl er ontbrekende beginproducten waren (Dit is ook bevestigd door mijn docent). √Čn het was heel weinig chemisch rekenen je kon het meer begrijpend lezen noemen. En dat er extra onderwerpen erin kwamen was wel duidelijk maar dat er dan in syllabus wat anders word gezet is ook weer verwarrend..

6 jaar geleden

M.

M.

Vraag 6 klopt wel! Het gaat erom dat je moet beantwoorden of de reactie zo klopt, of dat er nog een eindproduct bij moet. Het idee was dus dat je de reactie opschrijft en kloppend probeert te maken, wat niet mogelijk is. Daarom is het antwoord dus dat er een reactieproduct ontbreekt, omdat de reactie niet kloppend kan worden gemaakt. Dit was een vand de weinige vragen die ik wel goed heb gegokt hahaha

6 jaar geleden

E.

E.

Iedereen moet even gaan klagen op www.examenklacht.nl want groene chemie mocht niet in dit exMen voorkomen dat staat in de syllabus scheikunde 2015

6 jaar geleden

A.

A.

Volgens mij zit er een fout in het correctievoorschrift. Bij vraag 34 hoort er ook peptidebindingen te staan (er zijn immers peptidebindingen in Twaran), terwijl het correctievoorschrift dit foutrekent.

6 jaar geleden

T.

T.

Lekker huilie huilie allemaal, Groene chemie mag er niet in maar aspecten van groene chemie wel, het CITO heeft geen fout gemaakt, maar jullie docenten.

6 jaar geleden