Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

'Weg met de zinloze schoolreisjes'

'Weg met de zinloze schoolreisjes'

Door Tim

Lekker skieën in de Alpen, shoppen in Parijs en bier drinken in Praag. Leuke bestemmingen voor een weekendje weg met vrienden, maar niet echt geschikt voor een schoolreisje als je het mij vraagt.

In mijn ogen is de educatieve factor op sommige schoolreisjes soms ver te zoeken. Zo zag ik vorige week tijdens mijn eigen schoolreis naar Londen een scholier van een jaar of 16 die helemaal niks van de Engelse taal snapte. Wat doe je dan in Londen?

Deze Nederlandse scholier - direct herkenbaar aan z'n belabberde accent - had het standaardvocabulaire Engels niet bepaald onder de knie. Helemaal snappen doe ik dat niet. Ga je niet pas op schoolreisje naar Engeland als je de taal machtig bent? Toen ik in de tweede met mijn klas naar York ging waren we verplicht enkel Engels te praten. Dat vond ik toen wel goed. Een schoolreisje moet toch educatief zijn? Ik ging met school naar Frankrijk om de Fransen eens in het wild te kunnen aanschouwen, we moesten zelfs een toenaderingspoging doen.

Toen we met school naar Italië gingen leerden we over de oude Romeinse en Hellenistische culturen. Erg interessant, want op dat moment vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Al vijf jaar lang hadden we er van alles over geleerd, en nu konden we zelf die oude stenen met eigen ogen aanschouwen. Voor de fun leerden we een beetje Italiaans, genoeg om pizza en wijn te kunnen bestellen, maar toch sloeg de weegschaal naar het educatieve door. Daar is niets mis mee toch?

Zon opzoeken

Toch hoor ik het maar al te vaak. Voor de fun naar de sneeuw als schoolreis of eventjes de zon opzoeken in Barcelona. Een week naar Turkije om lekker op het strand te kunnen bakken. Waarom doen we dit? Om meer tere zieltjes te winnen in deze moeilijke tijden? Om bikini's op het strand te showen? Om kindjes met rijke ouders, die op stand willen reizen, tevreden te stellen? Natuurlijk gaan we graag op reis, maar moet dat nu in een schoolweek? Wat is nu het educatieve nut van die reizen? Survivallen in Zuid-Frankrijk? Wat is er mis met Limburg of de Ardennen?

Volgens mij moet een schoolreis nuttig zijn en aansluiten op het lesprogramma. Zeker als je onder schooltijd weg gaat. Waarom moet er anders een leraar mee? Schooluren moet je namelijk kunnen verantwoorden bij de schoolinspectie. Bier drinken in Praag kan ik namelijk ook gewoon met m'n vrienden doen en dat is waarschijnlijk ook honderd keer leuker.

Laten we een tussenweg nemen, ik denk serieus dat het even leuk kan zijn als je een nuttig dagprogramma volgt, in een normaal land (op busreis-afstand) en daarna de tap open gooit tot een uurtje of één 's avonds. Overdag in musea rondhangen, en 's avonds chillen met de locals; ik schrijf me alvast in!

Gepubliceerd op 9 november 2013
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Bram

Bram

Ja... Limburg is natuurlijk ook een soort buitenland ;)

8 jaar geleden

Justine

Justine

LEUK HOOR HA HA HA GRAPPIG

8 jaar geleden

S.

S.

Limburg is België. Limburg heeft niks van educatieve waarde. Dus nee, Limburg is geen alternatief. Trouwens, met 3 van die reisjes zit jij wel in een luxepositie. De meeste scholen houden het op 1 reisje. Alleen bij TTO komen er al gauw meer reisjes.

8 jaar geleden

C.

C.

Wij waren gisteren naar Ieper in België, en bezochten twee militaire begraafplaatsen uit wo1. De loopgraven en het "In Flanders Fields" museum. Dit was wel leerzaam en indrukwekkend

8 jaar geleden

Casper

Casper

...ja maar ik wil bier zuipen.

8 jaar geleden

S.

S.

Ik niet.

8 jaar geleden

Pim

Pim

Ja, maar ja, dat ben jij.

8 jaar geleden

Tim

Tim

ik ook. Maar dat moet niet de drive voor de reis zijn, bier drinken kan overal namelijk.

8 jaar geleden

R.

R.

Ik ben het hier helemaal mee eens. Als je van plan bent een lesweek te verspillen, geef ons dan gewoon vrij, dan kunnen we zelf op vakantie als we daar zin in hebben.

8 jaar geleden

Lotte

Lotte

In de vierde werd ik uitgeloot voor de Londen-excursie en ging toen naar Berlijn. Fantástische stad, maar de hele week was tot de nok toe gevuld met kapot saaie uitstapjes naar kapot saaie bezienswaardigheden, en bovendien hadden we kapot saaie zogenaamd educatieve maar volslagen zinloze opdrachten. Terwijl ik achteraf hoorde dat ze in Londen bulkten van de vrije tijd en geen énkele zogenaamd leerzame opdracht hoefden te maken. Verschrikkelijk jaloers was ik, leek me heerlijk. Maar da's dan wel een extreem voorbeeld. Een beetje leerzaamheid kan inderdaad geen kwaad, maar op vakantie gaan is toch heerlijk, en onder schooltijd is toch alleen maar beter? De gedachte dat je op dat moment eigenlijk wiskunde hoort te hebben maakt mijn biertje in ieder geval nóg lekkerder.

8 jaar geleden

M.

M.

Tim is echtwel een mb met ze chiks

8 jaar geleden

O.

O.

Inderdaad, op de middelbare school heb je vaak wel enigszins educatieve uitjes, maar de helft van de tijd die je daar doorbrengt is vrije tijd. Zo zijn wij eens naar Trier geweest. we zijn die dag twaalf uur weg geweest. drie uur heen rijden en drie uur terug, dus nog zes uur in de stad zelf. drie uurtjes naar de kaiserthermen en de porta nigra en de andere drie uur waren om te shoppen of whatever je ook wilde doen. dan denk ik; de winkels daar zijn echt niet veel anders dan de winkels hier. als ik dan zes uur in de bus moet zitten, zou ik de tijd daar ook volledig op een zinvolle manier besteden.
En Limburg is géén buitenland!

8 jaar geleden

D.

D.

Alle reisjes hebben een wel degelijk toegevoegde waarde in het onderwijs. Bij elk reisje wordt sowieso gewerkt aan de kernconcepten die een leerling moet weten en kunnen toepassen in de verdere wereld. Bovendien wordt het wereldbeeld van de leerlingen ook vergroot door zulke wereldreisjes. Dat leerlingen bier etc. drinken is ook geheel terecht, aangezien dat niet onder schooltijd is maar juist in hun vrije tijd. Bovendien laten docenten ook een andere kant van zich zien in de vrije tijd die ze hebben.

8 jaar geleden

E.

E.

dat heet: 'cultuur verbreden'
Je ziet zo andere culturen. En ook: als je een week weg gaat met school ben je niet alleen weg in de schooluren he, maar ook je vrije tijd. En als laatste: school maakt mij kapot gestrest, gun mij zulke reisjes.

8 jaar geleden

Tim

Tim

Ik gun je graag alles. Net zoals ik het jou gun zeker mijn laatste alinea (da's een blokje met tekst) opnieuw te lezen.

8 jaar geleden

T.

T.

het is wel goed als het educatief is, wij hebben ook altijd wel opdrachten moeten doen. maar dat betekent niet dat je geen bier mag drinken in praag of niet mag shoppen in Parijs. schoolreisjes zijn er toch ook voor de gezelligheid, om even iets anders te hebben dan gewoon school, om een betere band op te bouwen met je medeleerlingen, maar ook met de leraren? kijk, als je nou echt helemaal niks hoeft te doen tijdens een schoolreisje vind ik ook raar, maar om nou te zeggen dat het puur educatief moet zijn, dat vind ik eigenlijk ook nergens op slaan.

8 jaar geleden

Justine

Justine

Ik vind inderdaad wel dat het in balans moet zijn. Teveel vrije tijd is gewoon nutteloos, maar ik heb ook eens met een schoolreisje naar Berlijn in de hele week maar 2 uur vrije tijd gehad. Dan ben je gewoon constant aan het lopen en ben je he-le-maal kapot, en vang je toch niks meer op van die informatie. Dus ik zou zeggen: gewoon een goede 50/50 planning waarbij je ook nog de tijd hebt om te chillen maar nog wel net je kan concentreren op interessante bezienswaardigheden. (bovendien zullen de meeste scholieren liever meer vrije tijd hebben dan bezienswaardigheden, let's be honest here, Tim je bent de elitaire uitzondering)

8 jaar geleden

Tim

Tim

ik ben óók voor die 50/50-verhouding. Puur educatief is natuurlijk saai as hell. Maar puur vrije tijd is niet wat mag, regeltechnisch enzo.

Ik zou beter pleiten voor een betere controle van bovenaf.

8 jaar geleden

L.

L.

Wij gaan ergens eind april op kamp naar londen met heel havo 4, en daar krijgen we wel het een en ander voor bezienswaardigheden etc (sahaaaaai), maar ze gaan ons ook delen vrij geven. daar ben ik erg blij mee want dan kan ik mooi die enorme primark leegshoppen

8 jaar geleden

Tim

Tim

Die primark heb je hier ook. En op Oxford Street kan je beter naar Selfridge's.

8 jaar geleden

L.

L.

@Bram van Hulten: over dat soort vunzige grappen kun je weer een column schrijven in het Limburgs Dagblad

8 jaar geleden

Bram

Bram

Dat laat ik graag aan Justine over. *doet een "hé, was een vriendschappelijk Limburggrapje"-porretje*

8 jaar geleden

D.

D.

Bij ons op school gaan ze elk jaar naar een ver land, vorig jaar provence, dit jaar venetie, Die rijzen kosten dan 500 euro, en als je niet mee gaat wordt je uitgelachen.
Ik hoor van vrienden dat zij zelfs 3 keer weggaan (hij zit op tvwo technasium) Zij gaan naar engeland, rotterdam (3 dagen) en berlijn.

8 jaar geleden

N.

N.

Ik ben in oktober met school naar Londen geweest en ik moet nu een werkstuk maken een opdr. voor maatschappijleer en nog wat andere opdrachten thuis maken.
Ik verbleef trouwens in een gastgezin en ik had soms dus gesprekken met die mensen daar en in de winkels daarnaast bezocht ik de tower bridge, de st paul's cathedral en de kroonjuwelen dus toch harstikke leerzaam!!

8 jaar geleden

J.

J.

In de onderbouw ga je bij ons elk jaar naar minimaal twee steden en in de tweede en derde een week weg. De week in de derde was de eerste waarvoor we geen schoolopdrachten hoefden te maken (survivalweek was dat), maar voorderest was het de helft van de dag/week vrij en andere helft musea of andere bezienswaardigheden. Supertof!

8 jaar geleden

R.

R.

Wij zijn in 4H met de CM leerlingen naar Parijs geweest voor vier dagen. Ik heb nog nooit zó veel gelopen, maar heb wel echt heel veel van Parijs gezien. We hadden veel vrije tijd en kregen zelf de kans (d.m.v. een speurtocht) Parijs te ontdekken. We moesten allemaal vragen beantwoorden in de Marais en dat was een hele leuke uitdaging (in gebrekkig Frans en gebrekkig Engels de weg vragen, lachen). Op mijn vorige school deden ze niet aan dat soort uitjes en dat is jammer. Je gaat 'alleen' in 4h naar de ardennen als introductieweek.

8 jaar geleden

Tim

Tim

Je hebt een boel van de cultuur kunnen snuiven, da's leerzaam genoeg toch?

8 jaar geleden

M.

M.

Mijn werkweek naar Berlijn was heel de dag cultuursnuiven, en in de avond mochten we best bieren etc.. Wat is er mis mee?
Werkweek was in mijn ogen meer dan alleen een educatief reisje, het heeft onze klas zo veel dichter bij elkaar gebracht. Ik heb in die 5 daagjes met zoveel 'nieuwe' mensen gepraat en gelachen. Je leert elkaar beter kennen, en dat doe je in veel gevallen nog het best met een biertje erbij en in een gezellige omgeving. De leerlingen hele avond binnen laten zitten na een lange dag rondlopen in museum is niet echt bepaald wat ik me van een werkweek wil voorstellen.

8 jaar geleden

Tim

Tim

True, ik ben zelf, zoals je in de laatste alinea ziet ook voor de 50/50-oplossing ;)

8 jaar geleden

S.

S.

Wij gaan met school vanaf de tweede tot de vierde twee keer per jaar een week naar het buitenland, We zitten dan in gastgezinnen en volgen elke morgen les in de taal van dat land, in de middag doen we excursies, heel leerzaam dus

8 jaar geleden

Tim

Tim

Het is dan ook niet de vraag of déze reisjes niet leerzaam zouden zijn. Wintersporten met school ín een schoolweek, da's pas om te huilen.

8 jaar geleden

K.

K.

Schoolreisjes kunnen supergezellig zijn! de beste manier om mensen uit andere klassen te leren kennen.

8 jaar geleden

H.

H.

Het zou mij nog verbazen als Nederlandse jonger GB op de kaart kunnen aanwijzen. En inderdaad laat ze thuis want ze gooien ons land te grabbel voor zover er nog iets van onze vroegere waardigheid over is.

6 jaar geleden