Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Wat we nodig hebben op social media? Meer body positivity!

Wat we nodig hebben op social media? Meer body positivity!

Door Mirte

Ik ben soms best wel onzeker over mijn uiterlijk en ik zou op zulke momenten liever mijn hele foto op Instagram bewerken. Want ja, je vindt jezelf nooit perfect. Ik mezelf ook niet. Maar nu ik vaker op de body positive-kant van Instagram kom, merk ik dat ik veel sneller denk: ach joh boeiend, ik plaats het gewoon!

Je hebt deze beweging vast wel een keer voorbij zien komen op Instagram, maar wat is het nou eigenlijk? En waar staat het voor?


Wat is de ‘body positivity movement’?

De body positivity movement richt zich op het idee dat alle lichamen goed zijn en gezien mogen worden. Veel influencers benoemen het op hun socials, bijvoorbeeld via een hashtag, en proberen via een caption op Instagram duidelijk te maken dat iedereen mooi is op z’n eigen manier. Degenen die achter deze beweging staan en dit ook benoemen, willen graag dat hun volgers zichzelf ook meer gaan waarderen. Want zeg nou eerlijk: lang niet alles op social media is waar of natuurlijk. Dat stukje wordt ge-edit en oh, dat stukje ook al! En lachen voor de camera! Posten en klaar. Maar nu niet meer.

Bij body positivity draait het tegenwoordig niet meer alleen om je fysieke, maar ook om je mentale gesteldheid. Het hoeft niet altijd goed te gaan, dat is oké! Ook influencers kunnen zich - net als jij en ik - een keer minder goed voelen. Nu er steeds meer body positivity is te zien, zie je steeds vaker onbewerkte foto’s voorbij komen, óók zonder mooie glimlach. Op deze manier worden social media net een stukje echter.

Waarde

Wat mij vooral aanspreekt, is dat je meteen merkt dat iedereen net een stukje meer wordt gewaardeerd en in hun waarde wordt gelaten online. Zo zie je dat mensen elkaar vaker supporten in de reacties op Instagram en daardoor ook meer mensen onbewerkte foto’s durven plaatsen. Net wat echter en net wat we nodig hebben! 

Ben jij alle neppe en bewerkte foto’s ook zat en wil je een kijkje nemen op de body positive-kant van Instagram? Ik heb wel wat tips voor je:

View this post on Instagram

Een bericht gedeeld door VH. (@vivianhoorn)

Lees ook
Weg met Instagram?

Gepubliceerd op 12 oktober 2021
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.