Wat ik ga missen aan de middelbare school

Door Anne

Over ongeveer twee maanden komt er voor een deel van de scholieren, onder wie ikzelf, een einde aan de middelbare school. Na de eindexamens zijn wij eindelijk af van rennende bruggers in de gangen en stinkende docenten in je aura. Toch zijn er dingen die ik, en jij vast ook, gaan missen aan de middelbare school. Dit zijn er vijf!


Tussenuren

Als het rooster er aan het begin van de periode uitziet als een gatenkaas, vind je dat vast vervelend. Maar in de praktijk zijn tussenuren vaak best wel prima. Mensen die verkeren in de illusie dat ze iets nuttigs gaan doen, worden daar vaak snel genoeg uit geholpen. Een tussenuur is immers hét moment om je voedselvoorraad aan te vullen of het weekend te evalueren. En natuurlijk kunnen er op een vervolgopleiding ook uren tussen de colleges zitten, maar dat voelt toch anders dan de vertrouwde tussenuren in de aula op de middelbare.

Conciërges

Verrassend vaak zijn conciërges hele grappige en aardige mensen. Bovendien kan het je veel opleveren, of besparen, als ze jou ook een beetje mogen. Maar die gezellige conciërge moet je gaan missen op je vervolgopleiding. Daar hebben ze vast een facilitaire dienst, maar mijn vage vermoeden zegt dat je daar toch minder snel een band mee zal krijgen. Bovendien zullen zij waarschijnlijk ook minder zin hebben in het fixen van lekke fietsbanden en het openen van kluisjes.  

Persoonlijke banden met docenten

Niet alleen de band met de conciërge zal moeten worden gemist, maar ook de persoonlijke banden met docenten zullen waarschijnlijk sneuvelen. De tijden van twee keer per week drie jaar lang dezelfde docent voor de klas met dertig leerlingen zullen voor velen namelijk voorbij zijn. Natuurlijk blijft het altijd een optie om in de hoorcollegezaal dusdanig gekke dingen te gaan doen, dat ook de docent daar wel moet onthouden wie jij bent.

Dichtbij

Als je niet in een gat woont, is de middelbare school waarschijnlijk best dichtbij. En natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar waarschijnlijk is de afstand naar je vervolgopleiding een stuk groter. De kans dat je te maken gaat krijgen met stampvolle treinen, gecancelde bussen en overvolle stations is groot, terwijl je daar, zeker op de vroege ochtend, gewoon geen behoefte aan hebt. De tijd dat je  een half uur voordat de les begon uit bed rolde, is waarschijnlijk voorgoed voorbij.

Lestijden

Om half negen beginnen op de middelbare school is absoluut strijden, maar je wist tenminste wel altijd dat je rond een uur of vijf in ieder geval weer thuis was. Op veel vervolgopleidingen ligt dat net even anders en worden er rustig colleges ingepland vanaf zeven uur of later. Een hele avond gamen of ‘s avonds naar de voetbal zit er dan niet meer in.

Het verlaten van de middelbare school heeft veel voordelen, maar in mijn ogen dus ook zeker een aantal nadelen. Conciërge Henk en om twee uur klaar zijn met school ga ik bijvoorbeeld absoluut missen. Nu ben je je waarschijnlijk niet bewust van alle leuke dingen aan  de middelbare school, maar dat komt vast nog wel als je hem verlaten hebt.

 

Gepubliceerd op 13 maart 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.