Wanneer ben je klaar voor seks?

Wanneer ben je klaar voor seks?

Door Sense

De één is er absoluut zeker van dat hij of zij aan seks toe is – liever nog vandaag dan morgen – terwijl de ander er over blijft twijfelen. Zelfs als je een fijne relatie hebt, weet je soms nog niet zeker of je klaar bent voor die volgende stap. Hoe kom je daar achter?

Als je in de puberteit komt, verandert je lichaam. Je wordt langzaamaan volwassen. Tegelijkertijd verandert ook je gevoel. In de puberteit kun je je heel blij voelen en het volgende moment juist somber of verdrietig. Het is soms net een achtbaan. Je gaat meer nadenken over jezelf en over de wereld. Soms best verwarrend.

Je wordt ook nieuwsgierig naar seks. Je denkt er vaak aan, het houdt je bezig, je wordt misschien voor het eerst echt verliefd, misschien heb je al een relatie. Maar het kan ook zijn dat je er nog helemaal niet mee bezig bent of dat het nog niet voelt als het juiste moment.

Met allebei is niks mis. Het is heel normaal om in je puberteit veel met seks bezig te zijn en er heel erg naar te verlangen, net zo goed als je de tijd mag nemen voordat je je besluit neemt.

Seksuele carrière 

Misschien leuk om te weten hoe de seksuele carrière van de meeste jongeren verloopt.

  • Het begint meestal eerst met zoenen en tongzoenen.
  • Later komt daar strelen bij, eerst boven de kleren, en dan ook onder.
  • Daarna komen vingeren en aftrekken, misschien zelfs al orale seks (al vindt niet iedereen dat even leuk om te doen).
  • Zo vlak voor hun achttiende verjaardag heeft de helft van alle jongeren ervaring met geslachtsgemeenschap.

Die leeftijd is de afgelopen jaren iets gestegen. Het is dus niet zo dat jongeren er tegenwoordig veel eerder seks hebben dan tien of twintig jaar geleden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het onderzoek 'Seks onder je 25e' van Rutgers en Soa Aids Nederland.

Als de helft van de jongeren het op hun achttiende voor het eerst gedaan heeft, betekent dat dat er dus flink wat jongeren ook een stuk later zijn. Die hebben pas als ze twintig zijn voor het eerst geslachtsgemeenschap, of zijn nog ouder. Je kunt het niet afdwingen. Het heeft soms tijd nodig. Een goede tip is om je niet op je kop te laten zitten. Jongeren onder elkaar kunnen soms best opscheppen over wat ze allemaal al gedaan hebben op seksueel gebied. Wees niet zo snel onder de indruk van grootspraak, maar kies je eigen weg.

Tips voor de eerste keer

Op onze website hebben we goede tips voor de eerste keer. Iedereen vindt die eerste keer best spannend, dus hoe beter je voorbereid bent, des makkelijker het gaat en hoe leuker het wordt. Je vindt er ook een paar video’s van jongeren die vertellen over hun eerste keer.

Bescherm jezelf

Seks is vaak leuk en erg spannend, maar pas wel op dat je niet zwanger raakt. En ook dat je geen soa oploopt. Gebruik condooms! En spreek met je ouders over de pil of een ander voorbehoedmiddel. Of maak een keer een afspraak bij een Sense spreekuur. Dat is gratis en vertrouwelijk voor alle jongeren t/m 24 jaar.

Sense.info is de betrouwbare website over seks en relaties. Via de Sense Infolijn kun jij bovendien al je vragen stellen over seks, via de telefoon, e-mail, de chat.

 Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op 25 februari 2016.

Gepubliceerd op 10 juni 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Je bent daar pas klaar voor als je de verantwoordelijkheid voor de gevolgen ook kunt dragen. Dus kinderen van 13 of 17 jaar zijn er helemaal niet klaar voor. Daarom hebben ze ook zo vaak spijt van hun eerste keer, vooral meisjes. Meisjes, laat jullie niet gebruiken door jongens die alleen op seks uit zijn!

8 jaar geleden

I.

I.

of helemaal niet natuurlijk (voor de asexuelen), lekker makkelijk :P

8 jaar geleden

D.

D.

Ja

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.