Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Waarom telefoons niet verboden moeten worden op school

Waarom telefoons niet verboden moeten worden op school

Door Mirte

Beste Ton van Haperen,

U bent economiedocent en u ergert zich aan het gebruik van telefoons in de les, zo schreef u onlangs in het NRC. Ik citeer: ‘Het apparaat werkt als gratis heroïne voor een junk, een niks kostende grenzeloze roes die alle andere belangstelling verdringt. Dat maakt zingeven aan studie, omgeving en bestaan lastig.’

Het zit u zelfs zo dwars, dat u de telefoon wil verbieden op het schoolterrrein. Daar schrik ik van. Is dat niet misschien iets té overdreven?

Voordelen

Die apparaten die constant worden gepakt bij het binnenkrijgen van een melding, zijn zo slecht nog niet. Telefoons kunnen inderdaad wel voor afleiding zorgen, maar om ze nou te verbieden? Dat lijkt mij geen goed idee. Zo kunnen ze ook gebruikt worden in de pauze. Na een lange les in de boeken zitten, is een spelletje spelen op je telefoon met vrienden heel leuk.

Je kunt ook met behulp van je telefoon leren. Zo heb je Kahoot-quizzen, waardoor je de leerstof op een andere manier goed kan stampen. En trouwens, hoe moeten leerlingen zonder telefoon weten in welk lokaal ze moeten zijn? En hoe laat? Daarnaast is het ook handig dat je met je telefoon foto’s van aantekeningen kunt maken, zeker als je dyslectisch bent. Dan hoef je je niet zo op het schrijven te focussen, maar heb je wel je aantekeningen bij de hand.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door NRC.nl (@nrcnl)

Andere kant van de telefoon 

Ik kan uw zorgen, en die van andere leraren, me heel goed voorstellen. Als u uitleg geeft en alle leerlingen pakken hun telefoon erbij, dan steken ze niets meer van de les op. Zo worden leraren ook meteen minder gemotiveerd, alsof ze net zo goed geen les kunnen geven. Maar  leerlingen zullen toch wel echt de stof mee moeten krijgen. Een telefoon is daarbij soms best handig. Is een verbod dan wel de oplossing?

Oplossing 

Zelf denk ik, en dan spreek ik ook voor mijn medescholieren, dat een verbod op telefoons niet helemaal de oplossing is. Telefoons zijn er tegenwoordig nu eenmaal. Maar wat als we elkaar nu tegemoet komen? Leerlingen leggen tijdens de uitleg hun telefoon aan de kant en letten goed op, en daarna kan er worden gewerkt mét telefoon. Misschien door het maken van een quiz of een filmpje? Wie weet verandert dat uw mening al over telefoons op school!

Groetjes Mirte Lazaroms, een vijftienjarige havist.

Lees ook
Ik wil wel minder op mijn telefoon zitten, maar het lukt me niet

Gepubliceerd op 4 februari 2022
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

een scholier

een scholier

Een Belangrijke Stap naar Moderne Educatie**
Inleiding:
Allereerst, in ons snel veranderende digitale tijdperk, is het tijd om een belangrijke beslissing te nemen: moeten telefoons in de les worden toegelaten? Deze vraag raakt de kern van de tegenwoordige tijd onderwijs en verdient daarom serieuze aandacht. Het belang van dit onderwerp kan niet worden onderschat, gezien de alomtegenwoordigheid van technologie in ons dagelijks leven en de impact ervan op het leerproces.
Toelichting:
Ten tweede, het debat over het toelaten van telefoons in de klas is van groot belang omdat het direct verband houdt met de manier waarop studenten leren en zich ontwikkelen. Het gaat niet alleen om het gebruik van technologie, maar ook om het stimuleren van betrokkenheid, het aanmoedigen van verantwoordelijkheid en het voorbereiden van studenten op de moderne wereld.
Argumentatie:
Argument 1: Verhoogde Betrokkenheid
Als eerste, het toelaten van telefoons in de les kan de betrokkenheid van studenten vergroten. Met de juiste begeleiding kunnen educatieve apps en online bronnen worden gebruikt om het leerproces te verrijken. Dit biedt studenten een interactieve en boeiende leerervaring, wat leidt tot een dieper begrip van de lesstof.
Argument 2: Voorbereiding op de Toekomst
Als tweede, het beperken van telefoongebruik in de klas kan studenten in hun voorbereiding op de moderne wereld het tegenhouden. Digitale vaardigheden zijn tegenwoordig belangrijk in vrijwel elke sector. Door telefoons toe te laten en studenten te leren hoe ze deze verantwoordelijk kunnen gebruiken, bereiden we hen voor op succes in een wereld die wordt gedreven door technologie.
Tegenargument: Afleiding
Desondanks maken tegenstanders van het toelaten van telefoons in de les zich zorgen over de mogelijke afleiding die het gebruik ervan met zich meebrengt. Ze vrezen dat studenten meer bezig zullen zijn met hun telefoons dan met de lesstof, wat een negatieve invloed kan hebben op hun leerresultaten.
Argument 3: Beheersing van Afleiding
Tot slot, hoewel afleiding een gerechtvaardigde zorg is, kunnen docenten richtlijnen opstellen om het telefoongebruik te beheren. Door duidelijke verwachtingen te stellen en consequenties voor afleidend gedrag vast te stellen, kunnen we de mogelijke negatieve effecten minimaliseren en studenten leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag.
Conclusie:
In conclusie, het is duidelijk dat het toelaten van telefoons in de les meer voordelen dan nadelen met zich meebrengt. Het vergroot de betrokkenheid, bereidt studenten voor op de moderne wereld en kan worden beheerd om afleiding te minimaliseren. Laten we daarom deze stap zetten naar een meer inclusief, vooruitstrevend onderwijs. Telefoons in de les moeten worden toegelaten, niet als afleiding, maar als een krachtig leermiddel van de 21e eeuw!

3 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.