Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Waarom kunnen jongens niet multitasken?

Waarom kunnen jongens niet multitasken?

Hidde

Bellen, haar teennagels lakken, tv-kijken, Twitter in de gaten houden, de kat aaien en huiswerk maken. Jorieke doet met gemak zes dingen tegelijk, maar bij jongens schijnt multitasken nooit zo te lukken. Hoe kan dat? 

In deze rubriek schrijven Hidde en Jorieke elkaar brieven. Over typische jongens/meisjes-vraagstukken waar niemand je het antwoord op kan geven. Ze schreven bijvoorbeeld al over 'de magie van voetbal' en de 'schaamteloosheid van jongens'. Nieuwsgierig? Teruglezen kan in het archief.

Jorieke: het meisje

Lieve Hidde,

Wanneer ik mijn broer iets vraag terwijl hij aan het computeren is, krijg ik antwoorden als ''Ja, ik... Ehh... Ja, nee, toen ging... Huh, wat was je vraag?'' Ook wanneer hij aan het whatsappen, leren, muziek luisteren of afwassen is, gaat nóg een ding erbij doen (zoals antwoord geven op de vragen van zijn lieve zusje) wat moeilijker. En mijn broer is niet de enige jongen die hier last van heeft.

Waar wij vrouwen met gemak honderd dingen tegelijk doen, lijkt het bij jongens bij twee dingen al mis te gaan. Terwijl haren stijlen, telefoneren en een profielwerkstuk maken prima tegelijk gedaan kunnen worden. Kijk maar naar ons. Toch lijkt het voor jullie nog knap lastig.

Lieve Hidde, waarom kunnen jongens geen twee dingen (of meer) tegelijk?

Liefs,

Jorieke

Hidde: de jongen

Lieve Jorieke,

Op zondagavond, rond zeven uur, kunnen wij Studio Sport kijken én bier drinken. Tegelijk!

Maar even serieus: onderzoekers van de Warwick Business School onderzochten multitasken, en ontdekten dat 't helemaal niet bestaat! Eigenlijk wisselen onze hersenen steeds van activiteit. Bij activiteiten waarin we goed zijn getraind (bier drinken en Studio Sport kijken) gaat het wisselen echter zo snel dat we het helemaal niet doorhebben.

Bij activiteiten waarin we minder goed getraind zijn (in ons geval: strijken en koken) gaat dat wisselen wat moeilijker. Multitaskmoeite, heet dat.

En opvallend genoeg bleken vrouwen daar net zo waardeloos in als mannen. Dus of multitasken bij jullie in alle gevallen van een leien dakje gaat? Dat betwijfel ik.

Liefs,

Hidde

Gepubliceerd op 18 april 2013

REACTIES

A.

A.

goed gedaan

11 jaar geleden

J.

J.

Vrouwen zijn beter in staat om van activiteiten te wisselen dan mannen, dat is duidelijk

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.