Waarom ik helemaal klaar ben met de vraag: 'wat wil je later worden?'

Toen ik klein was en mensen aan mij vroegen wat ik later wilde worden, had ik altijd een antwoord paraat, namelijk prinses. Tegenwoordig is dat wel anders. Als iemand het nu aan me vraagt sta ik met een mond vol tanden, want ik weet het gewoon nog niet. Toch lijken sommige mensen dit niet te begrijpen en kijken me raar aan als ik zeg dat ik het nog niet weet. Om daar vanaf te zijn, besloot ik op zoek te gaan naar de baan van mijn dromen.

Keuzes zijn er om gemaakt te worden. En al zeg ik het zelf: daar ben ik normaal gesproken best goed in. Maar als het om beroepen, studies etc. aankomt, loop ik vast. Een van de redenen daarvan is dat er gewoon teveel leuke dingen zijn om te doen. Als het mogelijk was, zou ik later wel journalist, presentatrice, kok en documentairemaker willen worden, maar ja dat gaat nou eenmaal niet.

Bovendien staat het idee dat je de rest van je leven hetzelfde moet doen mij niet zo aan. Het goede nieuws: dit brengt mij een stapje dichter bij mijn keuze. Ik weet nu dat ik een afwisselend beroep moet zoeken en dat is in elk geval een begin.

Beroepskeuzetest

'Misschien kan een test mij wel vertellen welk beroep bij me past', dacht ik bij mezelf. Ik heb uiteindelijk twee testjes gedaan. Uit de eerste bleek dat ik sociaal en ondernemend ben. Beroepen als mediator, accountmanager of kaakchirurg zouden hier volgens de test heel goed bij aansluiten. Ik denk dat ik nog nooit zulke uiteenlopende beroepen op een rijtje heb zien staan. Van een mediator wist ik niet eens wat het was, maar dat blijkt iemand te zijn die ruzies oplost. Dat is niks voor mij en eerlijk gezegd zie ik kaakchirurg ook niet zo zitten. 

Door naar de volgende test dus. Hier kwam uit dat ik artistiek ben en goed een journalist, programmamaker of schilder zou kunnen zijn. Deze uitslag beviel mij wel, want aan die hoek zat ik stiekem al een beetje te denken, behalve schilder dan, want mijn tekenkunsten zijn niet erg spectaculair.

Zoals je ziet is een beroep kiezen niet zo makkelijk als het misschien lijkt en dat is ook de reden dat we eigenlijk zeeën van tijd hebben om te kiezen wat we later willen gaan worden. Dus als iemand mij weer eens vraagt: "Wat wil jij later worden?" zeg ik gewoon zonder schaamte "ik weet het nog niet." Want er zijn genoeg andere mensen die het ook nog niet weten.

En weet je wat? Als ik een leuke prins vind, kan ik altijd nog prinses worden, dan leef ik in elk geval lang en gelukkig.

Gepubliceerd op 16 maart 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Gabriella

Gabriella

Misschien kun je schrijfster worden! Je schrijft mooie teksten!😀🙂

3 maanden geleden