Waarom gerbils ideaal gezelschap zijn

Ik slaap op zolder en dat is soms best een beetje saai. Je mist toch iets van het sociale huiselijke leven wat er op de eerste verdieping wel is. Toch is er een heleboel leven op mijn slaapkamer. En nee, dan doel ik niet op die ene broodtrommel die al sinds de tweede op mijn bureau staat...

Omdat ik op zolder slaap leek het mij heel leuk een diertje op mijn kamer te hebben. Op mijn veertiende verjaardag, nu drie jaar geleden, was het zover. Na jaren smeken was het gelukt: ik kreeg twee gerbils. En damn, wat zijn dat topbeessies.

Gerbils zijn super leuke en actieve diertjes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hamsters zijn ze niet alleen 's nachts actief, maar hebben ze een slaap-waak-ritme van een paar uur door de hele dag heen. Overdag slapen ze een paar uur en zijn dan weer een paar uur actief en dat gaat zo door. Gelukkig heb ik weinig last van het actieve gebeuren 's nachts. Ik ben er waarschijnlijk deels  gewoon aan gewend geraakt, maar ik heb dan ook geen hamsterradje dat de hele nacht aan het piepen is. 

Wat ik vooral ontzettend leuk vind aan gerbils is dat ze leven in je kamer brengen. Het is vrolijk binnenkomen wanneer je die twee beestjes druk in de weer ziet met een eierdoos of ze over elkaar heen ziet drentelen. 

Makkelijke verzorging

Gerbils zijn woestijndieren en dat heeft een groot voordeel: ze stinken niet! Omdat ze van nature weinig drinken, urineren ze ook weinig en dat betekent dus weinig stank. Dat ze niet zo stinken betekent niet dat je het hok niet hoeft te verschonen. Gelukkig vind ik dat best leuk werk. Ook kost het minder tijd dan dagelijks je hond uitlaten… 

Natuurlijk moet je ze elke dag water en brokjes geven, maar ook dat is nog wel te overzien.

Aandacht

Gerbils hebben weinig aandacht nodig, maar je kan het ze wel veel geven. Omdat je er minimaal twee moet hebben, hebben ze altijd een speelkameraadje en dat is voor die beestjes goed genoeg. Zo hoef je ze niet uit te laten of continu vast te houden. Dat laatste is gelukkig wel ontzettend leuk om te doen. Toch moet je je er wel van bewust zijn dat het geen echte knuffeldieren zijn. Ze zijn minder makkelijk te aaien dan een konijn, cavia, hond of kat. 

Het is ontzettend leuk hoe ze eierdozen of wc-rolletjes versnipperen, om ze je over je armen en hoofd te laten lopen of schattig naast elkaar te zien slapen, maar het allerbeste blijft wanneer je ze gewoon over je heen laat lopen terwijl je op bed een film kijkt of een boek leest...

Gepubliceerd op 5 augustus 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.