Vier boekentips voor deze zomer

We zitten thuis en kunnen vanwege corona maar weinig dingen ondernemen. In plaats van de hele vakantie met mijn telefoon weg te rotten op mijn slaapkamer, wilde ik wat meer gaan lezen. Heerlijk. Met blote voeten in het gras liggen, zonnetje op m'n rug, een glas frisse limonade…en natuurlijk een goed boek. Maar welke boeken zijn nou het lezen waard? Ik zou je deze vier zeker aanraden. 


De krijtman (C.J. Tudor)

Dit boek is een echte jeugdthriller. Ik ben alles behalve bang aangelegd en zeker boeken kunnen me niet spannend genoeg zijn, maar dit is het enige boek waarvan ik me kan herinneren dat ik het 's nachts heb weggelegd omdat ik rustig wilde slapen. Na de eerste bladzijde was het al zo boeiend dat ik verkocht was. Het speelt zich afwisselend af in 1996 en 2016 en gaat over Ed die als kind getuige was van een verschrikkelijk kermisongeluk. Hij beschrijft hoe de gevolgen daarvan zijn eigen, en andere levens drastisch veranderden. Door de twee verhaallijnen heen kom je steeds meer te weten over wat er gebeurd is en hoe het is afgelopen met de oude vriendengroep. 

De kronieken van de onderwereld (Cassandra Clare)

Van deze zesdelige serie heb ik tot nu toe alleen het eerste boek gelezen. Het meest jammere aan dit boek was dat het lang duurde voordat ik aan de schrijfstijl van de schrijfster gewend was. Sommige series lezen echt als een trein, maar hier moest ik echt even inkomen voordat het lezen lekker ging. Desondanks vond ik het verhaal erg leuk! Het is een fantasy-boek dat zich in het nu afspeelt, maar de personages vechten liever met zwaarden, zwepen en bogen dan met pistolen of geweren. Het gaat over Clary die getuige is van een moordpartij, maar alleen zij heeft de daders gezien. Als haar moeder op vreemde wijze verdwijnt, wordt Clary meegenomen naar een magische tussenwereld waar ze 'onze' wereld moeten beschermen tegen de echte vijanden. 


Het Rosie Project (Graeme Simsion)

Dit is een aanrader omdat het simpelweg gewoon lachen is. Het wordt aangeduid als een feelgoodroman, en daar ben ik het volledig mee eens. 
Het gaat over een zwaar autistische man, Don, die alles tot drie decimalen achter de komma geregeld wil hebben. Hij drinkt na 15.48 uur geen koffie meer, heeft elke week exact hetzelfde weekmenu en heeft niks van versiering in zijn huis hangen 'omdat je daar binnen een paar dagen aan gewend bent en het dan voordeliger is af en toe naar een galerij te gaan'. Hij probeert aan een levenspartner te komen met een vragenlijst van 16 pagina's en helpt een vrouw bij het vinden van haar biologische vader. Echt gewoon een leuk boek om te lezen. Fun fact: als je het in het Engels leest, mag je hem op je lijst zetten!

Casper en Hobbes (Bill Watterson)

Casper en Hobbes is zonder twijfel mijn meest favoriete stripboek ooit. De strips zijn maximaal een pagina lang en je hoeft niet per se vooraan in het boek te beginnen. Het gaat over Casper, een jongetje van een jaar of twaalf met een grote fantasie. Hij heeft een tijger als beste vriend, maar zodra volwassenen, of überhaupt een ander iemand erbij is, verandert de tijger in een knuffelbeest. Voor een jongetje van 12 heeft hij verrassend filosofische ideeën, maar dan juist over super alledaagse dingen. Echt een fantastische aanrader voor een zonnige zomermiddag in een hangmat. 

Gepubliceerd op 9 juli 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Petra

Petra

Hahaha! Casper en Hobbes EEN LANGE WARME WINTERAVOND!! Maar het is inderdaad een geniale strip!

3 weken geleden