Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Waarom de krant lezen kut is

Waarom de krant lezen kut is

Tijdens het avondeten kwam mijn zusje erachter dat het coronavirus geen SOA is. Ze dacht dat dit wel zo was omdat het in de klas besproken werd en daardoor vermoedde ze dat het bij de stof van het biologieproefwerk hoorde. Tsja… Zij heeft dus weinig van het nieuws meegekregen de afgelopen tijd. Hoewel ik toch iets beter weet wat er speelt dan mijn zusje, vermijd ik het nieuws ook het liefst. Dit is waarom.

Dat ik de krant niet lees, wil zeker niet zeggen dat ik me niet in de wereld of samenleving interesseer. Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat er om ons heen gebeurt en dat probeer ik ook helemaal niet te ontkennen, maar er zijn gewoon dingen die me geen reet interesseren. 

Economische of politieke zaken, bijvoorbeeld. Met mijn hongerloontje bij het oppassen en weinig tot geen dure uitgaven heb ik nou eenmaal weinig te maken met alle economische nieuwtjes. Ik doe geen belastingaangifte, bouw nog geen pensioen op en betaal ook niet de hypotheek van mijn huis af. Daarnaast ben ik ook niet echt politiek actief. Ik heb immers nog geen stemrecht. Ik krijg heus wel genoeg mee om de grote lijn te snappen van wat er speelt. Alleen hoef ik nou echt niet 's ochtends een krant open te slaan om een verdeelde coalitie te begrijpen of verschillende meningen over stikstofmaatregelen aan te horen.

Leukere bronnen

Bovendien krijg ik de belangrijkste nieuwtjes niet via kranten of het journaal. Ik krijg ze eerder via leeftijdsgenoten of andere mensen - voornamelijk bekende Nederlanders en influencers - die er op Instagram of Twitter op reageren. Dat Engeland uit de EU wilde, wist ik door Instagram. Ties en Govert in de gevangenis in Amerika? Een klasgenoot. Australië staat in brand en Brazilië maait hele oerwouden neer? Mijn Instastories stonden vol met gedeelde berichten. Wereldoorlog III? Come on… De memes... En het coronavirus? Enfin, voornamelijk door verkoudheid grapjes met klasgenoten en daarna maar ’s gegoogeld. Kortom, ik heb geen krant, nieuwsapp of journaal nodig om belangrijke dingen mee te krijgen. 

Humeurverpester

Een derde reden is dat het nieuws vaak gewoon kut is. Er gebeuren te veel nare dingen in de wereld. Ik vind het nou eenmaal niet leuk om te horen dat er door een of andere bomaanslag in Syrië vijf mensen om het leven gekomen zijn. En ja, ik vind het echt en ontzettend droevig voor hun familieleden en vrienden, maar zelfs dan wil ik niet dagelijks geconfronteerd worden met die gruweldaden. Het is niet dat ik het onbelangrijk vind, maar ik voel me gewoon nooit fijner na het horen of lezen van die dingen. 

Als jij weet dat het slecht op school gaat, en je weet dat je je rot voelt na het openen van je cijferlijst. Waarom zou je dat dan in hemelsnaam doen? Je weet dat het er is, je vindt het ook wel belangrijk en wil graag dat er wat verandert, maar dat wil niet zeggen dat het je humeur moet verpesten. Dat heb ik ook met kranten of het journaal. Ik gebruik uiteraard wel Facebook. Dat is en blijft toch wel de meest betrouwbare nieuwsbron ;)

Gepubliceerd op 25 februari 2020
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Ja da is gewoon zo. Niks tegenin te brengen.

2 jaar geleden

K.

K.

Ik vind het nogal erg ongebruikelijke en ongepaste woordkeuze in de titel. Erg jammer, moet toch weer afzien van dit anders leuke artikel. Ik had het graag mijn kinderen willen laten zien, maar dat kan nu niet meer omdat ik volgens mijn sterk christelijk geloof niet mag schelden en mijn kinderen ook op die manier moet opvoeden. Dit artikel krijgt een dikke onvoldoende van mij. Jammer, had niet zo hoeven te zijn.

2 jaar geleden

T.

T.

+1

2 jaar geleden