Waar zit dat f*cking knopje?

Waar zit dat f*cking knopje?

Je sociale leven op social networks is super simpel. Kwestie van liken. Of mis jij weleens een subtieler knopje om je ware gevoelens te 'delen'? Tijd voor drie extra knopjes.

Dit artikel komt uit de derde editie van boektijdschrift DUF. In dit 'waanwijze' nummer staat mediawijsheid centraal. De komende maanden plaatsen we op Scholieren.com de leukste artikelen uit DUF.

Verliefd? Nee, toch niet. Vriendin? Nee, vandaag een k-wijf. Laten we eerlijk zijn: mensen – ja, jij ook! - zijn ingewikkelde wezens. Met tegenstrijdige gevoelens. En de meesten doen er hun hele leven over om wijs te worden uit hun gevoel. Nee, dan online sociale netwerken. Daar is het leven heerlijk simpel. Lekker 'liken' als glijmiddel voor al dat sociale verkeer.

Maarre, waar zit het bijpassende knopje als je voelt: "I f*cking hate him!" Of: "Ik voel me super-onzeker dat ik straks naar een feestje moet." Of, ook een lastige: "Effe geen idee wat ik voel..." Tijd voor wat socialnetwork-upgrades. Want ons gevoelsleven is heel wat complexer dan waar computerapplicaties ons in persen…

1. Verliefdheids-graden-knopje

Als je op het schoolplein door je geheime crush wordt aangesproken, is er groot stotter- en bloosgevaar. Veilig achter je schermpje heb je daar natuurlijk geen last van. Een vriendschapsverzoek is snel verstuurd. Eén klik en je hebt een nieuwe bff. Letterlijk dan. Want tot jij en je crush een megaofficiële relatiestatus bereiken, zijn jullie gedoemd forever friends te zijn.

Terwijl er tussen liken en niet liken wel honderden andere gevoelens mogelijk zijn over die ander. Neem nou: "Denk-ik-elke-seconde-van-de-dag-aan-maar-heb-ik-nog-nooit-mee-gepraat." Die categorie bestaat dus niet online. Is gewoon een vriend. Of wat dacht je van: "Zit ik naast bij scheikunde, maar zou ik liever experimenten mee doen in het bed van zijn ouders." Vriend. "Heb ik één keer mee gezoend, maar betekent echt niet dat ik er meteen verliefd op ben, hoor." 

Vriend. Potentiële stalker? Vriend. Beschamende ex? Vriend.

 

In real life is niks zo onduidelijk, vaag en spannend als het schemergebied van de liefde. Maar daar zijn dus geen knopjes voor. De enig mogelijke conclusie: online is vriendschap negen van de tien keer een illusie.

2. Exen-management-knopje

Ludduvudduh. Als er iets is wat internet niet kan verzachten, is het wel hartenpijn. Wie weleens gedumpt is, weet wat we bedoelen. In real life ontloop je meneer of mevrouw daarna zo veel mogelijk. Het is namelijk superpijnlijk om ook nog maar iets van je ex-liefje te zien of te horen.

Ook online zou je hem of haar het liefst compleet uitwissen. En gelukkig, op Facebook is er een verbergknop. Maar ja, op Twitter of Hyves dan weer niet. En als je ervoor kiest je ex te ontvrienden, dan doen je vrienden dat nog niet. Kom je hem of haar steeds in je newsfeed tegen. Of op de foto. Van een feestje. Met een nieuwe lover. Voor je het weet ben je uren bezig met online exenmanagement, en dat is allemaal waardevolle uithuil-en-bijkomtijd. Kortom: waar blijft die "Ik wil deze lul of trut niet voor de rest van mijn leven ontvrienden, maar nu wel even tijdelijk helemaal nergens meer online tegenkomen"-knop?

3. Beleefdheidsknopje

Stel, je bent met je ouders op vakantie in Frankrijk. De camping wordt bevolkt door alleen maar uitgebluste bejaarden.

Na drie dagen verplicht spelen met je vijf jaar jongere zusje, kom je leeftijdgenoot Chantal tegen. Uit pure armoe gaan jullie een paar keer op stap. Je moet wat. Bij je vertrek zwaait Chantal je snikkend uit. Voor je de grens over bent, ben jij je nieuwe hartsvriendin al volkomen vergeten.

Alleen, Chantals vriendschapsgevoelens voor jou zijn duurzamer: ze voegt je ogenblikkelijk overal toe als vriend. Puur uit schuldgevoel accepteer je haar verzoek. Maar je bent niet van plan ooit op haar statusupdates te reageren. En je hoopt vurig dat ze ook haar kop houdt tegen jou. Dus eigenlijk bedoel je: "Ik accepteer je vriendschapsverzoek wel, maar kunnen we alsjeblieft afspreken dat we elkaar dan wel volkomen negeren?" Uhm, is daar een beleefd knopje voor?

Mis je zelf ook een knopje? Druk op het knopje hieronder EN REAGEER.

Meer lezen over je online (en offline!) leven? Lees DUF 3 – Waanwijs. Bestel ‘m op Dufenzo.nl

Tekst: Kitty Arends, Petra Boers & Rebecca Wilson
Beeld: Anne de Laat & Suzanne Hertogs

Gepubliceerd op 9 mei 2013

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.