Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Vwo biologie 'erg eenzijdig'

Vwo biologie 'erg eenzijdig'

Door Joca

De vwo'ers met biologie konden de rekenmachines thuis laten. Er was geen enkele rekenopgave. Wel kregen ze veel vragen over ecologie voor de kiezen.

Scholier Menno Gruijs vond de eerste vragen het lastigst. "Daarbij moest je stappen uitleggen bij een bepaald proces dat je uit je hoofd moest kennen. De rest waren redeneervragen en die gingen lekker." Menno vond het geen makkelijk examen, maar toch heeft hij er een goed gevoel over. "Het examen was niet lang. Ik heb genoeg tijd gehad om mijn antwoorden te controleren. Dat vond ik fijn."

Het redeneren bij de ecologievragen vond scholier Florieke Brückman juist moeilijk. "De vragen zijn vaag, omdat je niet precies weet wat ze nou van je willen horen." Ook Florieke heeft niet hoeven haasten tijdens het examen. "Ik zat er de volle drie uur, maar ik heb ook uitgebreid mijn antwoorden gecheckt."

Vreemd

Voor Bastiaan Zwanenburg was het een vreemd examen. "Er waren veel meer open vragen dan in de oefenexamens. Dat was anders, maar niet moeilijker", vertelt de scholier. Uiteindelijk had Bastiaan wel genoeg tijd. "Ik heb het gevoel dat het wel redelijk ging."

Tim Martens vond juist dat er best veel meerkeuzevragen in het examen zaten. "Ik vond het makkelijk! Er was geen rekenopgave en ook geen bijlage. Ik hoefde dus gelukkig geen DNA-strengen te tekenen." Ook bij de klasgenoten van Tim ging het goed. "Vijftien mensen waren een halfuur van tevoren klaar. Drie gingen zelfs nog eerder weg. Dat zijn er best veel op een groep van veertig mensen", vertelt hij.

Zinnige vragen

Biologiedocent Marten Hazelaar vond dat er goede vragen in het examen zaten. "In de afgelopen jaren waren bepaalde opgaven te veel gericht op tekstverklaring. Dit jaar zaten er mooie kennisvragen in. Andere vragen waren pittiger, omdat de leerlingen een stap verder moesten dan kennis reproduceren."

Opvallend vond Hazelaar dat veel onderwerpen niet aan bod kwamen. "Er was bijvoorbeeld niks over klassieke erfelijkheid te vinden in het examen. Al met al waren de onderwerpen erg eenzijdig."

Eenzijdig

Dat vonden veel scholieren ook. Er komen namelijk opvallend veel klachten over die eenzijdigheid van het examen binnen bij het LAKS. "Veel leerlingen vonden het examen nogal eenzijdig wat betreft de soorten vragen en de behandelde onderwerpen. Deze klacht zien wij normaal gesproken zelden langskomen", vertelt Annelotte Lutterman, klachtencoördinator bij het LAKS. 

Ook zijn er een flink aantal klachten over bepaalde opgaven. "Een paar vragen zouden niet over examenstof gaan. We gaan dat nu verder onderzoeken met het College voor Examens (Cve)", aldus Lutterman.

Reacties op Twitter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 14 mei 2014
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

V.

V.

*KLACHT*KLACHT*KLACHT*
Vraag 31 bij het biologie-examen was erg onduidelijk. Er werd hier gesproken over de linker- en rechter hartoortjes.

In de inleidende tekst (voor vraag 29) werd gesproken over een hartoortje op de linker boezem, en een hartoortje op de rechter boezem.

Nou is het zo dat bij het hart links en rechts is omgedraaid. Wanneer er in vraag 31 wordt gevraag naar het linker- of rechter hartoortje, is het voor de leerling dus onduidelijk of ze met het linker hartoortje het hartoortje aan de linker kant bedoelen, of het hartoortje op de linker boezem (en dus rechts).
Deze vraag moet dus ongeldig worden verklaard, wat moet betekenen dat de N-term verhoogd wordt, of dat bij iedereen het volledige aantal punten van deze vraag moet worden toegekend.

Ook mijn biologieleraar was het hier mee eens. Ik zeg: dien hier allemaal een klacht over in!

Liefs,
Veerle

8 jaar geleden

J.

J.

hahaha. De hele vraag ging er juist over dat je links en rechts om moest draaien. Standaard biovraag.

8 jaar geleden

M.

M.

ik heb dit inderaad ook al als klacht ingediend. Als ze linker kant hadden gebruikt was het al veel duidelijker geweest.

x

8 jaar geleden

R.

R.

Onzinnig om hier over te gaan klagen. Het enige wat je moest doen was in je biodata kijken om te zien waar het bloed van de hersenen uitkomt, om vervolgens te realiseren dat links rechts is en rechts links (hebben ze vaak genoeg uitleg over gegeven als het goed)

8 jaar geleden