Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Voor liefde naar Amerika: Julia (19) datet een ex-gevangene

Voor liefde naar Amerika: Julia (19) datet een ex-gevangene

Het klinkt bijna als een verhaal uit een film, maar voor Julia (19) is het haar dagelijks leven: via de website 'write a prisoner' schreef ze brieven naar een gevangene. Nu, twee jaar later, woont ze met hem samen in Amerika.

Geïnspireerd door Orange Is The new Black en doordat Julia zich verveelt na een hartoperatie, besluit ze de website 'Write a prisoner' te bezoeken, waar je brieven kan sturen naar gevangenen in heel Amerika. Op die website vindt ze Kyle uit Dallas. Hij zit vast voor het dealen van wiet. Zijn voorstelstukje spreekt Julia aan en zo begint de briefwisseling die bijna een jaar zal duren.

Elke dag

"Kyle schreef al zijn gedachten op, alles wat er in hem om ging en hoe hij over dingen dacht", vertelt Julia. "Daardoor wist ik helemaal hoe zijn mindset was. Aan het eind van de periode dat we brieven schreven, werd het duidelijk dat we meer waren dan alleen penvrienden. Hij schreef dat hij constant aan me dacht, hij stond elke ochtend om vijf uur op om naar me te schrijven en hij kocht in de gevangenis kaarten voor me. Dat vond ik zo lief. Toen hij vrijkwam en we konden videobellen, sloeg de vonk echt over. We zaten 24/7 te facetimen: de telefoon ging mee naar bed, in de auto, naar het toilet. Ik moest mijn telefoon echt drie keer per dag opladen."

"Uiteindelijk vroeg hij of ik hem als mijn vriendje zag. Ik antwoordde dat ik het niet echt wist. Hij had het me nooit eerder gevraagd. We zeiden al wel I love you tegen elkaar aan de telefoon en hij noemde me tegen zijn vrienden al zijn vriendin, of soms tegen vreemden zijn vrouw. Sindsdien hebben we besloten dat we een soort van bij elkaar zijn, maar dat we pas als ik naar Amerika zou komen, echt zouden kijken of we vriend en vriendin zijn."

Naar Amerika

In eerste instantie gaat Julia voor vijf weken naar Amerika, maar Kyle stelt voor om daar drie maanden van te maken. Julia waagt de sprong in het diepe en zegt haar baan op. Voor de zekerheid behoudt ze nog wel haar appartement. Kyle regelt vervolgens in Amerika een baan voor Julia, zodat ze daarvan de huur kan betalen. Wat Julia tekort komt, legt Kyle bij.

"De eerste ontmoeting was zó spannend! Ik had het helemaal warm en ik zat te zweten. In mijn hoofd zat ik te gillen, maar dat deed ik niet hardop, want ik wilde niet overkomen als een fangirl. Van buiten was ik heel relaxt. Toen ik hem zag, gooide ik mijn tas weg en gaf hem een knuffel. We hebben elkaar vijf minuten vastgehouden. Ik voelde hem ook helemaal een beetje shaken en buiten adem. Het was totaal niet ongemakkelijk, omdat ik door het facetimen al het gevoel had dat ik overal was geweest."

@juliabrons

🇺🇸🇳🇱

♬ Criminal - Britney Spears

Reacties

"Mijn vriendinnen en mijn familie zijn er altijd voor me geweest. Mijn jongensvrienden zeiden soms wel: moet je dat nou wel doen, met een gevangene? Maar als ik hen het verhaal uitlegde en de appgesprekjes liet zien of met hem ging facetimen, dan zagen ze dat het een toffe gozer was. Op social media heb ik wel heel veel negatieve reacties gekregen. Ik kreeg DM’s met teksten als: 'dom blondje, wil je dood gevonden worden', 'aandachtsslet' en 'kankerhoer'. Maar het boeit me niet. Hoe zielig ben je als je de moeite neemt om zo’n bericht te sturen?"

"Kyle is twaalf jaar ouder, maar het leeftijdsverschil is voor ons nooit een probleem geweest, omdat ik mentaal altijd al wat volwassener ben. Bij Kyle lijkt het soms nog of hij zestien jaar is. Af en toe heb ik het gevoel dat ik de volwassene in huis ben. Maar bij hem voel ik me wel heel veilig. Dat vind ik heel fijn."

De toekomst

"Vanwege mijn visum moet ik de komende drie tot zes maanden nog op en neer reizen. Mijn plan is om te emigreren naar Amerika voor de komende paar jaar, maar ik wil Kyle graag een keer meenemen naar Nederland. Hij vindt Nederland al helemaal geweldig, ook vanwege de legale wiet. Vroeger zei Kyle al: ik wil wel een meisje daten uit Amsterdam. En ik droomde er vroeger van om in Amerika te wonen. Op dit moment wonen we in een travel trailer, maar we zijn nu aan het kijken voor een appartementje. Het zou makkelijker zijn om in Amerika te wonen, maar als ik later kinderen heb, zou ik ze in Nederland willen opvoeden. Het schoolsysteem is hier beter. Kyle en ik willen heel graag kinderen, maar we wachten sowieso nog vijf jaar, zodat we eerst zeker weten dat het goed zit en we eerst kunnen trouwen."

Lees ook
Angela (17) en Keturah (17) zijn tienermoeder

Gepubliceerd op 14 februari 2022
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University