Vmbo aardrijkskunde: foutje van Cito?

Vmbo aardrijkskunde: foutje van Cito?

Door Lisa

Ruim 17.000 vmbo-tl'ers en kb'ers gingen woensdagmiddag aan de slag met het examen aardrijkskunde. Dat was goed op niveau, al zat er wel een vraag in die het examen heel makkelijk maakte.

Scholier Joran-Lars Busscher vond het examen "best te doen". "Wel was het gigantisch veel schrijfwerk, omdat je bij veel vragen een heleboel moest uitleggen." Toch sloot het examen volgens hem goed aan op de leerstof. "Het was wel even lastig, omdat je niet echt kon oefenen." Het examen bestaat namelijk uit drie onderdelen: weer & klimaat, water en bevolking & ruimte. 

Volgens vmbo-tl'er Demi Hoogendoorn was het vooral je algemene kennis die je nodig had. "Ik had niet het idee dat alles over de stof ging. Bij vraag 31 over krimp- en groeigebieden in Nederland herkende ik eigenlijk niets. Dat hebben we volgens mij helemaal niet behandeld!"

Makkelijk punten verdienen

Maar het meest opvallende was toch wel vraag 41 over de topografie van China. Uit bron 27 over de bevolkingsdichtheid van China die bij een eerder vraag hoorde, kon je namelijk letterlijk het antwoord op vraag 41 halen. Tim van den Bosch vond dat vooral heel raar: "Zulke vragen maken het examen wel heel makkelijk. Als je gewoon slim nadenkt en de andere bron terugzoekt, heb je die vraag sowieso al goed. Misschien dat Cito een foutje heeft gemaakt?" Volgens Tim was het in ieder geval makkelijk punten verdienen. 

Dit is de vraag met de bronnen waarover het gaat. Kun jij, zonder te leren, de vraag juist beantwoorden?

Het Cito was niet bereikbaar voor commentaar over de vraag van de Chinese topografie. 

Hoger niveau

Docent Kunal Ruitenburg van RSG Wiringherlant in Wieringerwerf is positief over het examen. Al vindt hij dat het op hoger niveau is dan voorgaande jaren. "Je merkt gewoon dat er wat meer van de leerlingen verwacht wordt, maar het past goed bij wat er in de les behandeld is." Ook hoorde hij van zijn leerlingen dat het erg goed te doen was. 

Rond 17:00 zijn er bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS een kleine 500 klachten binnen.  

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

Gepubliceerd op 20 mei 2015
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Ik vond echt heel erg moeilijk, hopelijk word die n-term 1,4 ofs alle 4e jaars klaagden erover

7 jaar geleden

K.

K.

iedereen klagen ? Ik hoor juist iedereen zeggen dat hij makkelijk was ! En dat was ook zo vond ik !

7 jaar geleden

:.

:.

Eindelijk een examen dat gewoon een keer niet zo lastig was. Ik heb 39 punten.. Niet heel veel , maar ik ben tevreden:)

7 jaar geleden

M.

M.

Ik was inderdaad ook zo slim om het antwoord van vraag 41 in een andere bron te zoeken, makelijk punten scooren

7 jaar geleden

:.

:.

Ik hoop zo erg dat de n-term gaat helpen , het was echt super veel !

7 jaar geleden

M.

M.

Makkelijk examen vond ik ! Had hem moeilijker verwacht ! Denk dat ik rond de 8,5 zit :)

7 jaar geleden

N.

N.

Ik vond hem dus echt super moeilijk :( en heb echt HEEEEEEL veel fout gedaan. Ik zit rond de 2 รก 4 :(((( dit wordt herkansen.

7 jaar geleden

J.

J.

pff ik heb er 29 goed wat voor cijfer zal dit zijn?

7 jaar geleden

C.

C.

ikak was echt het moeilijkste, ik sta nu een 7,5 en heb gwn 18 punten gehaald :'(, bij mijn school alle vierde jaars klaagden erover dat het zo moeilijk was. ik hoop dat de normering wel goed zal zijn

7 jaar geleden