Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Virus der vage namen

Virus der vage namen

Vorige week vertelde mijn zusje aan tafel een verhaal. Ene Roxy had dit-en-dat tegen Mex gezegd, die dat weer had doorverteld aan Shanti. Nu zijn dit soort verhalen aan tafel niet bepaald spannend, maar één ding viel me op: de namen.

Mex? Shanti? Wie bedenkt dat? Eerst dacht ik nog dat deze meisjes oorspronkelijk niet uit Nederland kwamen, maar navraag leerde dat ze Nederlandser waren dan boerenkool. En deze twee zijn geen uitzonderingen.

Hondennaam

Originaliteit in zowel de spelling van namen als de namen zelf schijnt tegenwoordig de norm te zijn. Onze 'generatie' nog lijkt best normale namen te hebben. Er zijn de gebruikelijke uitzonderingen, maar veel bonter dan Barend wordt het, geloof ik, niet gemaakt.

Maar dan de basisschoolkinderen. laatst vertelde iemand over zijn buurjongetje dat Spikey heet. De laatste keer dat iemand het liefkozend over een Spikey had, had hij het tegen zijn hond. En het lijkt me sterk dat de moeder in kwestie dacht dat ze een golden retriever had gebaard.

Fopbertus is eenzaam

Het lijkt wel alsof alle aanstaande ouders rond het jaar 2000 collectief besloten hun kind een originele naam te geven. Want we gaan ons natuurlijk niet houden aan die saaie normen. Henk of Julia is zo gewoontjes. Nee, daar gaan we ons tegen afzetten.

We gaan onze kinderen vage namen als Wolfje geven. Storm is lekker spannend. Eggy klinkt als 'edgy', want dat is die naam ook. Dat is misschien schattig als ze een baby zijn, maar ze vergeten dan even dat deze baby later nog een carrière moet opbouwen. Of op zoek zal gaan naar een partner. Hier een selectie uit wazigste namen die in 2011 gegeven zijn:

-Fopbertus
-Haas (die is dus het haasje)
-E (ja, dat is maar één letter)
-Broadcast (wat?)
-Diamantha (dat kan dus echt niet)

Zie je het al voor je? Fopbertus bijvoorbeeld zal nooit een vriendin krijgen. "O Fopbertus, je bent zo romantisch!" Dat klinkt dus niet.

Rages
Misschien wel het ergste in de namencultuur zijn rages. Hoe háál je het in je hoofd je kind een naam te geven omdat iets op dat moment populair is? Je ziet je kind toch niet als modeartikel? In 2008 waren er mensen die hun kind Neytiri noemden vanwege de film Avatar. En laatst werd er een kind Hashtag genoemd. 

What the fuck? Daar kan ik me echt kwaad om maken. Over vijftig jaar is er toch geen Twitter meer? Welke volslagen randdebiel denkt dat het een goed idee is je kind een modenaam te geven? Natuurlijk zijn er altijd trends in namen (Sem is bijvoorbeeld populair), maar die namen zijn tenminste sociaal geaccepteerd.

Even serieus
Het lijkt me mooi kut om met zo'n pseudo-mooie naam te zitten. Het is eigenlijk heel egoïstisch van een ouder om origineel te doen met namen, omdat ze niet hetzelfde willen zijn als anderen. Hallo! Het gaat niet om jou, maar om het kind. Díe heeft later moeite om aan een baan te komen omdat hij klinkt als de  chihuahua van Paris Hilton. Leuk man, origineel.

Van mij mag de Nederlandse controle op namen bij de burgerlijke stand best wat strenger. Hashtag krijg je er in Duitsland bijvoorbeeld mooi niet doorheen. En terecht.

Was getekend,
Casper. Dus.

Gepubliceerd op 9 december 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Simon

Simon

http://www.meertens.knaw.nl/nvb/
PS. Er zijn inderdaad 11 Nederlandse jongens "Fopbertus" genoemd. Wow. Ik vind dat we uit piƫteit nu allemaal onze toekomstige kinderen ook Fopbertus moeten gaan noemen. Dan wordt het vanzelf normaal.

11 jaar geleden

W.

W.

Ook eens gekeken bij de link van Simon, er zijn zelfs kinderen die appel heten...

11 jaar geleden

J.

J.

Dit is echt zo waar.
Ik erger me ook verschrikkelijk aan dat soort namen, het lijkt me verschrikkelijk om zo'n naam te hebben, echt erg als je iemand zo'n naam geeft, ontleend aan het Engels, zoals "Beautifull", dat zag ik laatst, ten eerste, het is een rotte naam, ten tweede, het is verkeerd gespeld.

11 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Zangeres Raffaela spant de kroon door haar dochter 'Beautiful Hope' te noemen.

11 jaar geleden

I.

I.

Over het hondje van Paris Hilton gesproken... Ik vind het al achterlijk als je je kind naar een stad vernoemt. Je zal maar Groningen heten...

11 jaar geleden

E.

E.

Aan de betrouwbaarheid twijfel ik, maar de BNN maakt jaarlijks een lijstje van schaamnamen (http://www.vernoeming.nl/schaamnaam) met namen als andere Annebelle Blaas, Fokje Modder en Conny Plassen.

11 jaar geleden

I.

I.

Je hebt helemaal gelijk, daar word je toch helemaal misselijk van. Een ding weet ik zeker: trouwen doe ik nooit met iemand die "fopbertus" of "hashtag" heet!
"Wilt u hashtag tot uw wettige echtgenoot nemen"? NEE.

11 jaar geleden

B.

B.

wolkje, Ping , chill, relax (chill, wolkje en ping zijn ook echte namen wtf!)

11 jaar geleden

C.

C.

Er zit ook een klein jochie in de brugklas bij ons en die heet Tarzan. Bij Tarzan denkt men meestal aan een grote sterke man/jongen, maar dit is echt een heel klein ventje met een bril op. Het kan niet gekker worden.

11 jaar geleden

K.

K.

Nou, als het zo door gaat wordt het op een gegeven moment misschien wel normaal om een vreemde naam te hebben?

11 jaar geleden

A.

A.

Ik ken iemand en die heet SPIJK vind ik echt een super stoere naam, zelf heb ik ook wel een aparte maar leuke naam: Aviya :) Ben nog nooit iemand tegen gekomen die zo heet, nog altijd opzoek naar mijn naamgenoot!!

11 jaar geleden

C.

C.

Ik neem voor de grap aan dat je 'niet helemaal Nederlands' bent? Bovendien valt jouw naam wel mee. Natuurlijk verschillen smaken, maar Spijk geeft je wel al een soort sticker. Die past meer thuis in een rockband dan op een kantoor, puur vanwege zijn naam, en dat is jammer.

11 jaar geleden

Kim

Kim

Als ik mocht kiezen, heette ik Godfriet.

11 jaar geleden

S.

S.

Dit is zo waar. Op de bss had ik een paar buitenlandse kinderen in de klas met namen als Chanakan (Thais) of Nurettin (Turks), maar dat kon dan nog wel omdat het geen Nederlandse namen zijn. Toen kwam ik op het vwo en ontmoette ik kakkers die Florentijn of Bloem of Lief of Arend-Jan heten. Dan valt Chanakan eigenlijk nog best wel mee.

11 jaar geleden

M.

M.

Wat dacht je van:
Meer, Clove, Topper, Mimi-Roos, Ridder, Pepper, Wolk, Jezebel, Piewi of Kazan!
Toch vind ik die namen mooi.
Ik vind het ook leuk als jongensnamen op meisjes geplaatst worden (Alex, Stijn, Justin, Sam, Sem)
Als ik mocht kiezen zou ik Jiuul of Justin heten (meisje).

11 jaar geleden

B.

B.

11 jaar geleden

F.

F.

hahahahaha ik heb zo hard gelachen! Wat een geweldig artikel!! Hahaha

11 jaar geleden

C.

C.

wat dacht je van gras en rotonde. als vader en moeder ga je dan echt te ver. zoiets zou alleen in belgie voor moeten komen

11 jaar geleden

L.

L.

Ugh..
Toen ik werd geboren waren er nog maar 3 Lorena's in heel nederland.
Toen kwam er een personage in GTST die ook Lorena heet.
en wat denk je? nu zijn er honderden.
ik word nu met haar vergeleken. DAT is pas balen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.